Ykkösakseli ry perustettiin 25.1.2007. 15 toimintavuoden aikana Ykkösakseli on myöntänyt rahoitusta sadoille hankkeille, järjestänyt lukemattomia tilaisuuksia ja neuvonut erilaisia toimijoita Euroopan maaseuturahaston tukimuodoista.

Ykkösakselin hallitus on päättänyt juhlistaa merkkivuotta jakamalla kannustusrahaa 1 500 euroa. Yrityksille on varattu kolme 150 euron kannustusrahaa ja yhteisöille (yhdistyksille ja muille yleishyödyllisille toimijoille) seitsemän 150 euron kannustusrahaa.

Kannustusrahan tavoitteena on tuoda pientä iloa korona-aikaan ja kannustaa työntekijöitä ja jäseniä jaksamaan. Sitä voi käyttää vaikkapa kakkukahveihin tai yhteiseen liikuntahetkeen. Kannustusrahaa haetaan Ykkösakselin kotisivuilta. Ykkösakselin hallitus valitsee kannustusrahan saajat maaliskuun alussa.

Ykkösakselin varapuheenjohtajaksi Marjaana Mänkäri

Ykkösakselin varapuheenjohtajaksi on valittu salolainen Marjaana Mänkäri. Mänkäri on toiminut hallituksen jäsenenä kaksi vuotta ja hän edustaa julkista sektoria. Mänkäri on Salon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Mänkäri toimii maatilayrittäjänä Halikon Vaskiolla ja on Waskio-Seuran puheenjohtaja.

Salossa Jellow Factory saa tukea tuotekehitykseen

Salossa perniöläinen Jellow Factory Oy saa tukea tuotekehityskokeiluun. Yritys aikoo kehittää lisäaineettoman lasipurkkiin pakatun sinapin Antsun Sinapin rinnalle. Lähitulevaisuudessa myös tärkein raaka-aine eli sinappijauhe on tarkoitus saada lähituotantona. Tuotekehityskokeiluun myönnettiin tukea 10 000 euroa.

Karkkilassa Karkkilan Työväen Näyttämö saa tukea äänentoistolaitteiden hankintaan

Karkkilan Työväen Näyttämö ry hankkii äänentoistolaitteita. Hankinnan kustannusarvio on 12 798 euroa. Hankinnan avulla teatteri saa käyttöönsä digitaalisen langattoman mikrofonijärjestelmän, jonka kantama on parempi kuin aiemmin. Hankintaan sisältyy mikrofonisetit 18 käyttäjälle. Tukea yhdistys saa 50 % eli 6 399 euroa.

Pienten investointien teemahankkeen haku alkaa helmikuussa

Ykkösakselin teemahankkeissa on myönnetty tähän mennessä tukea yhdistyksille 480 000 euroa. Toimenpiteitä on ollut 149.

Ykkösakseli aloittaa seitsemännen pienten investointien teemahankkeen, Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 7. Tukea on myönnettävissä 60 000 euroa.

Pienet investoinnit ovat 1 000 eurosta enintään 10 000 euroon maksavia hankintoja tai pienimuotoista rakentamista sisältäviä toimenpiteitä. Tuen määrä on 50 % kustannuksista. Yhdistykset hakevat mukaan teemahankkeeseen: haku alkaa 7.2. ja päättyy 31.3. Ykkösakselin hallitus päättää hakemuksista toukokuussa. Lisätietoja ja hakulomake ovat Ykkösakselin kotisivuilla.

Ykkösakseli ry lyhyesti

Ykkösakseli saa rahoitusta yhteensä 1,7 miljoonaa euroa hanketukiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2021 ja 2022. Rahoituksesta 42 % tulee EU:sta, 38 % Suomen valtiolta ja 20 % toiminta-alueen kunnilta. Ykkösakselin toiminta-alue on Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti. Ykkösakseli kannustaa asukkaita yhteistyössä kehittämään aluettaan. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa maaseudun kehittämisestä kiinnostunut. Ykkösakseli on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä.