Kutimet ja koukut kilisevät ja lanka soljuu sukkelaan sormien välissä. Mitä ihmettä tapahtuu, kun naiset vimmattuina tuottavat sukkapareja ja pipoja? No Lohjan Demareiden käsityöläiset ovat laittaneet tempauksen alulleen näin joulun alla muistaakseen koronan takia läheisistään eristyksiin joutuneita naisia ja miehiä.

Aluksi kokoonnuttiin Lohjan työväentalolle sukkasunnuntain nimissä kuuntelemaan ääneen luettua kirjaa muiden tehdessä samalla käsitöitään. Kenellä eivät kutimet käsissä pysyneet, he lahjoittivat tehtäviin tarvittavia lankoja. Ilo loppui lyhyeen, kun taas leviämisvaiheessa ollut korona asetti maakuntaan uudet rajoitteet ja säännökset kokoontumisille. Kukin jatkoi tekemistä tykönään useamman viikon ajan ja vihdoin saatiin työ joulun osalta päätökseen.

Eteenpäin lahjoitettavia lämmikkeitä vietiin viiteen toimipisteeseen eri Lohjan alueille. Joulun alla villasukkia ja pipoja lahjoitettiin seuraavasti: Karjalohjan Tupalaan 10 paria villasukkia, Karjalohjan Kotolaan 8 paria ja Sammatin Kaisankallioon 13 paria. Lahjoituksen vastaanotti Irina From Kaisankallion yksiköstä. Kuntoutuskoti Mäntylässä 14 pipoa vastaanotti Heidi Määttä. Kivenkadun Klubitalon päivätoimintayksikkö sai 20 paria villasukkia ja 5 pipoa jaettaviksi joulun alla. Lahjoitusta vastaanottamassa Teuvo Koivumäki.

Lohjan Demareiden kädentaitajille ja heidän sukilleen ja pipoilleen näyttäisi olevan jatkossakin kysyntää. Vaikkei yhdessä voidakaan kokoontua, voidaan hyvän tekemistä jatkaa omien voimavarojen mukaan etäältä käsin. Hyvää mieltä voi tuottaa ympäri vuoden pieninäkin tekoina ja tuoda saajalle lämpöä näin konkreettisesti toteutettuna.

Sari Kettunen

Kirsi Oksanen (vas) ja Kuntoutuskoti Mäntylän Heidi Määttä vastaanottivat 14 pipoa jaettavaksi joulun alla. (Kuva: Sari Kettunen)