Valtakunnallista Sydänviikkoa vietetään poikkeuksellisesti syys-lokakuun vaihteessa. Varaslähdön Sydänviikkoon ottaa sydänterveyteen ja hyvinvointiin keskittyvä virtuaalinen messutapahtuma, johon kuka tahansa voi osallistua maksutta, vaikka kotisohvalta käsin 25.9 ja 4.10. välisenä aikana.

Messujen suorat lähetykset näkyvät verkossa perjantaina 25.9. klo 15.00–17.00 ja lauantaina 26.9. klo 13.00–16.00 ja muun messuajan tallenteina. Ohjelmassa on myös viihdettä, keskusteluja ja yhteistyökumppaneiden tietoiskuja. Suorat lähetykset juontaa Kaj Kunnas. Messuille ilmoittaudutaan osoitteessa sydan.fi/sydan2020

Messuluentoja pidetään mm. seuraavista aiheista:

• Uutta Sydänpotilaan hoitokäytännöissä. Sydänpotilaan hoito on ottanut viimeisen 10 vuoden aikana suuren harppauksen. Teknologia kehittyy ja sen tuomat mahdollisuudet lisääntyvät. HUS:n sydän ja keuhkokeskuksen johtaja Antti Vento valottaa, mitä uutta on sydänpotilaan hoitokäytännöissä.

• Perintötekijöiden merkitys sydänsairauksien kehittymisessä ja hoidossa. Nykyään tunnistetaan perinnöllisyyden vaikutukset sydänsairauksien kehittymisessä ja ne osataan myös ottaa entistä paremmin huomioon sydänsairauksien hoidossa. Tampereen yliopiston professori Katriina Aalto-Setälä kertoo, miten meidän kaikkien perimä on ratkaisevassa roolissa, kun hoidetaan sydänsairauksia.

• Pilleriä poskeen. Ovatko kaikki sydänlääkkeet tarpeellisia? Usein sydänsairautta hoidetaan samanaikaisesti monella eri lääkkeellä. HUS:n kardiologi Markku Pentikäinen kertoo, mitkä sydänlääkkeet ovat aivan ehdottomia.

• Vertaistuellinen paneeli: Kun sydän sairastuu. Miltä tuntuu sairastua loppuiäksi sydänsairauteen? Miltä tuntuu kohdata oma rajallisuus? Miten kuoleman pelon jälkeen pääsee takaisin kiinni normaaliin elämään? Kaj Kunnaksen haastattelemana pelot, kokemukset ja selviytyminen muuttuvat sanoiksi. Osallistujina sydänsairauden kokeneita henkilöitä.

• Selkoa ravitsemusmyytteihin. Julkisuudessa vilisee toinen toistaan erikoisempia ruokavalioita. Mitä niiden taustalla on? Ovatko ne totta ja millä tasolla. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

• Liiku sydämesi terveemmäksi. Monia sydänsairaita askarruttaa, miten sairasta sydäntä saa rasittaa ja missä vaiheessa. Urheilukardiologi Kirsi Korpi Tampereen sydänsairaala.

Lohjan Sydän ry järjestää Sydän 2020 Sydänmessujen Live-messukatsomot: pe 25.9. klo 15.00–17.00 ja 26.9. klo 13.00–16.00 Lohjan srk-salilla ja kylätalo Kehrässä. Messukatsomot ovat niille, jotka eivät halua katsoa tai taito ei riitä katsomaan messuja tietokoneella kotona. Ilmoittauduttava ennakkoon toimisto 045 606 3505 tai www.lohjansydan.fi ja Sydan_2020-messukatsomot-sivu. Kahvitarjoilu ilmoittautuneille. Oman maskin käyttöä suositellaan.

Lohjan Sydän ry järjestää mittauksia pe 25.9. klo 14.00–15.00 ja 26.9. klo 12.00–13.00 Lohjan srk-salilla. Mittauksiin ilmoittauduttava turvallisuuden takia ennakkoon toimisto 045 606 3505 tai www.lohjansydan.fi/tapahtumat ja mittaukset – ajanvaraus. Mittaukset ovat maksullisia – hinnat ajanvarauksen yhteydessä. Mittauksissa maskit asiakkailla ja mittaajilla suojausvarustus pakollinen.