Lehtemme tämän vuoden yksi uudistus on yrittäjien omien tarinoiden tuominen esille. Tällä kertaa vuorossa on monelle lohjalaiselle varmasti tuttu kampaamoyrittäjä Maarit Salo. Maaritin esittely sopiikin loistavasti ajatellen ensi viikon naistenpäivää.

Kysyimme Maaritilta samat kysymykset kuin aiemmin esillä olleilta yrittäjiltä, ja näin Maarit vastaili yrittäjyyttä liittyviin kysymyksiimme.

Mikä sai sinut alun perin miettimään yrittäjyyttä? Oliko se joku henkilö, vai jokin asia?

– Päädyin aikoinaan kampaamoalalle, sillä ala ihmisten ja kauneuden parissa kiinnosti. Alusta asti oli selvää, että työllistän itseni. Oli luonnollinen ratkaisu aloittaa yrittäjyys parin alalla olo vuoden jälkeen. Yrittäjyys ei pelottanut koska olin jo tottunut kovaan työntekoon 15-vuotiaasta. Enkä minä totta puhuen ehkä tällä räväkällä luonteellani olisi ollut mihinkään toimistoon sopiva.

Mikä sai sinut aloittamaan, miten aloitit ja koska?

– Valmistuttuani parturi-kampaajaksi olin muutaman vuoden töissä alalla saadakseni kokemusta. Rakkaus alaa kohtaan vain kasvoi, kun pääsi tekemään töitä, ja koska minulla oli halu tehdä töitä juuri omalla tavallani, ja ajatus yrittäjyydestä oli mielessä ihan opiskeluajoista alkaen, niin vuonna 1986 avattiin ensimmäinen Salon Klipsi.

Kuinka kauan olit/olet ollut yrittäjänä?

– Kohta juhlitaan nelikymppisiä, nyt on 38 vuotta siitä kun perustin Salon Klipsin.

Mikä yrittämisessä on parasta, mikä vaikeinta?

– Parasta on se, että saa tehdä juuri sitä mitä rakastaa. Verkostoitumalla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin myös isommassa mittakaavassa, kuten alan kehitystoiminnassa. Tykkään visioida ja uudistaa ja viedä asioita eteenpäin. Vaikeinta on, että yrittäjyydessä/yritystoiminnassa tulee vastaan myös asioita, joihin ei pysty ennalta välttämättä varautumaan ja joihin ei voi itse vaikuttaa, kuten nyt vaikka pandemiat, sodat ym.

maailmassa tapahtuvat asiat, ne vaikuttavat myös siihen oman yrityksen toimintaan välillä hyvinkin paljon. Asiat myös muuttuvat nopeaan tahtiin. Jokin tämän päivän ongelma ei ehkä ole enää huomenna ongelma, tai päinvastoin.

Mikä on yrittäjän elämäsi paras muisto tai erikoisin muisto?

– En osaa sanoa mitään yhtä tapahtumaa tai tilannetta. Koko ajan tapahtuu paljon. Yleisesti ottaen mieltä ovat lämmittäneet erilaiset tunnustuspalkinnot, joita olen yrittäjäurani aikana saanut. Ja ihan niistä päivittäisistä asiakaskohtaamisista syntyy ne parhaimmat ja hauskimmat muistot.

Mitä sanoisit henkilölle, joka miettii oman yrityksen aloittamista?

– Tämä on iso kysymys, riippuu hyvinkin paljon millaisesta yritystoiminnasta on kyse, oletko yksinyrittäjä vai työllistätkö 50 ihmistä. Yrittäjältä vaaditaan kuitenkin hyvää paineensietokykyä, pitää yrittää varautua mahdollisimman hyvin erilaisiin haasteisiin, pitää taustat kunnossa ja pitää ennen kaikkea uskoa siihen omaan tekemiseen.

– Ja pitää olla positiivinen ja rohkea. Hirveän harvoin sanon millekään suunnitelmalle ei. Pitää olla vastaanottavainen ja ajatella positiivisesti, että onnistuu, vaikka ei aina onnistuisikaan.

Epäonnistumisistakin saa eväitä tulevaan.

Kiitämme Maaritia ajasta ja toivomme että kenties jo ensi viikolla meillä on seuraava yrittäjä esillä tällä palstalla. Jos tunnet naapurissa hyvän paikallisen yrittäjän, tai olet itse sellainen – laita viestiä toimitukseen. Vaikka juttu ei ehtisi ensi viikolle, niin tässä vuodessa on vielä monta mahdollista lehteä jäljellä.