Harva edes tietää millainen hiljaisuuden retriitti, saunomisen elämys tai liikkumisen tukikohta löytyy aivan läheltä Nummelan keskustaa, Sammontieltä, Enäjärven rannasta. Alue on syntynyt reilun 40 vuoden aikana, kun Pentti Lagus on vähitellen rakennellut aluettaan, jonne viimeisin tullut uutuus oli vuoden 2014 tulleet Vihdin ensimmäiset Padel-kentät. Padel-kentät ovat varattavissa nettijärjestelmällä nykyään, aivan kuten ulkotenniskentät ja Laguksen omistaman Vihdin Liikuntahallin salivuorot, tenniksen, sulkapallon tai vaikkapa salibandyn osalta.

Sain alueet perintönä isältäni ja äidiltäni, ja vuosien aikana olen vähitellen muovannut paikkoja sellaisiksi kuin ne nyt ovat, eli liikuntahalli on tie 25-varrella muutaman minuutin päässä Nummelan keskustasta ja Sampo tässä rannassa saunoineen pelikenttineen, kertoo tänä vuonna 83 vuotta täyttävä Pentti Lagus itse.

Pentti Lagus vastaanotti Suomen Yrittäjien yrittäjäristin timanttiristin 40-vuotisesta yrittäjyydestä kaksi vuotta sitten ja Suomen Tennisliitto myönsi hiljattain Pentti Lagukselle monista ansioista kultaisen ansiomitalin numero 33. Monessa mukana ollut Lagus oli mm. perustamassa tennisseuraa Vihtiin ja tuottamassa liikuntasisältöä opetusministeriön tarpeisiin (Liikuntasuunnittelu-kirja). Kovimmillaan Liikuntasammon rakennustyöt olivat 70-luvulla ja kaiken kaikkiaan perustustyöt kestivät seitsemän vuotta, ja töitä Pentti teki pääosin vapaa-aikanaan töiden jälkeen, välillä pitkälle yöhön, joka aiheutti hieman eripuraa naapureidenkin kanssa.

Padelin SM-kilpailut pelattiin Ojakkalan Padel-kentillä heti 2015 ja Pentti oli niitä ensimmäisiä urheiluihmisiä, jotka investoivat tähän uuteen lajiin. Nykyään kenttiä on alueella jo enemmänkin. Pentin urheilutaustasta oli otteita nähtävissä myös YLE Areenasta, jonka arkistoista löytyy 70-luvun ohjelma kuntovoimistelua pyörän sisäkumilla. 70-luvulta on myös kotoisin kirja, mitä tekemässä Pentti oli, aiheena liikunnan vaikutus fyysiseen kuntoon ja terveydentilaan. Koulutukseltaan Pentti Lagus on liikuntatieteen maisteri.

Rauhaisa ranta

Liikuntasammon ranta on hyvä paikka rauhoittua, vaikka porukalla. Varaamalla Pentiltä soittamalla saunatilat, saa samalla myös erilaisen saunakokemuksen, sillä sauna on rakennettu Pentin omalla saunapatentilla, jota ovat olleet ihastelemassa niin Suomen saunaseura kuin hollantilainen tv-ryhmä. Saunojat istuvat kukin omassa ”keinutuolissaan” istuen ja rentouttavaa musiikkia kuunnellen. Pyöreässä saunassa on kiukaan ympärillä yhdeksän istuinta. Muutenkin Pentti on ollut ahkera kehittelemään uusia ideoita, ja hänellä on ollut useita patentteja ja keksintöjä, joista hänellä on nykyään patentin alaisena vain sauna, jonka erikoisuutena ovat mm. kiikkustuolimaiset istuimet.

Sammon rannassa on myös ns. Elämän polku, jonka varrelle Pentti on rakentanut useamman pysähdys pisteen. Elämän polun tarina on syntynyt vuosien varrella ja Pentin ajatuksena on monesti ihmisen oman elämän katsominen, pysähtyminen ja samalla luonnon huomaaminen ympärillämme.

Elämän polku, sauna, tai vaikkapa soutuveneen vuokraus tai padel-pelit, tennisottelu, ovat aktiviteettejä, joita voi tehdä koko perheen kanssa, ja ilman älylaitteita. Sammon rannan aktiviteetit tarjoavatkin loistavat mahdollisuudet jättää älylaitteet autoon ja viettää rauhallinen hetki ystävien, rakkaan tai perheen seurassa.

Padelia, saunaa ja järveä

Vuonna 2019 Vihdin Enäjärvi nousi otsikoihin simpukka- ja kalakuolemien kautta, eikä järvessä uskallettu hetkeen uida. Matala Enäjärvi kärsii kyllä rehevöitymisestä, mutta viimeisimmät veden testaustulokset kuitenkin esimerkiksi Enärannasta eivät anna aihetta kieltää uimista.

Kaiken perusteella Liikuntasammon (www.liikuntasampo.fi) ranta palveluineen ja aktiviteetteineen on kuin onkin suositeltava vierailupaikka tänäkin kesänä. Moni paikalla käynyt on sanonut ”ajan pysähtyvän” rannassa, ja siksi alue toimiikin hyvin rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.