Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä juhannussaunojille, kuinka sauna lämmitetään mahdollisimman vähäpäästöisesti. Savupiipusta tulevan savun väristä voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.

Pienhiukkasista on haittaa terveydelle ja ilmastolle

Puusaunan löylyt kuuluvat monen suomalaisen juhannukseen. Saunanlämmityksessä kannattaa panostaa vähäpäästöisyyteen, sillä puun polttamisesta syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, jotka voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin.

Kun puu palaa huonosti, hiukkaspäästöjä syntyy moninkertaisesti enemmän kuin sen palaessa hyvin. Huonosta palamisesta syntyy myös mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Savun väri kertoo palamisen puhtaudesta

– Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Savupiipusta tulevan savun väristä voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Mitä tummempaa savua piipusta tupruttaa, sitä enemmän päästöjä pääsee taivaan tuuliin.

– Tavoitteena on saada saunan piipusta tuleva savu värittömäksi. Silloin sauna lämpenee mahdollisimman vähäpäästöisesti. Tärkeintä on, että polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat kaikki terveydelle haitallisia, Väkevä opastaa.

Suomessa syntyvistä hiukkasista noin puolet on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Näistä päästöistä kiukaiden osuus on merkittävä.

Näiden viiden vinkin avulla saunot hiukkasen puhtaammin:

1. Ota ensin vanhat tuhkat pois.

2. Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.

3. Polta vain kuivaa puuta. Älä heitä koskaan tulipesään roskia, kuten makkarapakkauksia, maitotölkkejä tai kertakäyttöastioita.

4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta, kun liekit hiipuvat.

5. Hyvään palamiseen tarvitaan riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa oman kiukaasi käyttöohjeen mukaisesti. Katso lisää vinkkejä puunpolttoon poltapuhtaasti.fi-sivustolta.