Vuoden Pappa 2024, helmikuussa 100 vuotta täyttävä sotaveteraani Hannes Tuovinen tekee positiivisuutta olemalla kaikille mukava. ”Myös minulle ovat kaikki mukavia.”

Seuranan järjestämä perinteinen Vuoden Mummun tai Vuoden Papan julkistus tapahtuu jo viidettä kertaa Sulon päivänä 13.2.

Kaikki tänä vuonna saamaamme 88 ehdokasta olisivat ansainneet voittajan tittelin – suuren sydämen tarinoita omilta lapsilta, lapsenlapsilta, kälyiltä, miniöiltä, naapureilta, hoitajilta ja ex-miniöiltä. Tarinoita täynnä tunteita ja arvostusta omaa senioria kohtaan. 

Vuoden Pappa on nummelalainen, Varpaisjärvellä syntynyt sotaveteraani Hannes Tuovinen 

Hannes Tuovisen ilmoitti Vuoden Pappa 2024 -tunnustukseen naapurinsa. Naapuri kertoi, miten ”Tämä helmikuussa 100 vuotta täyttävä sotaveteraani ansaitsee itsenäisyyden takuumiehenä ja kaikkien ystävänä tämän nimityksen”. Tutustuttuamme Hannekseen ja hänen poikaansa ja kuultuamme Hanneksesta tarinoita, oli valinta yksimielinen. 

Hannesta kuvataan näin: 

”Hannes on veikeä sotaveteraani. Hän täyttää pian 100 vuotta ja edelleen aktiivinen, sosiaalinen ja ajankohtaisista asioista kiinnostunut herrasmies. Hän olisi oivallinen esimerkki kaikille papoille ja mummuille positiivisuudesta ja eteenpäin katsomisesta. Hän olisi myös koko Suomelle oivallinen käyntikortti sotaveteraanien harventuvassa joukossa. Muistetaan Hannesta ja sotaveteraaneja nyt kun vielä voidaan.” Näillä sanoilla aloitti Hanneksen ilmoittanut naapuri ehdotuksensa Vuoden Papaksi. 

Kun Hanneksen pojan Erkki Tuovisen kanssa jatkoi jutustelua Hanneksesta, raatimme ajatus Vuoden Papasta vahvistui. Tämä suurisydäminen pappa on edelleen aktiivinen, niin perhepiirissä kuin lähikahvilassa – saati sitten edustustehtävissä isänmaallisissa merkeissä. Tammikuussa Hannes on lisäksi aktiviisesti valmistellut omia 100-vuotisjuhliaan helmikuun lopulle. Koristeitakin on tehty.

Vuoden Pappa 2024 -tunnustuksen hän otti kiitollisena vastaan, vähän kuin syntymäpäivälahjana etukäteen. ”Mukavalta se tuntuu olla näin ison alueen pappa.” toteaa Hannes voitosta kuultuaan. Ja hymy leviää kasvoille entisestään. Juhlakahvipöydässä katsellaan valokuvia merkkihenkilöistä Hanneksen kanssa. Tarinat eri tilaisuuksista, missä Hannes viikoittain käy puhumassa ja luomassa toivoa, saavat ylpeyden aikaan. Myös Hanneksen kiitollisuus elämää kohtaan paistaa rivien välistä. 

Perustelut raatimme Eino Grön, Maiju Hannolin ja Mirka Saarinen, valinnalle Vuoden Papaksi:

”Naapuri kirjoitti niin kauniisti Hannes Tuovisesta. On upeaa lukea, miten Hanneksen lämpö ja avoimuus välittyvät naapurillekin – kaikista muista päivän kohtaamisista puhumattakaan. Hannes on suuresti perheensä arvostama isähahmo. Ja hänen ikänsä ja sotaveteraanius saavat meidät kaikki kiitollisena ajattelemaan uhrauksia mitä Hannes ja ikätoverinsa ovat suomalaisten eteen tehneet. Totta kai myös Hanneksen lähestyvä 100-vuotispäivä sai tästä myös oivallisen syntymäpäivämuistamisen mieleen.” 

Palkinnoksi Vuoden Papalle oli ilo ojentaa kukkakimpun ja diplomin lisäksi Seuranan 3 kuukauden säännölliset vanhusseuratapaamiset, aina saman tutun eläkeikäisen Seuralaisen toimesta. Näin Seuralainen ja Hannes saavat viikoittain mukavia yhteisiä hetkiä niin ulkoilun, kahvittelun kuin lukemisenkin parissa. Ajankohtaisista asioista kiinnostuneille Hannekselle lukeminen onkin varsinainen ilo, mutta silmät eivät meinaa enää pientä tekstiä niin hyvin nähdä. 

Vuoden Mummun ja Papan taustatietoja

88 ehdokasta Vuoden Mummuksi tai Vuoden Papaksi! Kyseessä siis koko Suomen mummu tai pappa

Tunnustuksen järjestää Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu, valtakunnallinen Seurana Oy. Seuranan missio on onnellinen vanhuus ja tällä tunnustuksella tavoitteemme on lisätä onnellista vanhuutta, positiivisia vanhusuutisia ja vanhusten arvostamista. Sitä kaikki Suomen 400 000 yksinäisyyttä kokevaa vanhusta ansaitsevat. 

Valinta tapahtuu Seuranalle tärkeänä päivänä, 13.2. Se on Sulon nimipäivä ja Seurana on käynnistynyt perustajansa Mirka Saarisen omakohtaisesta tarpeesta löytää seuraa Sulo-papalleen hoivakodin arkea piristyttämään ja yksinäisyyden tunnetta vähentämään. Näin kunnioitetaan Sulo-pappaa myös. 

”Missiomme onnellinen vanhuus haluaa nostaa esiin positiivisia vanhusuutisia ja nostaa vanhuuden mainetta ja arvostusta yhteiskunnassamme, jossa senioreiden määrä kasvaa voimakkaasti. Meitä kaikkia tarvitaan senioreista huolehtimisessa, ihan perhetasolta kolmanteen, yksityiseen ja julkiseen sektoriin asti. Haluamme osoittaa, että kaikki voivat tehdä onnellista vanhuutta, niin pienillä kuin isommillakin teoilla.” toteaa Saarinen.

Viime vuonna tunnustuksen voitti vantaalainen aktiivinen ja suloinen Aino Parkkonen, 86 vuotta.