Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä, ja siihen liittyy yleensä paljon väkijoukkoja, puheita ja juhlimista. Tänä keväänä vietetään kuitenkin erilaista vappua ravintoloiden ollessa kiinni ja yli 10 hengen kokoontumisten ollessa kiellettyjä, joten katsotaanpa muutama vinkki, joka voisi helpottaa vapun tulemista kotiisi.

1. Yhdessäolo ja syöminen

Vappuun kuuluu paljon perinteisiä vappunaposteltavia kuten munkit ja juotavana sima. Nämä onneksi ovat saatavilla myös kaupasta, jos oma osaaminen tai viitseliäisyys tulevat tielle. Mutta munkkien lisäksi tai niiden sijasta voisi tänä vappuna tehdä kotiin, vaikka helpon ja yksinkertaisen peltipullan, josta saa helposti tehtyä gluteenittomankin version. Meidän reseptinurkkamme antaa siihen hyvän ohjeen. Munkit ja donitsit ovat totta kai myös hyviä, mutta vaativat sitten vähän enemmän viitseliäisyyttä.
Vappuna on muuten hyvä antaa sen puhelimenkin levätä ja viettää jopa muutaman tunnin puhelimeton ja someton hetki, se muuten toimii hyvänä rauhoituskeinona myös aikuisille, eli tämä ei ole vain lapsille, vaan sama digimediaton hetki myös aikuisille.

Vappuna voi myös pitää vapaata keittiöstä ja tilata ruoat kotiin. Nyt kun monet ravintolat mahdollistavat kotiinkuljetuksen, voi kysellä myös erikoistoiveita – eihän sitä tiedä, vaikka joku ravintola voisi yllättää ja tarjota jopa erillisen vappupaketin. Tällaisia on jo etukäteen ollut saatavilla mm. St.Honorelta, Juhlaserviisiltä, Nahkurintallilta ja mm. Roution Chefs serviceltä, eli kyllä lohjalaiset ovat kehittäneet uusia ja toimivia palveluita tässä tilanteessa. Nyt vain meidän lohjalaisten on löydettävä ne palvelut ja käytettävä niitä.

2. Koti vappukuntoon

Koti saadaan vappukuntoon käymällä vaikka Lohjan keskustan Säästötalo Latvalassa, mistä löytyvät niin vappuhuiskat, kun vappupallot ja serpentiinit. Samasta kaupasta voi samalla vaivalla hakea myös kertakäyttöastiat, jos vappuna haluaa päästä vähän vähemmällä.
Jos sitten vielä omistaa grillin niin kannattaa ajoissa varmistaa, että grillihiiliä on tarpeeksi tai kaasusäiliö ei ole tyhjä – on nimittäin epämiellyttävää tehdä porukalle grilliruokaa, jos grilliä ei saa lämpimäksi.
Entäs sitten se viihdepuoli? Nyt kun ravintolatkin ovat kiinni, voi panostaa kotona hieman enemmän. Lasten kanssa voi askarrella yhdessä kaikkea värikästä ja mikäli haluaa päästä varsinaiseen vapputunnelmaa, niin aivan varmasti YouTubesta löytyy vappuvideoita ja isoja tapahtumavideointeja, joita voi laittaa taustalle soimaan, kun tekee yhdessä kaikkea muuta kotosalla.

3. Pihalle yhdessä

Pihaleikeillekin on tänä vappuna todennäköisesti hieman lämpimämpää keliä tulossa ja se autotallin tai varaston mölkky, tai kroketti voidaan ottaa esille tai vaikkapa vielä huomenna käydä ostamassa uusi.

Voihan siellä pihalla totta kai tehdä muutakin, vaikka laittaa pihaa kuntoon, mutta sen voi jättää sitten vapun vieton jälkeiseen aikaan.

4. Virtuaalinen vappu

Helsinki järjestää vappuohjelmaa virtuaalisesti, ensin lakitetaan Manta ja sitten ilta jatkuu JVG:n keikalla virtuaalisessa Helsingissä (helsinkikanava.fi), ja tähän kaikkeen voi osallistua aivan kotisohvalta. Vastaavia virtuaalitapahtumia on myös muilla paikkakunnilla.

Itseasiassa netissä on jo virtuaalivappu.fi sivusto, joka on kerännyt ja kerää tapahtymia, joita voi seurata livenä vapunaikaan. Tarjolla on tapahtumia koko vappuviikolle.

5. Sosiaalista etävappua

Pidetään siis hauskaa vappua kukin omalla tavallamme etänä. Ollaan yhteydessä kavereihin videopuheluiden ja sosiaalisen median välityksellä ja välitetään valokuvilla hyvää mieltä koko Suomeen.

KO