Suomi rakentuu yrittäjyydelle. Suomessa on tilastollisesti yleisempää olla yrittäjä, kuin muissa Pohjoismaissa ja tilastojen mukaan Suomessa oli vuonna 2022 reilut 294 tuhatta yritystä, ja yrittäjiä vuoden 2021 tilaston mukaan noin 361 000, kun mukaan lasketaan myös perheenjäsenet, jotka ovat mukana yrittämisessä joko aktiivisesti, tai sitten vain yrittäjän vanavedessä kulkien.

Lohjalaiset yrittäjät Seija Lilja ja Elina Tötterström avasivat The Kirppis & PopUpin Karjalankatu 10:een viitisen vuotta sitten ja hyvä työ on palkittu kanta-asiakkailla ja jatkuvasti täysillä myyntitiskeillä, ja kun kesällä Seija sai soiton mahdollisesta lisätilasta keskustassa, avautui mahdollisuus kasvuun.

– Tulimme sitten käymään tässä Sibeliuksenkadun tiloissa, jotka olivat tutut mm. kirpputori Moduulin ajoilta, ja vaikka meillä on ihan tarpeeksi toisaalta tekemistä jo The Kirppis & PopUpin kanssa, molemmat meistä näimme tässä tilaisuuden, jota ei voinut jättää käyttämättä, kertovat yrittäjät lähes yhtä aikaa.

– Tiesimme että töitä on tehtävä, ja että otamme melkoisen lisätyön ja lisäriskin avatessamme myös toisen paikan, mutta The Kirppis Keskusta avaa ovensa maanantaina 9.10. Siihen mennessä olemme uusineet molempien kerrosten pinnat, vaihtaneet valaistuksen ja remontoineet paikat sellaiseen kuntoon, että The Kirppis Keskusta tulee jatkamaan The Kirppis & PopUpin asettamien suuntaviivojen mukaisesti.

Lohjalaiset yrittäjät Elina Tötterström ja Seija Lilja

Alku tahdit viisi vuotta sitten

Seija Lilja on jo vuosikymmeniä tykännyt kiertää kirppiksillä. Yrittäjänä hän on myös aina ollut avoin uusille ajatuksille ja ideoille ja viitisen vuotta sitten hän perusti tyttärensä Elinan kanssa oman kirppiksen Lohjalle. Kirppiksen nimi on Seijalta, ja värimaailma on Seijan ja Elinan päätöksellä ollut alusta alkaen pinkki, joka tulee olemaan myös pääväri The Kirppis Keskustalle.

– Toiminta tulee jatkumaan täällä kuten The Kirppis & PopUpissa, ja monet vanhoista myyjistämme ovat jo varanneet pöydän myös tänne keskustaan. Kylläkin Kirpparikalle ohjelmisto alkaa taas asiakkaasta numero 1, vaikka asiakkaalla jo olisi meillä pöytä ollutkin vuokrattuna. Keskustassa kirpputoripaikat ovat kuten aikoinaan Moduulissa, eli 1600 mm moduulipaikkoja, joissa tuotteet ovat hyllytasoilla, ei lattioilla tai rekeissä.

– Yläkerran tiloihin tulemme mahdollistamaan huonekalujen kirpparimyynnin, jolle ei aikaisemmin ole ollut tilojen kautta mahdollisuuksia.

Lisää tilaa – alle 500 neliön lisäksi tulee nyt lähes 800 neliömetriä

Vaikka Seija ja Elina ovat avaamassa aivan uutta kirpputoria Lohjan keskustaan, lisäten tarjontaa sadoilla neliömetreillä, ja riskit lisääntyvät, naiset ovat positiivisia tulevaisuuden suhteen,

– Meillä on aivan loistavat työntekijät, joita ilman emme pystyisi edes miettimään mitään tällaista. Totta kai tämä vaatii paljon työtä ja ehkä sitä onneakin, mutta tällaista tämä yrittäjyys on. Olen syntynyt yrittäjäperheeseen, joten ei tämä siinä mielessä ole mitenkään uutta, kertoo Elina.

The Kirppis & PopUpilla on kuukausien jono ollut jo jonkin aikaa, ja uuden toimipisteen avaaminen keskustassa tulee auttamaan tässäkin asiassa. Keskustan tiloissa tulee olemaan 204 uutta myyntipaikkaa, jotka ovat jo nyt varattavissa, vaikka avajaiset ovat vasta maanantaina.

– Meidän tilamme Karjalankadulla ovat jo liian ahtaat, ja tänne keskustaan voimme avata oikeasti valoisan, raikkaan ja tilavan kirppiksen, jonne voit tulla sisälle, vaikka rattaiden kanssa kiertelemään.

– Täällä Keskustassa saamme myös tehtyä tiloista sisustukseltaan viihtyisät, ja kuten sanottu valoisat. Alakertaan meille tulee myös samantyylinen kahvila kuin Karjalankadulla, kertoo Seija, joka on tuonut paljon viherkasveja tuomaan pehmeyttä ja viihtyisyyttä Keskustan kirpputorin tiloihin.

Kirppikset ja kierrätys

Kirpputorit ovat aina olleet kierrätyksen yksi näkyvimmistä osista. Nykyään kirppikset ovat monen perheellisen ja sinkunkin ajanviettopaikkoja, joista haetaan sekä vaatteita että sisustuselementtejä kotiin, sekä etsitään ideoita kaikille uusille kodin hankkeille, mutta kirppikset ja käytetyt vaatteet ovat paljon enemmänkin. Puhdas, hyväkuntoinen käytetty vaate on monta kertaa vastuullisempi teko, kuin uuden vaatteen ostaminen kaupasta.

– Sosiaalisessa mediassa on jo paljon nähtävillä vastavoimia liikakulutukselle, missä esimerkiksi nuoret aikuiset ja teinit etsivät siistejä ja erikoisempia vaatteita kirppikseltä näyttääkseen sitten omissa somekanavissaan, kuinka vähällä rahalla he ovat saaneet oman outfittinsä kerättyä, kertoo Elina.

Kirpputorit ovat lisänneet vetovoimaansa varsinkin nuorten aikuisten ja teinien parissa nimenomaan koronan jälkeen, ja se on näkynyt myös The Kirppiksen toiminnassa.

– Olemme todistaneet itse, kuinka somessa aktiivinen nuori on saanut omat myyntipöytänsä myytyä hetkessä, kerrottuaan saatavilla olevista tuotteista omille seuraajilleen – kaikki meistä kuluttajista eivät halua vain sitä uutta, vaan monille kelpaa myös käytetyt tavarat. Eikä ole yhtään erikoista enää nykyään, että pienten lasten vanhemmat eivät toivo välttämättä uusia vaatteita tai leluja, heille kelpaa ensisijaisesti nimenomaan jo käytetyt lelut ja pienten lasten vaatteet, sillä niitä ei todellakaan ole käytetty paljon, ja ne ovat yleensä vielä täysin kierrätettävissä ja siten uudelleen toisten lasten käytettävissä.

The Kirppis Keskusta

The Kirppis Keskusta aukeaa maanantaina 9.10. ja kaikki omaa myyntipaikkaansa haluavat, voivat käydä netissä thekirppis.fi sivustolla tarkistamassa hinnastot, sekä Karjalankadulle, että The Kirppis Keskustaan.