En käytännössä tuntenut Lohjaa lainkaan, kun muutimme tänne vuosituhannen vaihteessa. Emme muuttaneet työn perässä vaan olimme jo jonkin aikaa etsineet taloa tässä pääkaupungin ympäryskunnista ja vasta useamman kymmenen taloesittelyn jälkeen meillä tärppäsi ja muutimme Virkkalaan, tai itseasiassa siinä vaiheessa Maksjoelle.
Ensimmäinen mitä havaittiin, oli käytännössä Virkkalan kaksikielisyys – ruotsia kuulu joka päivä. Se ei meille ollut uutta, muutimmehan Lohjalle Kirkkonummelta, joka on vielä enemmän ruotsinkielinen kuin Lohja.


Ensimmäiset vuodet Lohjalla menivät varsin nopeata tahtia. Kävin itse töissä pääosin Espoossa mutta vuokrasin heti oman toimiston Kalkkipetteristä, jossa minulla on itseasiassa ollut sama toimistohuone kaikki nämä Lohja-vuodet, vaikka työtehtäväni ovat vuosien varrella muuttuneet aikamoisesti – silloin aikoinaan minusta kirjoitettiin naapurilehteenkin sen aikaisen nyt jo edesmenneen talousjuttuja kirjoittaneen toimittajan toimesta. Siihen aikaan minulla oli asiakkaita Australiaa myöten.
Virkkalaan tulimme koska löysimme täältä järkevän hintaisen ja meille sopivan talon ja lapsen päivähoito oli lähellä, sittemmin olemme ehtineet muuttaa jo pari kertaa – Lohjan sisällä, mutta Lohjalle olemme jääneet.


Näidenkin muutaman vuoden aikana Virkkalassa sekä Lohjalla on tapahtunut paljon – kukaan ei voi sanoa, etteikö täällä tapahtuisi. Virkkalassa olemme nähneet mm. koko Virkkalan raitin käyvän läpi uudistustyön, mikä mennessään tappoi lähes koko keskustan, kun autoilevat ihmiset pakotettiin tietöiden ajan kiertämään keskusta. Nykyään Virkkalan keskusta elää uutta kukoistuskauttaan – ensimmäinen oli silloin Kalkkipetterin huippuvuosina, mutta kyllä nykyäänkin Virkkala on melko aktiivinen. Virkkalassa on yrittäjiä, jotka pitävät asukkaiden kanssa paikan elossa. Kaupunki on vähitellen vähentänyt ja lopettanut palveluitaan, mutta onneksi vielä koulut löytyvät Virkkalasta, ja onhan meillä myös VPK ja Kässän talo kulttuuripuolelta, niin ja Virkkalan sivukirjasto.

Jos muualla tässä lehdessä esitellään virkkalalaisia liikkeitä ja näiden tarjouksia, ei niitä tässä enää tarvitse esitellä. Virkkala on rauhallinen paikka elää ja olla, ja ainakin näihin päiviin saakka voi sanoa, että Virkkala on ollut turvallinen paikka asua, ja sitä on syytä toivoa tulevaisuudeltakin.

Mitä sitten tulevaisuus voi tuoda Virkkalalle? Mitä tapahtuu toisella puolella kaupunkia Asuntomessujen aikaan? Tuleeko juna-asema ja minne se menee? Se on varmaa, että meillä Virkkalassa kyllä kuulee junan äänen tasaisesti – se vain on tavarajuna, mutta sen kulku kertoo jatkuvasta kaupankäynnistä ja niin kauan kuin se juna kulkee, tiedämme että kauppaakin käydään.
Tottakai me virkkalalaiset toivomme tänne uusia liikkeitä ja palveluita, mutta ymmärrämme samalla että Helsinkiin pääsee reilussa puolessa tunnissa ja Lohjan keskustaan autolla muutamassa minuutissa, että siellä ne erikoisemmat palvelut helposti ovat, koska siellä on enemmän ihmisiäkin.

Jos et ole koskaan vielä käynyt Virkkalassa Virkkalapäivän aikaan, kannattaa se kyllä tehdä – ensimmäinen kerta on aina aika uskomaton ja vaikka itse melkein joka vuosi käväisen niin Virkkalapäivillä kuin Joulunavauksessa, on se aina yhtä hienoa nähdä kylänraitti täynnä iloisia ihmisiä. Tervetuloa Virkkalaan!

KO