Toimittaja

Virkistystä kulttuuripersoona Kuosmasen kirjasta

hyvinvointi, kirjallisuus

Lohjalainen kulttuuripersoona Jorma Kuosmanen jakaa kirjoittamaansa Huone huoneelta virkistyen Omenakylän Pojan paluu -kirjaa Lohjan torilavalla lauantaina 6.3. kello 11.00. Kirjan lahjoittaa halukkaille Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö. Omenakylän poikanakin tunnettu Kuosmanen kertoo, että kirja lahjoitetaan ystävänpäivän, laskiaistiistain ja Kalevalan päivän eli suomalaisen kulttuurin päivän kunniaksi.

–Tämä on 400-sivuinen virkistysopas. Emme jaa ämpäreitä, vaan ehtaa virkistystietoa, Kuosmanen toteaa.

Kirja sisältää mm. perheiden hyvinvointiin, eläinten kanssa puuhaamiseen ja hyvään elinympäristöön liittyviä osioita. Hauskat yksityiskohdat saattavat tuottaa naurun tyrskähdyksiä. Autoillakin on oma roolinsa kirjassa.

–Moni auto symboloi jotain omistajansa persoonassa. Minulle tosin on sanottu työpaikalla, että minulla ei ole autojen kanssa minkäänlaista linjaa, kun olen mennyt rättisitikasta Range Roveriin.

Miksi Kuosmasen kirjaa lahjoitetaan ilmaiseksi paikalle saapuville ihmisille?

–Kirjaa on jaettu ennenkin säätiön kokoontumisissa, kuten tilaisuudessa, jossa sata ihmistä sai syödä ilmaiseksi. Jos säätiö on järjestänyt bussiretken, sinne tulevat ovat saaneet kirjan. Tämä kirja on tehty alunperinkin tehty sellaiseksi, että sitä annetaan ihmisille, Kuosmanen avaa.

Millaista palautetta Kuosmasen kirja on kerännyt?

–Jotkut ovat lukeneet kirjan jopa kaksi kertaa, joten on sen täytynyt miellyttää. Kyllä sellaista palautetta on tullut, että tosi hienoja juttuja, Kuosmanen kertoo.

Jorma Kuosmasen kirjan sivuilta voi seurata mm. Lohjan kehittymistä ja ennallaan pysymistä 40 vuoden ajalta.

40 vuotta lohjalaisen menon seuraamista

Kirjasta löytyy 40 vuoden ajalta Kuosmasen ajatuksia häntä ympäröivästä yhteiskunnasta ja maailmasta sekä yksilön virkistymisestä ja pysymisestä mukana yhteiskunnassa. Kuosmanen on kehittänyt Lohjaa luomalla mm. Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat. Hän on myös seurannut tiiviisti paikkakunnan tapahtumia ja ihmisten edesottamuksia jo vuosikymmenten ajan. Lohja nousee vahvasti esille mm. kirjaan poimittujen lehtikirjoitusten kautta. Kirjan sivuilta voi seurata myös Lohjan kehittymistä vuosien varrella – tai kehittymättömyyttä. Tavallaan sekin on virkistävää luettavaa, vaikka välillä asiat jumittavat turhautumiseen saakka.

–Vuosia Lohjalla asunut tai vasta tänne muuttanut voi äimistellä kirjaa lukiessaan, että onpa paikka. Että tuommoisiin asioihin täällä puututaan ja tuommoisia taas ei saada hoidettua. Olen kuunnellut paikallisia omituisuuksia lapsesta saakka sekä kerännyt kirjaan 40 vuoden aikana paikallislehdissä julkaistuja mielipiteitäni. Lukija voi todeta, että jostain aiheesta on kirjoitettu tuolloin, seuraavalla vuosikymmenellä on palattu samaan asiaan ja taas seuraavalla uudelleen. Asia näköjään makaa samassa kohdassa edelleen, Kuosmanen kertoo.

Tavallaan kirja toimiikin uusille lohjalaisille oppaana lohjalaisten ja lohjalaisuuden ymmärtämiseen.

–Tästä kirjasta saa paljon viisautta ja oppia siitä, kuinka Lohjalla eletään oikein. Kirjan luettuaan tietää, miten Lohjalla tulee elää, eikä sitten kaadu liian moneen ongelmaan tai täällä vallitsevaan mielipiteeseen.

Vanhoillekin lohjalaisille kirjassa riittää tutustuttavaa.

–He hyrisevät tyytyväisinä, että näinhän tämä asia on. Kirjasta voi kerrata, miten kaikki on Lohjalla mennyt ja pysynyt ennallaan. Sen luettuaan voi tyytyväisenä todeta, että Lohjalla on kaikki hyvin ja keittää kahvit.

SMS