Vieras väki – tanssiesitystä esitetään syyskuussa pääkaupunkiseudun kirjastoissa Vallilassa, Tikkurilassa ja Sellossa, sekä Maunula-talossa ja Ikkalan koulussa. Ikkalan koululle kiertue poikkeaa perjantaina 23.9. klo 10.30.

Kirjastokiertue on jatkoa Väki-kollektiivin keväällä Itä-Helsingin, Kirkkonummen ja Karkkilan päiväkoteja ilahduttaneelle päiväkotikiertueelle, joka käsitti yli 20 esitystä.

Väki-kollektiivin muodostavat tanssitaiteilija Johanna Karlberg, tanssitaiteilija Veera Snellman ja muusikko-säveltäjä Aino Ruotanen.

–Meitä yhdistää halu tehdä helposti saavutettavaa ja kunnianhimoista taidetta kaikenikäisille yleisöille. Perustimme kollektiivin vuonna 2022 luodaksemme jatkuvuutta ja syventymisen mahdollisuuksia taiteelliseen työskentelyymme, he taustoittavat.

Vieras väki on 3–8-vuotiaille suunnattu koko perheen tanssi- ja musiikkiesitys. Teoksessa suomalaisesta mytologiasta tutut taruolennot heräävät henkiin ja kutsuvat yleisön pohtimaan luonnon tärkeyttä ja tuntemattoman kohtaamista.

–Vanha suomenkielinen sana väki on tarkoittanut luonnon haltijoita. Lisäksi vahvoilla, kyvykkäillä ja taikavoimaisilla ihmisillä sanottiin olevan väkeä eli väkevyyttä. Halusimme syventyä tähän meille vieraaseen väkeen, eli tuntemattomiin luonnon haltioihin sekä sisäiseen (taika)voimaan, Väki-kollektiivilaiset kertovat.

Esitys koostuu tanssista, kalevalahenkisistä loitsuista, musiikista ja vahvasta visuaalisesta maailmasta. Esiintyjät muuntuvat niin metsän, ilman kuin vedenkin väeksi. Teoksen musiikki rakentuu konserttikanteleella ja äänellä tehtyjen live-luuppien ympärille, kasvaen mukaansatempaaviksi lauluiksi. Esityksen loppupuolella myös lapset pääsevät mukaan tanssimaan esiintyjien kanssa. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

Esitystä tukevat Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Niilo Helanderin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Teaterstiftelsen Vivicas Vänner.

Koko perheen tanssi- ja musiikkiesitykseen on haettu aineksia suomalaisesta mytologiasta. (Kuva: Tuukka Ervasti)