Toimittaja

Yhteisöllistä asumista ikäihmisille

ikäihmiset

Lohjan keskustasta löytyy vuonna 1973 toimintansa aloittanut Senioritalo Linnaistenhovi. Ensi vuonna vietetään siis 50-vuotisjuhlavuotta. Talon toiminnanjohtaja Paula Nordström kertoo, että talo täyttyi asukkaista heti toiminnan alettua ja sama meno jatkuu nykyäänkin.

–Jonoa on aina, mutta hakea kannattaa silti, jos esteetön ja yhteisöllinen asuminen kiinnostaa. Hakea kannattaa jo hiukan etukäteen, jotta asunnon saisi sitten, kun sen tarvitsee, Nordström vinkkaa.

Talosta löytyy sekä yksiöitä että kaksioita, joissa pariskunnat voivat asua yhdessä. Vuokrat ovat edullisia ja niillä ylläpidetään taloa.

–Kaikki asuvat omissa vuokra-asunnoissaan, mutta talossa on myös yhteisiä tiloja, kuten olohuone ja kerhotila.

Talosta löytyy myös kaikille avoinna oleva ravintola. Siellä käy niin työikäisiä ihmisiä lounastauollaan kuin lähialueen ikäihmisiäkin. Nordström kertoo, että ravintola on talon asukkaille tärkeä, sillä kunnon ruoka parantaa ikäihmisenkin vointia. Yhteisiin tiloihin syömään ja eri toimintoihin lähteminen myös aktivoi asukkaita.

–Se piristää ja tuo syyn laittautua, kun lähtee yhteisiin toimintoihin. Vuorokausirytmikin pysyy yllä, Nordström sanoo.

Annele Toivonen innostui maalaamaan Lauren opiskelijoiden vetämän tuokion aikana
.

Monipuolinen ohjelma aktivoi ja piristää

Korona-aika passivoi ikäihmisiä ja heikensi monen fyysistä kuntoa ja muistia. Nyt toimintoja on onneksi päästy aloittamaan uudelleen. Linnaistenhovissa ohjelmaa riittää pitkin viikkoa. Välillä pidetään tarinakerhoa rupattelun ja kahvittelun merkeissä, virkistetään aivojen esimerkiksi muistelulla, pelataan bingoa tai lauletaan. Nordström kertoo, että etenkin musiikki on lähellä monen talon asukkaan sydäntä.

Moni toiminto on vapaaehtoisten tai esimerkiksi Kanneljärven Opiston tai Laurean opiskelijoiden vetämää. Ennen koronaa myös Nordström itse veti viikoittaisen jumppatuokion talon asukkaille. Pappi käy kerran kuussa pitämässä hartauden. Välillä talossa vierailee myös esiintyjiä.

Kerran kesässä tehdään päiväretki. Aiemmin on käyty mm. Tuusulassa ja Hangossa. Kesän ohjelmaan kuuluu olennaisesti myös makkaroiden ja lettujen paistoa. Välillä järjestetään hemmottelupäiviäkin. Silloin ohjelmassa voi olla esimerkiksi kevyttä hierontaa tai kynsien lakkausta. Kerran eräs opiskelija järjesti aistituokion ja toi ikäihmisten tunnusteltavaksi mm. sammalta. Myös erilaiset juhlapyhät ja tapahtumat rytmittävät ikäihmisten arkea.

–On piristävää, kun on jotain kivaa mitä odottaa. Traditiot ovat tärkeitä, Nordström tiivistää.

Toiminta ja yhdessä olo ovat tärkeitä asioita. Moni mainitsee asuntohakemuksessaankin yksinäisyyden ja seuran kaipuun.

–Yksinäisyys on yhteiskuntamme pahin sairaus. Sitä vastaan me täällä taistelemme, Nordström toteaa.

Terttu Malkki, Eini Jauhiainen, Anneli Haataja, Jenny Kainulainen, Irja Villanen, Anna-Liisa Suomela, Aino Sokko, Sirkka Tolonen ja Annele Toivonen. Laurean sairaanhoitajaopiskelijoiden vetämässä tuokiossa Linnaistenhovissa. Tuokion ohjelmassa oli mm. toivemusiikin kuuntelua, vappuvisa ja muistelua.

Yhteisöllistä, mutta itsenäistä asumista

Linnaistenhovissa ikäihmiset voivat asua itsenäisesti, mutta apu on lähellä ja yhteisöllisyys tukee hyvinvointia. Nordström toteaa, että talo ja sen toimintaidea on vallan mainio, mutta vastaavanlaisia taloja ei silti juuri löydy ainakaan lähikunnista.

–Minun mielestäni joka kunnassa pitäisi olla tällainen talo. Pitäisi vain olla joku rohkea, joka alkaa suunnitella taloa ja ottaa siitä vastuun. Se voisi olla esimerkiksi jokin säätiö, Nordström sanoo.

–Tämän talon perustajat ovat olleet aikoinaan todella rohkeita ja innovatiivisia. Talon perustaminen on vaatinut hirmuisen ponnistuksen, mutta heillä on ollut palava into auttaa paikallisia ikäihmisiä. Talo on järkevästi suunniteltu, sillä asukkailla on mukavat omat asunnot, mutta myös yhteisiä tiloja on runsaasti.

Nordström on talon ainoa työntekijä. Hän auttaa asukkaita niin Kelan paperien kanssa kuin huoltoyhtiön yhteydenotoissakin. Nordström kertoo, että asukkaat viihtyvät erinomaisesti, eikä talosta juuri muuteta kuin palvelutaloon. Monelle Linnaistenhovi on viimeinen koti. Nordström muistaa omalta Linnaistenhovin ajaltaan vain yhden henkilön joka muutti vielä toisaalle.

–Yksi asukas rakastui ja muutti vielä vanhoilla päivillä yhteen rakkaansa kanssa. Aika söpöä minusta.

SMS