Ykkösakselin hallitus on myöntänyt kesäkuussa Leader-rahoitusta uusille hankkeille Karkkilassa, Salossa ja Vihdissä. Myönnetyt hanketuet alkavat olla viimeisiä, sillä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuonna 2014 alkanut ohjelmakausi on päättymässä tämän vuoden lopussa. Uusi EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) rahoituskausi alkaa ensi vuonna 2023.

-Syksylle rahoitusta jäi hanketukiin vielä noin 240 000 euroa. Vielä ehtii hakemaan yritystukea tai hankerahoitusta, jos suunnitelmat ovat jo hyvällä alulla. Tavoitteemme on, että kaikki rahoitus on myönnetty hyvissä ajoin ennen vuoden päättymistä, kertoo Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri.

Ykkösakselin hallitus kokoontuu ensimmäisen kerran syyskuun puolivälissä. Hankehakemuksia on jo valmistelussa.

Kesäkuussa tukea sai mm. kolme Karkkilan tukea: Karkkilan Pojat Ry:n beach-volley hanke, Karkkilan Työväen Näyttämö ry:n lipunmyynti- ja kahvilarakennus sekä Audio-Kaluste koneinvestointeihin. Salossa tukea saivat Omasta -maasta hanke, joka kehittää kotitarveviljelyä sekä Infobase Towers Oy:n tuki yritystoiminnan muutoksen kustannuksiin.

Vihdissä tukea myönnettiin Tervalammelle

Tervalammen Kyläyhdistys ry parantaa Tervalammen kylätalon lämmitysjärjestelmää. Kyläyhdistys asentaa kylätalon eri tiloihin yhteensä 12 ilmalämpöpumppua. Kiinteistössä on öljylämmitys, jonka kulut ovat nousseet huomattavasti. Tavoitteena on säästää lämmityskuluissa. Investoinnin kustannusarvio on 30 402 euroa. Tuki 50 % on 15 201 euroa.

-Olemme hakeneet Ykkösakselilta avustusta aiemminkin, mutta hiukan erilaisia kuin nyt. Mielestämme on hyvä, että tällaisia avustuksia on olemassa, muutoin mm. yleishyödylliset kylätalot ja toiminta olisivat huonommassa tilanteessa, kertoo Leevi Pursiainen Tervalammen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

Kysyttäessä onko hakeminen vaikeata. Pursiainen kertoo, että hakemuskokonaisuuteen menee oma aikansa, mutta onneksi Ykkösakselin toimistolta saa asiantuntevaa neuvontaa, joka auttaa vaikeissa paikoissa.

Mistä tukea omaan hankkeeseen?

Ykkösakselin kautta on mahdollista hakea ja saada tukea niin yrityksille kuin yhteisöille. Ykkösakseli ry on aatteellinen ja yleishyödyllinen yhdistys, jonka kotipaikka on Lohja ja toiminta-alueena Salo, Lohja, Karkkila ja Vihti. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa asukkaita yhteistyöhön alueensa kehittämiseksi. Lisää tietoa ja neuvoja löytyy nettisivulta ykkosakseli.fi