Tämä kesä on ollut kaikkien aikojen kesä suomalaisille – ennätyksiä on tehty peräkkäisten lämpimien päivien määrissä, mutta itse lämpöennätys ei ole saavutettu. Yli 30 asteen helteet ovat kuitenkin tuoneet tullessaan meille pohjoisen ihmiselle tilanteen, johon emme ole oikein viime aikoina tottuneita, kuumuus vaikeuttaa jo työntekoa, harrastamista, kotona olemista ja nukkumista. Mitä sitten olisi tehtävissä, varsinkin jos kotona tai töissä ei ole kunnon viilennystä koneellisesti saatavilla. Tässä seuraavassa muutama kokeilemisen arvoinen vinkki kuumaan kesäpäivään.

Kuuma vähentää mielenkiintoa ja intoa tehdä mitään

Kuuma ilma vähentää aktiviteettitasoamme kaikilla osa-alueilla. Se voi tehdä meistä ärtyisiä, koska olemme nukkuneet huonosti, ja huonovointisia, koska emme ole pitäneet itsestämme huolta. Se voi myös tehdä meistä entistä laiskempia myös makuuhuoneen ja partnerimme suhteen. Siihen auttaa jo tulevaisuuden suunnittelu: tänään kun olette molemmat kotona käykää osoitteessa https://lovebuddy.fi ja tilatkaa molemmille jotain uutta, on sitten jotain yhdessä kokeiltavaa kun tuotteet saapuvat. Ja tämän artikkelin muutamaa ohjetta käyttämällä, kenties sitä energiaa ja intoa sekä haluakin löytyy kuumanakin päivänä.

Viilennä ihoasi

Olet varmasti kokeillut jo ihosi viilentämistä kuumalla ilmalla, ja se onkin yksi parhaista ja helpommista tavoista saada hetkellistä apua kuumuuteen. Viileällä vedellä tai vaikkapa viileällä kostealla pyyheellä niskan alue, ranteet ja sisäreidet toimivat viilentävinä kohtina, joita ainakin kotioloissa voi käyttää. Töissä tietenkin tämä voi olla vaikeampaa, mutta tauolla kannattaa viilentää ainakin ranteet ja mahdollisesti myös niskan aluetta.

Illalla kotona suihkussa käynti on hyvä tapa viilentää itseään, ja kotioloissa jo pieni kosteus iholla yhdistettynä pöytätuulettimen kierrättämään ilmaan tuo ainakin hetkellisen avun tukalaan oloon.

Juo tarpeeksi

Juominen on todella tärkeätä kuumalla ilmalla. Juomaa pitää olla koko ajan saatavilla, ja kun lämpötilat ovat tällaiset niin aikuisen olisi hyvä juoda kolmisen litraa nestettä päivässä, eikä se saisi olla kahvia. Hyviä vaihtoehtoja ovat aidot hedelmämehut, vesi sekä kivennäisvedet, jotka myös samalla auttavat pitämään suolatasapainoa. Nesteytys on entistä tärkeämpää jos liikut päivän aikana, kuumalla ilmalla täällä pohjoisessa varsinkin kello 10-15 tapahtunut ulkoliikkuminen on rasittavinta ja tärkeää olisi myös huolehtia omasta suojautumisesta sekä ihon että pään suhteen.

Nestehukan ensioireita on usein päänsärky, verenkierto heikkenee (esim. vaaleat ikenet) ja tilan pahentuessa tulee väsymys. Lopulta pelkkä liikkuminen voi tuntua ylivoimaiselta. Nestehukassa voi ilmetä myös lihaskramppeja, sormien ja jalkojen turpoamista sekä pahimmillaan huimausta, pahoinvointia ja sekavuutta.

Muista myös syödä

Siinä missä juominen on erittäin tärkeätä, olisi hyv huomioida kuumuus myös syömisessä. Kuumalla ilmalla sitä ei haluaisi tehdä kotona mitään pataruokaa, tai edes mitään muutakaan jolla lämmittäisi asuntoa lisää, joten yksi vaihtoehto on aina tilata kotiin ruokaa valmiina. Hyvä vihje on myös syödä kuumana päivänä useammin ja vähemmän kerralla, ja normaalia kevyemmin. Hyviä vaihtoehtoja ovat kalaruoat ja keitot. Myös marjat ja hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja ja voit kokeilla vaikka leikata valmiiksi hedelmälohkoja ja laittaa ne hetkeksi pakastimeen. Pakastetut marjat ja hedelmälohkot ovat hyviä välipaloja näin kuumalla ilmalla.

Nukkuminen on vaikeata

Nukkuminen on monelle vaikeata, kun makuuhuoneessa on aivan liian kuuma. Monessa kaksikerroksinen omakotitalon asujaperheessä on muutettu alakertaan nukkumaan yläkerran ollessa aivan liian kuuma = lämpö nousee ylöspäin, eikä lämpimien öiden aikana lämpötila ehdi laskea kuin pari astetta.

Nukkumista voi helpottaa laittamalla petivaatteet illalla hetkeksi pakastimeen, kunhan ei unohda niitä sinne liian pitkäksi aikaa. Viileissä vällyissä on sitten hetkellisesti kenties mahdollista myös partnerin kanssa kokeilla niitä alkutekstissä mainittuja uusia tuotteita, ja kenties viilentää partnerin tunteita jääpalalla sisäreidellä.

Älä unohda liikkumista

Liikkumista ei pitäisi täysin unohtaa, vaikka kuuma olisikin. Mutta ei ole välttämättä hyvä idea lähteä lenkille keskellä päivää, vaan siirtää lenkki illalle, kun aurinko ei enää porota pilvettömältä taivaalta. Myös liikunnan voimakkuutta kannattaa kuumalla päivällä hieman laskea, ettei keho joudu tekemään tuplatyötä, toisaalla yrittämällä tasapainoittaa kehon lämpöä ja toisaalla antamalla energiaa liikuntasuoritusta varten. Kuumalla ilmalla on myös hyvä muistaa, että energiajuoma ei todellakaan ole paras vaihtoehtoa juomaksi, vaan perinteiset urheilujuomat, jotka varmistavat samalla suolansaamisen eikä niinkään sokerihumalaa, ovat parempi vaihtoehto – jopa se tavallinen vesi on parempi vaihtoehto.

Kommentoi kirjoitusta