Lohjansaaressa riittää omenapuita. Osa niistä kuuluu Alitalon omenaviinitilalle. Yhteensä tilalla on Lohjansaaressa ja lähialuilla noin 13 000 omenapuuta. 1. luokan omenat menevät kauppoihin myyntiin, 2. laadusta tehdään viinejä ja siidereitä tuotemerkillä Ciderberg.

–Teemme hedelmistä ja marjoista 23 eri viiniä, esittelee tilan emänsä Sanna Maula.

Omenan lisäksi tilalta löytyy vadelmia. Juomia tehdään myös muista marjoista, kuten kotimaisista herukoista ja karviaisista, jotka saadaan Marja Carelian kautta. Maula kertoo, että lain mukaan siideri on aina omenapohjainen. Vastaavanlaista juomaa haluttiin kuitenkin tehdä muistakin marjoista, niin syntyivät viiderit.

Alitalon tila on ollut Maulan suvulla vuodesta 1973, mutta omenaviinitilana se aloitti vuonna 1995.

–Vanhempani aloittivat tässä silloin, kun EU:n myötä viinitilan perustaminen tuli Suomessa mahdolliseksi. Tämä onkin Suomen ensimmäisiä viinitiloja. Myös rajojen avautumisella oli vaikutuksensa, kun 2. laadun omenan kysyntä romahti. Sille piti keksiä käyttöä, Maula kertoo.

Vuonna 2005 tila siirtyi Sanna Maulalle ja hänen miehelleen Marko Maulalle. Jo sitä ennen he olivat olleet vahvasti mukana tilan toiminnassa. Viinitilan pitämistä Sanna Maula kuvaa elämäntavaksi.

–Paljon on töitä ja päivät ovat pitkiä, mutta on tässä oma vapautensa ja viehätyksensäkin. Mukavaa hommaa tämä on, eikä kahta samanlaista päivää ole.

Viinit ja muut juomat valmistetaan Alitalon omenaviinitilalla itse alusta loppuun saakka.

Omenan tie puusta pulloon

Kaikki 13 000 omenapuuta vaativat hoitoa. Tekemistä tilalla siis riittää. Suurimmat työt ovat omenapuiden leikkaaminen keväällä ja omenoiden poiminta syksyllä.

–Omenapuiden leikkaaminen aloitetaan helmikuun alussa ja se kestää 2–3 kuukautta. Kesällä lannoitetaan ja elokuussa alkaa poiminta. Viimeiset omenat toimitetaan kauppoihin marras–joulukuun vaihteessa, Maula avaa.

Viinipuolella on kesällä apuna kolme työntekijää ja poimijoina 4–5 henkeä syksyllä. Joskus Marko Maulaleikkaa puut yksin, joskus taas apuna on yksi poimijoista. Leikkaaminen tapahtuu akkukäyttöisillä sähkösaksilla, mutta 13 000 puussa riittää silti urakkaa. Poiminta puolestaan tapahtuu käsin.

–Se pitää tehdä varovasti, omenoita kolhimatta. Se onkin poiminnassa vaikeinta. Jos omenoissa on kolhuja, ne eivät kelpaa kauppoihin.

Omenat lajitellaan 1. luokkaan, joka lähtee kauppoihin myyntiin ja 2. luokkaan, josta tehdään mehua. Juomien valmistus tapahtuu kokonaisuudessaan tilalla aina mehustuksesta valmiiksi viineiksi ja siidereiksi saakka. Omenamehun käyminen viiniksi kestää jopa vuoden. Siideriä saadaan jo puolessa vuodessa.

–Mehuun lisätään sokeria ja hiivaa. Välillä otetaan sakka ja suodatetaan mehu. Tarkkaillaan, että mehu lähtee käymään. Sen jälkeen se käy pääasiassa kiltisti itsekseen, mutta silti täytyy välillä tarkkailla, että käyminen etenee. Meillä on laboratorio, jossa analysoimme mm. alkoholipitoisuutta. Hedelmäviineille tehdään vielä jälkimakeutus. Sitten juomat suodatetaan ja pullotetaan. Siiderien ja viiderien hiilihapotus tapahtuu pullotusvaiheessa, Maula avaa.


Alitalon omenaviinitilalla voi viettää kesäpäivän vaikkapa eläimiä katsellen, minigolfia pelaten ja puureittiin tutustuen. Kotiin viemisiksi voi ostaa viinitilan tuotteita.

Kesäinen vierailu viinitilalle – eläimiä, puureitti, minigolfia ja herkkuja

Alitalon omenaviinitila on myös matkailukohde, joka kerää kävijöitä etenkin Etelä-Suomen alueelta, mutta myös muualta ympäri Suomea.

–Ihmiset ovat löytäneet meille mukavasti. Mökkiläiset ja muut paikalliset poikkeavat useammankin kerran kesässä. Lapset haluavat tulla katsomaan eläimiä ja samalla poiketaan kahville ja jäätelölle. Ilmeisesti ihmiset viihtyvät, kun he tulevat uudelleenkin. Yksi perhe kävi ensimmäisen kerran jo toukokuussa. He kertoivat käyneensä meillä viime kesänä viisi kertaa ja nyt on tarkoitus tehdä uusi ennätys, Maula kertoo.

Tila on kesällä avoinna päivittäin. Kahvilasta löytyy kesäisiä herkkuja ja viinimyymälästä voi napata mukaan mieleisiään juomia. Tilalla valmistetaan myös liköörejä, mutta niitä myydään vain Alkossa. Tilalla on toiminut tilausravintola jo pidemmän aikaa, mutta täksi kesäksi myös kahvilan tarjontaa on laajennettu. Listalla on nyt ruokaisampaakin tarjottavaa, kuten hampurilaisia ja kanakoreja.

Erilaisia aktiviteettejakin löytyy. Kesän uutuuksia ovat 12-väyläinen minigolfrata ja puureitti.

–Reitillä on opastetauluja, jotka kertovat eri puulajeista. Kännykkään voi ladata kartan, josta näkee, mistä mikäkin puu löytyy. Yhteensä reitillä on 25 eri lajia, joukossa on harvinaisempiakin puita, Maula kertoo.

Eläimiinkin tilalla voi tutustua. Tilalta löytyy mm. kaneja, hevosia, lampaita ja vuohia.

Ylipäätään Lohjansaari omenatarhoineen on näkemisen arvoinen paikka.

–Lohjansaari on hieno paikka, ei siitä pääse mihinkään, Maula toteaa.

SMS

Omenakaupunki on kauneimmillaan, kun omenapuut kukkivat. Komeita omenatarhoja löytyy etenkin Lohjansaaresta ja muualta Etelä-Lohjalta.