Lokakuun 10.päivä alkaa Luksiassa taas yrittäjille tarkoitettu Yksinyrittäjäakatemia, jonka tarkoituksena on tukea ja auttaa sekä aloittavia, että jo olemassa olevia yrittäjiä kehittämään omaan toimintaansa ja tukemaan yrittäjyydessä. Kävimme haastattelemassa kurssin käynyttä Staffan Ståhlea, kurssin tutkinto-ohjaajaa Suvi Erikssonia sekä Lohjan yrityspalveluiden Terja Patamaa aiheesta.
Yrityksen aloittaminen ei vaadi koulutusta, eikä suunnitelmia – mutta niistä olisi varmasti apua.
Väite: yrittäjä ei tarvitse apua
Liian moni yrittäjä välttelee avunpyytämistä. Lohjan yrityspalveluiden Terja Parama kertoi, että vain noin joka viides uusi yrittäjä pyytää apua ja neuvoja yritystoimintaansa, vaikka apu on maksutonta.
– Totta kai suurin tekijä yrittäjyydessä on yrittäjä itse, emmekä me voi antaa valmiita vastauksia. Mutta me voimme auttaa yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia neuvonnan ja tiedonsaannin kautta, kertoo Terja.
– Oma ensimmäinen ajatus yrityksestä tuli varmaan yli 20 vuotta sitten ennen Lohjalle muuttamista, mutta oma elämäntilanne ja työtehtävät olivat silloin sellaiset, että asia jäi ajatusasteelle. Nyt sitten neljä vuotta sitten perustin yrityksen, kertoo Staffan Ståhle insinööritoimisto Mittakaava Oy:stä.
– Ensimmäinen vuosi meni yrityksen ollessa enemmänkin taustalla ja vasta toisena vuonna siitä tuli pääasiallinen työ. Tässä kehityksessä sekä Suvilla että Terjalla ja Yksinyrittäjäakatemian yrittäjyyskurssilla oli iso merkitys. En usko, että ilman heitä olisin tässä tilanteessa nyt, miettii Staffan.
Staffan on hieno esimerkki yrittäjästä, jolla on taustalla vankka ammattiosaaminen ja vuosien kokemus työelämästä. Hän oli 48-vuotias aloittaessaan oman yritystoimintansa.
– Kyllä akatemiassa saatu vertaistuki ja sitä kautta saadut uudet kontaktit ovat olleet suuri apu yrityksen toiminnan vakiinnuttamisessa. Se, että itse tiedoston lähtiessäni kurssille, että tarvitsen lisätietoa yrittäjänä toimimisesta, oli se lähtötekijä, ja kurssin aikana tehtävät näytöt tukivat todella hyvin oman yrityksen kehittämistä ja toiminnan suuntaviivojen määrittämistä, kertoo Staffan.
Aloittavan yrittäjän ei tarvitse olla yksin. Lohjan yrityspalvelut auttavat uusia yrityksiä löytämään tietoja ja saamaan kaikki mahdollinen apu oman yritystoiminnan aloittamiseen.
Yrittäjyyden ammattitutkinto
Yrittäjäksi ei synnytä, eikä yrittäjyys vaadi yrittäjiä sukulaisista. Jokainen voi aloittaa oman yrityksen.
– Nykyään moni yrittäjä on ns. hybridiyrittäjä, eli oma yritys on olemassa ja aktiivinen, vaikka itse yrittäjä olisi myös palkallisena muualla. Näin on mahdollista sekä ansaita hieman ylimääräistä, kuin esimerkiksi mahdollistaa itselle erilaisia harrastuksia, kertoo nykyaikaisesta yrittäjyydestä tutkinto-ohjaaja Suvi Eriksson Luksiasta.
Yritystoiminnan kehittämisen osaamisalan suorittaneella on osaamista kehittää liiketoimintaa analysoimalla yrityksen nykytilaa ja toteuttamalla kehittämistoimenpiteitä tavoitteellisesti. Opiskelija osaa kehittää liiketoimintaa vastuullisesti. Hän hyödyntää verkostoja ja kehittää omia yrittäjävalmiuksiaan. Merkittävä osa Yksinyrittäjäakatemian ajatusta on verkoston luominen: koulutusohjelmaan osallistuvat, yrittäjämentorit sekä asiantuntijakouluttajat muodostavat vahvan ryhmän.
Yrittäjyys vaihtoehtona
Hybridi-yrittäminen mahdollistaa myös sen, että aloitteleva yrittäjä ei ota isoja riskejä. Se mahdollistaa yrittäjyyden kokeilemisen.
Yrittäjyyden ammattitutkinto ja sen osat antavat yrittäjille työvälineitä oman toimintansa suunnitelmalliseen kehittämiseen ja tekemiseen. Se myös antaa välineet mahdolliselle yrittäjälle itse ymmärtää, onko hänen ideastaan yritykseksi vai ei. Lokakuussa alkavaan yrittäjäkoulutukseen on vielä mahdollisuuksia hakea. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa tapaamisia on kerran kuukaudessa klo 9-16 pääsääntöisesti torstaisin, yhteensä 12 tapaamista.
– Yrittäjäkurssi antoi minulle näkemystä erilaisiin yrittäjätarinoihin. Siihen, että meitä yrittäjiä on monesta eri lähtötilanteesta, ja että jokainen yritys on erilainen. Omassa yritystoiminnassani olen jo oppinut vastaanottamaan sekä hyvät että huonot päivät ja menemään eteenpäin, miettii Staffan yrittämisen aloittamista ja yrittämistä.
Haave yrittäjyydestä
80 % yrittäjistä lähtee yrittäjäksi ilman apuja. Monet yritykset kaatuvat ensimmäisten vuosien aikana. Syitä on useita. Olisi kuitenkin hyvä, että aloitteleva yrittäjä ottaisi vastaan saatavilla olevat avut ja tiedonmurut, ja miettisi myös yrittäjyyden ammattitutkintoa. Yrityksen mahdollisuudet selviytyä ensimmäisistä vuosista paranevat, mitä paremmat suunnitelmat yritystoimintaan on alusta alkaen.
YritysLohja tarjoaa monipuolista tukea niin aloittaville yrittäjille kuin jo vakiintuneille yrityksillekin. Neuvontapalvelut kattavat laajan kirjon yrittäjyyden eri osa-alueita, olipa kyseessä sitten yrityksen perustaminen, kasvu tai uudistaminen. Neuvonta perustuu ajankohtaiseen tietoon ja henkilökohtaiseen palveluun, joka auttaa yrittäjiä löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut heidän liiketoimintaansa. Tavoitteena on tehdä asioinnista sujuvaa, helppoa ja henkilökohtaista. Jokainen yrittäjä on ainutlaatuinen ja tärkeä.
Mentorin silmin
– Olen ollut mukana Luksian yksinyrittäjäakatemian toiminnassa mentorina sekä kouluttaja jo vuosia. Olen näiden vuosien aikana tavannut kymmeniä yrittäjiä, joista osalla on tullut vaihtoehdoksi hybridiyrittäminen, toiset ovat palkkatöissä ja osalla on lähtenyt oma yritystoiminta suunnitelmallisesti liikkeelle. Jokaisen tarina on erilainen, ja jokaisen vahvuudet ovat olleet erilaiset.
– Enemmän olen vuosien aikana kuullut positiivista puhetta kurssista kuin negatiivista. Verkostoituminen, uudet asiakaskontaktit, uudet työvälineet ja oman yritystoiminnan kehittäminen ovat olleet keskusteluiden aiheita, sekä koulutuksen aikana, että sen jälkeen, Kari Oksanen, yrittäjä ja mentori.
KO