Vuonna 2024 Ykkös-Lohja haluaa tuoda esille paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä kertomalla heidän tarinoitaan lehden sivuilla. Tällä kertaa haastateltavana oli Virkkalassa ja Sammatissa palveluitaan osakkaana vetävä Simo Takanen.

Kysyimme Simolta, mistä kaikki lähti liikkeelle.

– Alun perin en ollut miettinyt yrittäjyyttä ollenkaan vaihtoehtona, mutta ammattikorkeassa opiskellessa Artturi Pekkola joka edelleen pyörittää Futurez Oy:tä, joka on keskittynyt autojen tuning osiin, kysyi, että voisinko auttaa häntä asiakaspalvelun kanssa opiskelujen ohessa. Jonkin aikaa häntä autettuani heräsi fiilis, että on se jokin yritys perustettava.

Oliko sinulla yrittäjänä esikuvaa, tai mistä se lopullinen palo syntyi?

– En muista, että oliko alussa varsinaisesti esikuvaa, myöhemmin olen fanittanut monia yrittäjiä , usein se mitä fanitan on, että joku haluaa tehdä asiat hyvin ja toimii reilusti kaikkia kohtaan, tehden saman aikaan aivan omannäköistä juttua. Lopullinen palo varmaankin siitä, että noin vuotta aikaisemmin oli hautautunut lapsuudesta ollut haave alkaa isona pankinjohtajaksi. Siitä luovuin oltuani pankissa työharjoittelussa ja huomattuani, että ei se lopulta olekaan sellaista työtä mitä haluan tehdä. Sitten kun näin muutaman tutun tekevän hommia yrittäjänä ja, että millä palolla he suhtautuivat omaan juttuun, niin siitä se sitten lähti, että haluan innostua jostain yhtä paljon.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

– Samoihin aikoihin, kun autoin Artturia, törmäsin Vinkan Janneen autojen parissa ja hänelle puhuin, että oma firma olisi kiva. Janne piti ajatusta hyvänä ja jonkin aikaa haasteena oli, ettei kummallakaan ei ollut yhtään liikeideaa. Syksyllä 2009 Janne sitten soitti, että nyt olisi hyvä hetki aloittaa ja kysyi, että aletaanko myymään autonrenkaita? Vastasin, että en niistä mitään tiedä, mutta aletaan vaan ja siitä se ajatus sitten lähti.

– 2018 vuodesta asti olen ollut täysipäiväisenä yrittäjänä. Siihen asti tein sitä iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Matkanvarrella rengashommien sivulle on tullut sitten Stand up, juontaminen, sekä puhekeikat. Tähän päälle sitten lätkän ja jenkkifutiksen selostaminen.

Mikä yrittämisessä on parasta, mikä vaikeinta?

– Parasta on minun mielestäni se, että pääsee tekemään monenlaisia hommia erilaisten ihmisten kanssa. Vaikeinta on ehkä se, että vapauden mukana tulee myös vastuu asioiden tekemisestä ja vastuu työntekijöistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

Mikä on yrittäjän elämäsi paras muisto tai erikoisin muisto?

– Kun usein vastaa asioihin kyllä, niin kaikkea outoa tapahtuu, mutta monia hienoja muistoja, komiikan puolelta ehkä keikka, jossa esitin ensimmäiset 10 minuuttia vihkipappia, tai naisten jenkkifutiksen MM-kisojen yhdeksi selostajaksi pääseminen. Mutta ehkä myös mieleen on kovasti jäänyt, kun jäin pois päivätöistä ja tuli ensimmäiset kuukaudet niin, että palkka tuli kokonaan omista firmoista. Se oli jotenkin mieleenpainuva hetki, että pystyy tekemään jotain toisille niin arvokasta, että pystyy omasta yrityksestä nostamaan palkkaa.

Mitä sanoisit henkilölle, joka miettii oman yrityksen aloittamista?

– Kaiken ei tarvitse olla valmista tai aivan loppuun mietittyä, kun lähtee liikkeelle. Virheitä tapahtuu joka tapauksessa matkalla ja tärkeintä on oppia niistä ja kehittyä.

Kiitämme Simoa ajasta ja toivomme että kenties jo ensi viikolla meillä on seuraava yrittäjä esillä tällä palstalla. Jos tunnet naapurissa hyvän paikallisen yrittäjän, tai olet itse sellainen – laita viestiä toimitukseen. Vaikka juttu ei ehtisi ensi viikolle, niin tässä vuodessa on vielä monta mahdollista lehteä jäljellä.