Hyvä esimerkki yhteistyön tuomasta hyvästä tuloksesta on Lohjan Lempolan K-Supermarketin yhteistyö paikallisen koulun kanssa. Nykyinen kauppias Marko Saarela tuli Lempolan kauppiaaksi toukokuussa 2022 ja sai huomata varsin nopeasti että nuorten käyttäytyminen kaupassa ei ollut hyvällä mallilla.

– Meno oli aika hurjaa, 5-10 hengen ryhmissä saavuttiin kaupalle välituntisin, tukittiin porukalla käytäviä ja aiheutettiin yleistä hälinää, aloittaa Saarela muistelut.

Tämä tarkoitti sitä, että kaupan työntekijöistä 2-3 joutui jättämään omat tehtävänsä ja vartioida nuorten tekemisiä. Kaupan ratkaisuna oli palkata vartija välituntien ajaksi. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan ollut työaikojen puitteissa loppujen lopuksi käytettävissä. Se, että nuorten poistuminen koulun alueelta on välituntisin kiellettyä, on ollut käytäntö jo vuosikymmeniä, nuoret vain unohtavat että syy kieltoon että se, että koulun vakuutukset eivät päde koulun alueen ulkopuolella, ja jos jotain sattuisi, olisi kustannukset nuoren perheen maksettavia.

Niin kuin monessa muussakin asiassa, niin tässäkin häiriökäyttäytymisen piti vielä eskaloitua ennen varsinaista ratkaisua. Häiriökäyttäytyminen lisääntyi iltaisin ja viikonloppuisin, ja kaupalle palkattiin vartija iltoihin yhdessä liiketilassa olevan Hesburgerin kanssa. Tähän syinä olivat nuorten käyttäytyminen, missä kauppa oli nuorten hengailumesta, ja siitä seurasi sekä ilkivaltaa, näpistelyä että henkilökunnalle pelkotiloja, varsinkin iltavuoroissa.

Asiakkaatkin reagoivat nuorten käyttäytymiseen

Lempolassa huomattiin pian, että myös asiakkaat kokivat epämiellyttävänä nuorten juoksentelun kaupalla, käytävien tukkimisen, ryhmien metelöinnin, oli aika tehdä jotain, jotta tilanne saataisiin rauhoitumaan.

– Olimme yhteydessä koulun rehtoriin ja istuttiin pari kertaa alas koulun rehtoreiden kanssa. Keskusteluissa mietittiin yhdessä sitä, mitä voisimme tehdä, kertoo Saarela.

Keskusteluiden tuloksena syntyi yhteinen kommunikointiväylä kaupan ja koulun välille ja huomattiin pian, että nuorten käyttäytyminen alkoi parantua ja tilanne kaupalla rauhoittua, mikä antoi mahdollisuuden oikeasti päästä kiinni varsinaisiin ongelmatapauksiin.

Kauppias esille koululla

Kauppias Saarela kävi esittäytymässä koululla, ja juttelemassa syksyllä 2023 koulun alettuja uudelleen.

– Kerroin kaupan ja kauppiaan näkökulmasta, mitä se meillä tarkoittaa, kun kauppaan pösähtää 10-20 nuorta samaan aikaan. Kerroin myös, että puutumme herkästi epäasialliseen käyttäytymiseen sekä ilmoitamme kaikki näpistykset poliisille. Lisäksi koulun kanssa luotu yhteys antaa meille entistä paremman keinon saada viestiä vanhemmille.

Kaikesta päätellen koulun mukaan saaminen on saanut myös vanhemmat lähtemään mukaan kertoman nuorille käyttäytymisestä ja olemisesta kaupassa ja muualla liiketiloissa.

– Kauppaan ovat tervetulleita kaikki koulun ajan ulkopuolella ja kunhan osaa käyttäytyä. Meitä kiinnostaa myös kuulla, mitä nuoret kenties toivoisivat kaupalta? Toisaalta myös huonon käyttäytymisen tuloksena voi olla ongelmat tulevan kesän kesätyöpaikkojen täytössä ja TET-harjoitteluissa.

– Lempolan kauppiaat ja henkilökunta kiittää koulun henkilökuntaa sekä rehtoreita, kun ovat lähteneet mukaan tähän yhteistyöhön! Sekä tietysti nuoria koska meno on rauhoittunut, nyt meillä uskaltaa käydä asiakkaana, henkilökunta uskaltaa olla illassa, eikä meidän tarvitse palkata vartijaa. Poliisille soittaminen näpistystapauksissa ei ole meillekään mitenkään kivaa. 

– Me täällä Lempolassa suosittelemme yrittäjille ottamaan yhteyttä oman alueen kouluihin, jos tuntuu samalta kun meillä viime keväänä. Usein näissä tilanteissa jo puhuminen ja asian esille ottaminen on oikea askel eteenpäin ja mahdollisten ratkaisujen löytämiselle, kertoo Saarela.

Miten muualla Suomessa?

Tilanne ei Lempolassa ole mitenkään ainutlaatuinen. Suomesta löytyy kauppoja, joihin nuorten sisäänpääsy ilta-aikaan on jouduttu kokonaan kieltämään. On myös käynyt niin, että monien vuosien perinteeksi tulleita tapahtumia on jouduttu lopettamaan häiriökäyttäytymisen lisäännyttyä. Näistä kirjoitettuja artikkeleita on ilmestynyt mm.  Helsingin Sanomissa, Satakunnan Kansassa sekä Iltalehdessä. Usein taustalta löytyy sosiaalisesta mediasta saadut impulssin ja jopa suorat esimerkkivideot siitä, miten joku toinen on jossain muualla käyttäytynyt. Pienestä teosta saattaa joku toinen saada mieleensä tehdä enemmän, ja moni lähtee mukaan, ja sitä myötä koko juttu karkaa ns. lapasesta.

Nuorten kuva toteutettu tekoälyllä.