Vuonna 2024 Ykkös-Lohja haluaa tuoda esille paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä kertomalla heidän tarinoitaan lehden sivuilla. Tällä kertaa vuorossa on monille lohjalaisille tuttu Taneli Liljeblad, joka on vuosien varrella tullut tutuksi niin renkaiden kuin autonlasien kuin myös moottoripyörien parista.

Mikä sai sinut alun perin miettimään yrittäjyyttä? Oliko se joku henkilö, vai jokin asia? 

– Täyttäessäni 16 vuonna 1978, pääsin töihin Lohjan Rengas-Vulcanoon, jossa tehtiin auton lasi- ja rengastöitä. Jo silloin päätin tehdä samoja töitä mestareita paremmin. Se ei ollut helppoa, sillä he olivat alansa parhaita. Nyt takana onkin jo 46 vuotta työtä samalla alalla, koska kiinnostusta autoihin ja moottoripyöriin on edelleen. Nykyinen asuinpaikkani sijaitsee tien vieressä ja tuntuukin, että nukunkin paremmin moottorien ja pakoputkien metelin säestyksellä.

Mikä sai sinut aloittamaan, miten aloitit ja koska 

– Päästyäni armeijasta jatkoin työssäni Lohjan Rengas-Vulcanossa. Myöhemmin vuonna 1984 sain mahdollisuuden päästä osakkaaksi jatkamaan yritystä uuden omistajan mutkassa.

Kuinka kauan olit/olet ollut yrittäjänä 

– Yrittäjänä olen toiminut lähes koko työuran. Virkblad Oy olen ollut yksin vetovastuussa vuodesta 2011.  Virkblad on vuosien aikana muodostunut näköisekseen. Uusia sekä vanhoja asiakkaita on ja tulee, asiakkaat ovat luoneet yrityksen mallin.

Mikä yrittämisessä on parasta, mikä vaikeinta 

– Parasta mielestäni on asiakkaisiin tutustuminen vuosien varrella. Vaikeinta on omasta toiminnasta riippumattomat asiat, esimerkiksi vakuutusehtojen tarve määräillä ihmisiä päätöksillään.

Mikä on yrittäjän elämäsi paras muisto tai erikoisin muisto? 

– Kun ”asiakas”ystävät sekä entiset-/ nykyiset työntekijät muistivat tavallisena merkkipäivänä yllätyksellä. 

Mitä sanoisit henkilölle, joka miettii oman yrityksen aloittamista 

– Yritys on aina ykkönen, jota sinä ylläpidät. Yrityksen tehtävälista ei muodostu omalla painollaan, vaan yrittäjän pitää kaiken aikaa miettiä erilaisia tapoja toiminnan ylläpitämiseksi. On oltava askeleen edellä muita, ansaittava asiakkaan arvostus. Yritys ei ole ”yhden illan” juttu, vaan sitoo itseensä kokonaisvaltaisesti. Koska asiakas on ensisijainen, on hänelle oltava aina aikaa, vaikka omaa aikaa venyttämällä. Yrittäjän synonyymi on sisu. Tärkeää yrittäjyydessä on: Joustavuus, tarkkuus – Kuin kiihdytysurheilu, hallita monen tekijän työ parhaana maaliin. 

Kiitämme Tanelia ajasta ja toivomme että kenties jo ensi viikolla meillä on uusi yrittäjä esillä tällä palstalla. Jos tunnet naapurissa hyvän paikallisen yrittäjän, tai olet itse sellainen – laita viestiä toimitukseen. Vaikka juttu ei ehtisi ensi viikolle, niin tässä vuodessa on vielä monta mahdollista lehteä jäljellä.

Kommentoi kirjoitusta