Kestävä kehitys on tulevaisuutta, lue lisää www.vastuullinensuomi.fi

Suomessa on noin 286 000 yritystä. Ne työllistävät lähes 1,5 miljoonaa ihmistä. Näistä yrityksistä lähes 270 000 on alle 10 hengen pieniä yrityksiä, näitä pieniä yrityksiä sanotaan mikroyrityksiksi. Niin sanottuja suuryrityksiä, eli yrityksiä, jotka työllistää yli 250 henkilöä, on Suomessa vain 655 yritystä.

Yrittäjyys ja Suomi

Yrittäjyys alkoi Suomessa varsinaisesti vasta 1800-luvulla, kun säädettiin elinkeinovapaus, ja 1990-luvun alussa Suomessa siirryttiin yrittäjyysyhteiskuntaan, sillä silloin kuvioihin tuli mukaan yritystoiminnan laaja-alainen tukeminen ja yrittäjyyttä alettiin arvostaa aivan eri tavalla kuin aiemmin. Yrittämisen historiassa Suomen sääty-yhteiskunnan kauppahuoneet 1700-luvulla olivat toiminimen tapaan toimineita perheyrityksiä, ja teollistumisen myötä suomalaiset kauppaporvarisuvut olivat jopa etuoikeutettuja monopolimaiseen liiketoimintaan, mistä johtuukin monien vanhojen suomalaisten sukujen melkoinen omaisuus. Naisyrittäjiäkin on Suomessa ollut jo 1500-luvulta lähtien, mutta esimerkiksi 1700-luvun Suomessa naisia ei hyväksytty käsityöläisiksi!

Noista ajoista ollaan tultu pitkälle, mutta historiaa katsellessa ymmärtää, miksi meillä on vaikeata päästä menestymään kansainvälisille markkinoille. Suomella oli Nokia, mutta mitä muuta meillä on ollut?

Yrittämisen aloittaminen on Suomessa helppoa

Suomessa yrittäminen on nykyään helppoa aloittaa. Mahdollisuuksia on kevytyrittäjyydestä alkaen osakeyhtiöihin ja osuuskuntiin, mutta jokaisella yritystoiminnalla pitäisi olla yksi lähtökohta: liiketoimintasuunnitelma. Olisi myös hyvä, jos jokainen yrittäjä kävisi edes jonkinlainen teoreettisen kurssin tai koulutuksen liittyen yrittämiseen. Se, että on ammatissaan osaava, ei tarkoita, että saa yritystään kannattavaksi.

Yrittäjyys ja oma elämä

Yrittäjyys ei ole välttämättä koko elämän aikainen ratkaisu. Yrittäjyyteen liittyy paljon sanontoja ja uskomuksia, joista monikaan ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi se, ettei yrittäjä voisi pitää lomaa, tai sairastaa. Kyllä yrittäjä voi lomaa pitää ja olla kipeänäkin, mutta yrittäjyyden riskiin liittyy monia asioita, jotka pitää hoitaa ja järjestellä yrittäjän itsensä.

Meidänkin talousalueellamme on satoja yrittäjiä, jotka ovat oman työuransa aikana tehneet useampaa työtä, aivan eri aloilla, ja heillä on voinut olla eri yrityksiäkin jo toisistaan poikkeavilla aloilla. Tästä löydät myös artikkelin tämän päivän lehdestä.

Paikalliset yritykset tuovat työpaikkoja, luovat palveluita ja pitävät paikkakunnat virkeinä ja talouden rattaat pyörimässä. Meidän pitäisi jokaisen muistaa se, ostaessamme tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista.

Verkostoidu, hae tietoja

Jos sinä olet ajatellut perustavasi yrityksen, hae tietoja ajoissa, kysele ja tee oma liiketoimintasuunnitelmasi. Muodosta myös jo olemassa olevista yhteyksistäsi verkosto, joka voi auttaa sinua yrittäjyyden polullasi – älä tee kaikkea yksin. Vaikka yrittäjänä tuleekin eteen paljon vaikeita kysymyksiä ja niiden kautta vaikeita ratkaisuja, avun pyytäminen ei ole heikkouden merkki, vaan viisauden.

”Tavaroita ei koskaan tuoteta, ellei niitä tarvita ja kysytä. Tarpeet ilmenevät itsestään, niitä on monenlaisia ja ne virittävät itsestään elinkeinoja ja saavat aikaan tuotteita, jotka sitten myydään tarvitseville. Jos tarvitsevaa estetään ostamasta jotakin tavaraa, se jää tuottajan käsiin, on hänelle tappioksi ja saa mustan leiman, josta näkyvät sanat: turha hiki ja vaiva.”, Kokkolan kirkkoherra Antti Chydenius (1729-1803)

KO