Vihdissä toimivat päiväkodit Touhula Linnanniittu ja Niittytie ovat pitäneet yhteyttä lapsiin läpi poikkeusolojen. Yhteydenpito alkoi kevään vasu-keskusteluista, jolloin jokaiselle perheelle soitettiin joko puhelimitse tai Skypellä. Ennen vappua päiväkodista jaettiin kaikille vappupallot ja viime viikolla perheet ovat saaneet noutaa päiväkodin pihasta omat touhukassit.

–Mediassa päiväkodista on puhuttu poikkeusolojen aikana lähinnä hoitopaikkana. Varhaiskasvatus on kuitenkin pedagogista ja tavoitteellista toimintaa, johon jokaisella lapsella on oikeus. Haluamme tukea perheitä ja lasten kaverisuhteita läpi poikkeusolojen, Touhulan varhaiskasvatus- ja laatupäällikkö Elina Weckström kertoo.

Nyt jaettavat touhukassit ovat osa poikkeusoloihin luotua KotiTouhula-toimintaa, johon kuuluvat myös viikoittaiset videotuokiot kodin ja päiväkodin välillä. Noin 30 minuutin mittaiset tuokiot sisältävät mm. keskusteluja, satujen lukemista, muskaria, tiedetuokioita ja erilaisia leikkejä.

–Videoyhteys on varhaiskasvatuksessa uutta ja siihen lähteminen vaati työntekijöiltä rohkeutta. Olen todella ylpeä, että saimme toiminnan käyntiin ja perheet löysivät tuokiot. Lapset ovat aivan liekeissä, kun he pääsevät näkemään toisiaan etäyhteyden välityksellä, päiväkodin johtaja Juha Seppälä sanoo.

Touhukasseja jaettiin viime viikolla valtakunnallisesti lähes 12 000. Askartelutarvikkeiden lisäksi kassissa on mm. lajitunnistuskortit, joita voi hyödyntää metsäretkellä; liikuntakortit, joista saa ideoita jumppaan; päivärytmikortit havainnollistamaan kuvien kanssa päivärytmiä sekä kellotaulu. Osa tehtävistä on toteutettavissa itsenäisesti vanhemman tehdessä esimerkiksi etätöitä, osaan tarvitaan vanhemman tai sisarusten apua.

Touhula-päiväkotien asiakasperheille jaetaan poikkeusolojen aikana kerran viikossa Touhuvinkkejä. Ne sisältävät erilaisia ideoita touhuista, joita voi toteuttaa kotona lasten kanssa. Äitienpäivän lähestyessä Touhuvinkit ovat sisältäneet ideoita korttiaskarteluun ja leivontaan.

–KotiTouhula-toimintaan osallistuminen on perheille vapaaehtoista. Emme missään nimessä halua lisätä paineita perheille vaan jokainen voi hyödyntää tuottamiamme materiaaleja omalla tavallaan, Weckström muistuttaa.

Keskiviikkoisin kello 10.45 pidetään myös kaikille avoin live-tuokio Touhula-päiväkotien Facebook-sivujen kautta. Live-tuokioihin ovat tervetulleita kaikki lapset!

Päiväkodit ovat esimerkiksi jakaneet
Touhukasseja, jotka sisältävät mm. askartelutarvikkeita, lajitunnistuskortit metsäretkiä varten sekä liikuntakortit, joista saa ideoita jumppaan. (Kuvituskuva)