Suomi toimii yrittäjien luomalla pohjalla sanovat kuka mitä tahansa. Jokainen isoistakin yrityksistä on yrittäjän aloittama ja varsinkin tässä meillä Lohjalla, pienet yritykset, ovat valtaosassa.

Jos olet joskus kadehtinut yrittäjiä, toivon, että olet huomannut lukea viime aikoina eri medioista, kun on kerrottu suomalaisen yksinyrittäjän tulotasosta. Siinä missä Postin pääjohtaja ansaitsee satoja tuhansia, suomalainen yksinyrittäjä ei tienaa keskimäärin edes 2000 euroa kuukaudessa.

Yrittäjyys on osalle tapa tehdä rahaa, mutta useimmalle se on vain mahdollisuus tehdä töitä ja tehdä juuri sellaisia töitä, joita osaa ja joita haluaa tehdä. Ongelma tästä tilanteesta tulee vasta siinä tilanteessa, kun havaitaan, että yrittäjä ei itseasiassa tiedä itse yrittämisestä varsinaisesti mitään. Moni yrittäjä nimittäin on lähtenyt yrittäjäksi puoli pakolla, saadakseen oman ammattinsa töitä.

Sanotaan, että Suomessa on kallista palkata työntekijä. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, mutta nykyään monella alalla on vaikea löytää työntekijää, joka on valmis tekemään töitä kohtuullisella palkalla – miksi? Julkisesti mediassa on toitotettu, kuinka paljon suomalainen keskimäärin ansaitsee, mutta tosiasiat tuntuvat kyllä olevan toisin – ainakin jos kyselee ympäriltään. Mutta jos julkisesti kerrotaan erilaisia isohkoja palkkalukuja, nuoret ymmärtävät niiden olevan se palkkataso, mikä pitää saada työstä kuin työstä, ja koska nykyään sosiaalitoimi mahdollistaa kohtuullisen elintason, jopa ilman työntekoa, tulee tilanteita, että pienet yritykset eivät voi palkata uusia työntekijöitä. Syy tähän on usein selvä: yrittäjä itse tekee pitkää päivää, mutta tarvitsee apulaisen. Apulainen eli työntekijä haluaa kuitenkin luonnollisesti tehdä normaali työajan puitteissa töitä, ja saada siitä julkisuuden mukaisen palkan – pienempi palkka ei kelpaa. Joten mitä tekee yrittäjä? Ei voi palkata työntekijää vaan jatkaa ylipitkien päivien tekemistä.

Suomalaiset yrittäjät kyllä palkkaisivat lisää työntekijöitä pieniinkin yrityksiin, jos työntekijät huomioisivat yrityksien todellisen koon ja mahdollisuudet – pienestä yrityksestä voi tulla isompi ja oppimalla alan, voi joku päivä, vaikka ostaa kyseisen yrityksen. Liian moni suomalainen hyvä yritys loppuu, koska ketään jatkajaa ei ole – samanaikaisesti meillä on koko Suomessa pula tekijöistä, mutta työttömiä suomalaisia kyllä on. Miksi työ ja työpaikka eivät kohtaa, onko syy työnantajan tavoitteesta saada työntekijä mahdollisimman halvalla, vai työntekijässä, joka pyytää liikaa palkkaa?

Yrittäjät mahdollistavat yhteiskuntamme toiminnan, joskus vain tuntuu, että valtiovalta ei aina huomaa pieniä yrityksiä, vaan tukee avoimesti suuryrityksiä ja vientiteollisuutta, sillä sen varassa Suomi pystyy toimimaan valtiona. Mutta samalla valtion olisi tarpeen huomioida myös suomalaiset pienyritykset, joita suurin osa suomalaisista yrityksistä on. Nämä pienet yrittäjät viettävät nyt torstaina omaa päiväänsä, suomalaista yrittäjän päivää.

Me Ykkös-Lohjassa olemme pieni paikallinen yritys ja haluamme omalta osaltamme kiittää kaikkia yrittäjiä heidän tekemästään työstään Suomen ja suomalaisten hyväksi. Jaksamista ja energiaa tuleville vuosille.

Toisaalta me Ykkös-Lohjassa toivomme näkevämme lisää paikallista yhteistyötä ja Lohjan imagon ja brändin nostamista edelleen korkeammalle. Siinäkin työssä tarvitaan paikallisten yritysten panosta ja yhteistyötä, jonka toivottavasti myös kaupunki muistaa.

KO