Ursula Herlin vakuuttaa, että Kop Kop Kuka siellä? Vuoden Stand Up -tulokaskiertue tarjoaa yleisölle todellista stand up -herkkua.

 

Kop Kop Kuka siellä? Vuoden Stand Up -tulokaskiertue kaartaa Teatteri Tralan lavalle Virkkalan klubitalolle 19.5. kello 19.00. Vuoden tulokas -kilpailu on Suomen Stand Up Clubin vuosittain järjestämä kutsukilpailu, jonka tarkoituksena on nostaa esille vuoden kovimman, uudet stand up -kyvyt. Kilpailun ovat käyneet läpi lähes kaikki Suomen ammattikoomikot. Halutun tittelin ovat aiemmin voittaneet mm. Ismo Leikola ja Krisse Salminen.
Nyt kiertueella ovat mukana kaikki vuoden 2017 tulokasfinalistit eli Lasse Oikarinen (voittaja), Albert Kajava, Manu Raivio, Ursula Herlin, Eero Corso, Aki Puolakka ja Jamie MacDonald, joka esiintyy englanniksi. Kiertue ei vieraile kovin monella paikkakunnalla, mutta Lohjalle sen tuo Herlin.

Halusin ehdottomasti tuoda kiertueen Lohjalle, koska olen kotoisin täältä ja asun täällä. Haluan elvyttää Lohjan stand up -kulttuuria, koska sitä ei ole täällä nykyään paljonkaan. Lisäksi klubitalo on hieno paikka, jonne on mahdollista ottaa isokin yleisö, Herlin kertoo.

Aiemmin kiertue on vieraillut Jyväskylässä, Salossa, Lappeenrannassa ja Kuopiossa. Tapahtumat ovat keränneet hyvin yleisöä ja saaneet positiivista palautetta.

-Lähtökohta on ollut, että harkitsemme, mihin lähdemme ja panostamme laatuun ja tuotantoon, emmekä vain yritä tehdä paljon keikkoja. Lähdemme keikoille omalla tuotannolla. Taso on kova, sillä esiintyjät ovat muiden koomikoiden ja tuottajien valitsemia, Herlin sanoo.

Klubitalon katsomo on juuri sopivan kokoinen tällaista tapahtumaa varten. On todella kiva, kun meihin päin otetaan yhteyttä ja halutaan tulla esiintymään. Toivomme, että katsojien tulee paljon, sillä pyrimme tarjoamaan monenmoista ohjelmaa myös teatterin ulkopuolelta, kommentoi Teija Man Teatteri Tralasta.

 

Monipuolista stand upia, harvinaista herkkua

Koomikot vetävät klubitalolla parin tunnin keikan. Osa heistä ottaa yleisön mukaan esitykseensä, mutta sitä ei tarvitse pelätä, sillä ketään ei saateta naurun alaiseksi. Herlin vakuuttaa, että illasta on tulossa hieno.

-Jokainen vetää 10-15 minuuttia. Luvassa on todella erityyppisiä esityksiä synkemmästä hyvän mielen komiikkaan. Jokainen esiintyjä ammentaa juttunsa erilaisista taustoista. Toivon, että Lohjalla ymmärretään, millaista herkkua nyt on tarjolla, sillä harva pääsee näkemään tämän kokonaisuuden. Nyt on myös mahdollisuus nähdä erilaisia tyylejä tehdä stand upia, Herlin sanoo.

Stand up kiinnostaa sekä katsojia että tekijöitä.

-Pinnan alla kuhisee, tulossa on todella kovia uusia koomikoita. Stand up -scene tulee monipuolistumaan. Olisi kiva, jos Lohjallakin olisi säännöllisiä stand up -klubeja. Esimerkiksi Helsingissä open mic -klubeja on viikoittain, Herlin sanoo.

Lippuja voi varata ennakkoon Teatteri Tralan kautta. Lippuja saa myös ovelta kello 18.00 alkaen, jolloin myös teatterin baari/kahvio avaa ovensa.

 

Arkiset tilanteet kääntyvät stand upissa yllättävään suuntaan

Herlin itse on tehnyt stand upia nyt kaksi vuotta.

-Sitä ennen tein teatteria ja improvisaatiota. Kun koomikko Simo Takanen tuli mukaan improporukkaamme, hän houkutteli minut stand upin pariin. Olin aiemmin käynyt stand up -kurssinkin, mutten silti oikein tiennyt, mitä se on. En tiennyt esimerkiksi open mic -klubeista. Olen ollut aina kiinnostunut stand upista, mutta ajatellut, että sitä tekevät ihmiset ovat jotenkin fiksumpia. Sitten tein yhden keikan open mic -klubilla ja se meni hyvin. Sen jälkeen asiat ovat edenneet nopeasti. Se on vaatinut taitoa, mutta myös hyvää tuuria. Olen sattunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, Herlin kertoo.

Hän on jo voittanut mm. koomikoiden kesken käytävässä Jorma-gaalassa vuoden uusi kyky -tittelin. Voitto tuli viime vuonna myös Hämeenlinnan Tomaatteja tomaatteja -festivaaleilla kisatusta Kong-showsta. Herlin sanoo, että hyvän stand upin tekeminen vaatii mm. huumorintajua ja komiikan ymmärtämistä. Sen kautta arkikin naurattaa.

-Ei ole kuitenkaan mitään yhtä kaavaa, vaan stand upia on olemassa hyvin monenlaista ja jokaisella koomikolla on oma tapansa. Itse kerron arkisista asioista ja paljon kumpuaa omasta elämästäni. Haen ilmiöitä, jotka kaikki tunnistavat. Usein otan jonkin arkisen havainnon, johon ihmisten on helppo samaistua. Sitten se tuttu asia käännetään yllättävään suuntaan kerran tai ehkä vielä toisenkin ja päästään hassuun lopputulokseen, Herlin avaa.

-Sanotaan esimerkiksi, että lapset ovat pieniä vähän aikaa, mutta jos jokin muu asia kestää kahdeksan vuotta, se ei ole lyhyt aika, Herlin kertoo esimerkin alkutilanteesta.

Herlin kertoo, että monet ideoista syntyvät suihkussa, koska se on ainoa paikka, jossa hän saa olla rauhassa. Jokin juttuaihio tai ajatus saattaa pyöriä mielessä vuodenkin, kunnes se yhtäkkiä loksahtaa kohdalleen. Koomikon pitää myös osata kirjoittaa hyviä juttuja ja esittää ne.

-Se vaatii paljon treeniä. Treeniklubeilla käydään testaamassa, mikä toimii ja hiotaan tekstiä eteenpäin.

Hyvä stand up antaa yleisölle raikuvat naurut sekä hyvän mielen esiintyjälle.

-Tykkään esiintyä ja stand up tyydyttää sitä tarvetta. On ollut jännää sukeltaa stand upin maailmaan ja huomata pärjäävänsä. On todella palkitsevaa, kun on itse keksinyt jonkin ajatuksen, joka on niin hauska, että ihmiset nauravat sille ääneen, Herlin tiivistää.

SMS