Laurentius-salissa torstaina 29.2.2024 klo 19 alkavassa konsertissa kapellimestari Jukka Untamalan johtama Lohjan kaupunginorkesteri saa solistivieraakseen yhden Skandinavian kysytyimmistä solisteista, ruotsalais-tanskalaisen sellisti Andreas Brantelidin (s. 1987). Brantelid aloitti sellonsoiton isänsä opastuksella, ja jo nuorella iällä hän soitti solistina Edward Elgarin sellokonserton Tanskan kuninkaallisen orkesterin kanssa. Brantelidiä on kuultu solistina ja kamarimuusikkona laajalti Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa ja Japanissa. Myös Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin konserttiyleisölle Brantelid on tullut tutuksi. Suomeen häntä on vuodesta 2022 alkaen tuonut myös toimi Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Nyt Lohjallakin päästään kuulemaan Brantelidin kehuttua kykyä saada musiikki paitsi soimaan myös puhumaan, tanssimaan ja laulamaan.

Brantelid soittaa Lohjan kaupunginorkesterin kanssa Joseph Haydnin (1732–1809) sellokonserton nro 1 C-duuri. Tämä Haydnin varhainen mestariteos oli kateissa pari vuosisataa, kunnes se löytyi Prahan kansalliskirjaston arkistoista vuonna 1961. Sellokonsertto on sävelletty samoihin aikoihin Haydnin ensimmäisten sinfonioiden kanssa ja ajoittuu näin ollen Haydnin ensimmäisiin vuosiin ruhtinas Esterházyn hovimuusikkona.

Anna Clynen (s. 1980) teokset vilahtelevat tuon tuostakin eri orkesterien konserttiohjelmistossa, eikä ihme, sillä hän oli vuoden 2022 soitetuin brittisäveltäjä maailmassa. Erityisen laajaa mainetta on niittänyt ajan maailmanpoliittiseen ilmapiiriin kantaa ottava teos Sound and Fury (2019), joka kuullaan nyt Lohjalla. Teoksen voidaan katsoa olevan jopa entistäkin ajankohtaisempi tänä päivänä kuin sävellysajankohtanaan, sillä vain hullummaksihan tämä maailma tuntuu menevän.

Franz Schubert (1797–1828) tuli säveltäneeksi Mozartin tapaan vain kaksi mollisinfoniaa. Nro 8 tunnetaan lisänimellä ”Keskeneräinen”, joka nimensä mukaisesti jäi kesken. Sen sijaan kokonaan on valmistunut sinfonia nro 4 c-molli ”Traaginen”, jonka Schubert sävelsi ollessaan vain 19-vuotias. Lisänimen tälle sinfonialle on Schubert antanut itse. Teoksen säveltämisen aikaan Schubert oli turhautunut joutuessaan toimimaan opettajana isänsä koulussa. Hän koki, että hänen kykynsä menevät hukkaan, kun hän joutui säveltämään alimittaiselle amatööriorkesterille. Sinfonia jäi pöytälaatikkoon, eikä tullut esitetyksi kuin vasta yli 20 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen. Teoksen traagisuudesta voi olla monta mieltä, mutta traagista on ainakin se, että Schubertin elämä loppui aivan liian varhain, eikä hän ehtinyt nauttia jo aivan nurkan takana odottavasta laajemmasta suosiosta.

Katso koko kevään ohjelma ja osta liput lohjankaupunginorkesteri.fi