Kauppakamarikysely: Erityisesti työn verotuksen alentaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen parhaat keinot työllisyyden parantamiseksi.

Kauppakamareiden kyselyyn vastasi yli 3 000 yritystä kaikilta toimialoilta ympäri Suomen. Yksinyrittäjiä vastaajissa oli 8%, loput olivat työnantajayrityksiä. Kysely toteutettiin 2.9.

Lähes 80% yrityksistä on hyvin pessimistisiä sen suhteen, että hallitus kykenisi tekemään työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä parantavia ratkaisuja. Länsi-Uudellamaalla ollaan positiivisempia kuin keskimäärin Suomessa, kolmasosa yrityksistä uskoo hallituksen toimiin.

–Yritykset pitivät parhaimpina toimina kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi ansiotuloveron laskemista ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Näitä molempia toimenpiteitä odottaa noin 70% vastaajista, toteaa Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Eero Hettula.

–Taloudessa paljon on kiinni luottamuksesta. Jos yrityksissä valitettavasti nähdään, ettei hallitus pysty Suomen talouden tilannetta parantamaan, eivät ne myöskään investoi ja työllistä, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Romakkaniemen mukaan kyselyn tulos on vakava viesti myös siitä, että yhteiskunnan kaikkia voimia ei ole otettu käyttöön, kun ratkotaan ongelmia, joita koronapandemia on entisestään lisännyt.

–Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistyötä. Yrityksillä ja elinkeinoelämällä on ratkaisuja työllisyyteen ja Suomen kilpailukykyyn liittyviin ongelmiin, niitä pitää hallituksenkin kuulla, sanoo Romakkaniemi.

–Yritykset siis näkevät tehokkaimmaksi keinoksi ansiotuloverotuksen alentamisen. Työn verotuksen alentaminen kertautuu joka paikassa yhteiskunnassa, niin työntekijöiden ostovoimassa, tuotteiden hintojen halpenemisessa, yritysten hankintakustannuksissa kuin työllistämisessäkin, Romakkaniemi sanoo.

Kyselyn mukaan yritysten odotukset työllisyyden tai liikevaihdon kehityksestä lähitulevaisuudessa ovat samalla tasolla kuin juhannuksen tienoilla.

–Vastausten positiivinen trendi on toistaiseksi katkennut, mutta toisaalta käännettä huonompaankaan ei ole havaittavissa. Tilanne on yhä vakava; noin kolme neljästä yrityksestä vastaa, että koronavirus on vaikuttanut negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki summaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 2.9. 2020. Kyselyyn vastasi 3 145 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.3.–17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6 ja 23.6.