Moni suomalainen yrittäjä on turvautunut jossakin vaiheessa yrityslainaan. Jos olet pyörittänyt omaa yritystoimintaa Lohjalla tai muualla Suomessa joitakin vuosikymmeniä sitten, saatat muistaa lainanhakureissut lähipankkiisi. Silloin kyseessä ei yleensä ollut mikään läpihuutojuttu. Lainan saaminen yritykselle vaati kovaa työtä tai hyviä suhteita pankkiin, muuten lainarahoitus jäi usein saamatta. Varsinkin jos vakuuksia ei sattunut omasta takaa löytymään.

Nykypäivänä nämä pankkireissut voi onneksi unohtaa. Yrityslainan hakeminen on todella yksinkertainen ja nopea prosessi, joka ei aiheuta minkäänlaista stressiä. Et tarvitse erillisiä vakuuksia, pitkää toimintahistoriaa tai edes lakkia kouraan. Lainan saamiseksi riittää, että osaat täyttää yrityslainahakemuksen netissä.

Mitä netistä saatava yrityslaina tarkoittaa?

Netistä saatavalla yrityslainalla tarkoitetaan tietylle ajanjaksolle kiinteällä korolla myönnettävää lainaa. Laina maksetaan sopimuksen mukaisesti takaisin kiinteissä kuukausierissä, joista muodostuu lainan kokonaishinta.

Yrityslainan hakemiseen vaaditaan sitä, että lainanhakijalla on suomalaiseen kaupparekisteriin merkitty yritys, oli sen muoto sitten mikä tahansa. Jopa yksityiselle elinkeinonharjoittajalle myönnetään tämänkaltaista lainaa, mikä lisää sen käyttömahdollisuuksia huomattavasti.

Yrityslainan hakuehtoina on siis pelkkä Y-tunnuksen olemassaolo. Lainalle on kuitenkin löydyttävä henkilötakaaja, joka on tässä tapauksessa yrityksen omistaja. Omistajan luottotietojen olisi oltava kunnossa, sillä muuten lainan saaminen on vaikeaa. Omistaja on nimittäin loppukädessä vastuussa siitä, että laina maksetaan takaisin, mikäli yritys ei sitä jostain syystä pysty maksamaan.

Yrityslainaa vakuuksilla tai ilman

Suurin osa netin yrityslainoista haetaan ilman vakuuksia. Koska kyseessä on nimenomaan helppo tapa saada lainaa, joka soveltuu myös pienyrittäjille ja toiminimille, ei lainanhakijoilla tavallisesti ole lainan vakuudeksi sopivaa kiinteää omaisuutta. Se ei ole ongelma, sillä lainantarjoajia riittää takuuvarmasti myös vakuudettomille hakijoille.

Jos kuitenkin pystyy asettamaan yrityslainalleen vakuuksia, kannattaa se useimmiten myös tehdä. Koska lainasta vastaa yrityksen omistaja, voi hän asettaa vakuudeksi esimerkiksi omistamansa kiinteistön. Myös obligaatiot ja muut arvopaperit sopivat yrityslainojen vakuudeksi.

Vakuudesta on kouriintuntuvaa hyötyä erityisesti silloin, kun haluat saada suuren yrityslainan pitkällä maksuajalla. Tavallisesti lainaa voi saada ilman vakuuksia noin 1 000 € – 300 000 €, kun taas vakuudellisen yrityslainan yläraja nousee jopa miljooniin euroihin. Kaikki riippuu luonnollisesti siitä, minkä arvoisesta vakuudesta puhutaan. Myös yrityksen toimintahistorialla, liikevaihdolla ja omistajan varallisuudella on merkitystä.

Miten yrityslaina eroaa kuluttajalainasta?

Myös monet kuluttajat hakevat tänä päivänä lainaa. Lainarahaa käytetään paljon muuhunkin kuin vain niihin kaikkein suurimpiin hankintoihin, kuten autoon, asuntoon ja kesämökkiin. Kuluttajalainoissa ja yrityslainoissa on joitakin perustavanlaatuisia eroja, jotka on hyvä ymmärtää.

Tärkein ero on siinä, että kuluttajansuojalain antama suoja ei koske yrityslainaa. Vaikka lainaa ei koskaan pidä ottaa harkitsematta, on kuluttajalainoissa se hyvä puoli, että täysin tuulesta temmatuilla ehdoilla niitä ei voi tarjota. Siitä pitää huolen kuluttajansuojalaki. Yrityslainojen suhteen lainaehdot sovitaan lainakohtaisesti, ja niihin voi sisältyä periaatteessa mitä tahansa. Toisin sanoen yrittäjän on oltava erittäin tarkkana lainaa valitessaan.

Tavallisesti yrityslaina on myös lyhytaikaisempi kuin kuluttajalaina. Tavallinenkin ihminen voi saada kuluttajalainaa todella pitkällä maksuajalla, mutta yrityslainan tapauksessa maksuajat ovat usein hillitympiä. Näin on erityisesti ensimmäisen lainan kohdalla. Kun yritys on maksanut yhden lainan sovitusti takaisin, tarjotaan seuraavaa lainaa yleensä jo pidemmälläkin maksuajalla. Nopea yrityslaina heti käyttöösi

Kun puhutaan yrityslainasta, kyseessä on tavallisesti nopea yrityslaina yksityisiltä rahoituslaitoksilta. Niihin verrattuna perinteiset pankit jäävät vertailussa kakkoseksi. Toki poikkeuksiakin tähän sääntöön on. Voit saada lainaa matalammalla korolla, jos haluat hakea sitä perinteiseen malliin pankista, etkä pelkää asettaa lainallesi kunnon vakuuksia. Monella niitä ei kuitenkaan ole, ja usein lainantarve on sen verran akuutti, että kuukausien odottelu lainan saamiseksi ei ole mahdollista.

Netin kautta haettava vakuudeton yrityslaina on mahdollista saada käyttöönsä jopa 24 tunnissa lainanhakuprosessin aloittamisesta. Se voi siis ratkaista yllättävänkin rahantarpeen, jossa ulkopuolista rahoitusta tarvitaan nyt eikä huomenna. Tässäkin suhteessa yrityslainat netissä, kutne esimerkiksi rakennuslaina, tarjoavat mahdollisuuksia, joihin perinteiset pankkilainat eivät yksinkertaisesti pysty vastaamaan.

Lainan hinta muodostuu korosta ja lisäkuluista

Kun haet yrityslainaa, on hyvä ymmärtää myös hieman sen hintarakenteesta. Jokaisen lainan hinta muodostuu siitä, kuinka suuri korko lainalla on. Mitä suurempi korko, sitä kalliimpi laina.

Helppoa, eikö totta? Ei ihan niinkään, sillä korkojakin on erilaisia. Tavallisesti sinulle markkinoidaan lainoja niin sanotulla nimelliskorolla. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta lainan hinnasta, sillä nimelliskorkoon ei lasketa mukaan muita kuluja. Näitä kuluja voivat olla muun muassa lainan avausmaksu, lainanhoitokulut ja vastaavat lisäkulut.

Nimelliskoron sijaan kannattaa kiinnittää huomionsa todellliseen vuosikorkoon. Tähän korkoon sisältyvät kaikki lainaan liittyvät maksut. Näin ollen tiedät tasan tarkkaan, paljonko lainasi tulee maksamaan. Muista varmistaa lainaa hakiessasi, että sen hinta ilmoitetaan nimenomaan todellisen vuosikoron muodossa tai suoraan euroissa.

Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina

Mikäli yrityslainan hakeminen on jossain vaiheessa ajankohtaista sinun yrityksellesi, muista aina kilpailuttaa lainatarjouksesi ennen niihin tarttumista. Pankkien tiukentunut säätely on johtanut siihen, että lainantarjoajina toimivat nykyään pitkälti erilaiset rahoituslaitokset. Vaihtoehtoja on paljon, joten ne kannattaa laittaa riviin ja järjestykseen, ennen kuin valitsee niistä sopivimman.

Lainatarjousten kilpailuttamisen voi tehdä itse ottamalla yhteyttä eri rahoituslaitoksiin ja vertailemalla sitten niiden tarjouksia. Helpompi tapa on täyttää valmis hakulomake lainavertailuun keskittyvällä sivustolla. Monet rahoitusalan ammattilaiset tarjoavat yrittäjille ilmaisen palvelun, jonka kautta yrityslaina on helppo kilpailuttaa. Näin voi välttyä itse turhalta vaivannäöltä ja saada rahoituslaitosten parhaat lainatarjoukset sähköpostiinsa.

Tähän tapaan toimimalla välttyy samalla niiltä huonommilta lainantarjoajilta. Jos et itse tunne rahoitusalaa entuudestaan, on suositeltavaa kilpailuttaa laina ulkopuolisen palvelun kautta. Kyseessä on kuitenkin ilmainen palvelu, jonka avulla mädät omenat saa hetkessä heitettyä sivuun tuoreiden seasta. Turvallisuuden on tultava aina ensin myös yrityslainoista puhuttaessa.