”Ystävä kuuntelee mua, ystävä lohduttaa, jos on paha mieli ja ystävän kanssa ollaan samalla aaltopituudella.” Näin mietittiin hyvän ystävän tunnusmerkkejä Harjun koulun 7-luokkalaisten toimintapajassa Ystävänpäivän tapahtumassa 13.2. Ajatukset ystävästä ja ystävyydestä siirtyivät ”kehusydämiin” ja rintanappeihin. Työpajat olivat osa Lohjan Zonta-kerhon koulussa järjestämää teemapäivää, ja niiden vetäjinä toimivat kaupungin nuorisotoimen ammattilaiset. Välillä mentiin pihalle, missä nuorisotyön opiskelijat vetivät erilaisia toiminnallisia leikkejä tai rauhalliseen rentoutustuokioon.

Bertta Hauru, Fanny Savioja, Lilli Junnila ja Iida Tamminen tekivät ystävänpäiväpinssejä Lohjan nuorisotoimen pajassa. (Kuva: Riitta Lehtonen)

8-luokkalaisten päivään kuului niin ikään yhteistoimintaa edistäviä harjoituksia pihalla ja luokissa sekä lisäksi Autokoulu Epicin jakamaa liikennetietoutta. 9-luokkalaisten päivän erityisenä teemana olivat itsepuolustustaidot, joihin heitä opasti Lohjan Kamppailukeskus.

–Mikähän on parasta itsepuolustusta? kysyivät kamppailulajien taitajat Marko Kauranen ja Satu Selín.

Joku saattoi odottaa kamppailulajien osaajien näytteitä kovista otteista, mutta vastaus olikin:

–Tilanteiden ennakointi. Mieti, missä kuljet ja milloin, he opastivat.

Ja jos siitä huolimatta eteen tulee uhkaava tilanne, on hyvä osata irrottautumisen ja pakenemisen perusasiat, joita harjoiteltiin sitten käytännössä.

Koulupäivä päättyi yhteiseen konserttiin, jossa esiintyjänä oli oman kaupungin nouseva bändi Safetybox. Nuoret muusikot Veera Kärki, Iida Toivanen, Emilla Karhu ja Anna Kortelainen ovat yläkoululaisia itsekin, naapurikouluista. Bändin oma musiikki sai kuulijoilta innostuneet aplodit tälläkin kertaa.

Päivän päätti lohjalaisen Safetybox-bändin konsertti, johon osallistui koko koulu. Veera Kärki, Iida Toivanen, Emilla Karhu ja Anna Kortelainen esittävät omia biisejään. (Kuva: Riitta Lehtonen)

Ystävyyttä korostamalla kiusaamista vastaan

Harjun koulun ystävänpäivä oli jo neljäs Lohjan Zonta-kerhon teematapahtuma, jossa yhteistyökumppaneina ovat koulu, kaupungin nuorisotoimi ja Lohjan Kamppailukeskus. Tällä kertaa uutena tuli mukaan liikennevalistusta oppilaille jakanut Autokoulu Epic. Oppilaille tarjottavat vesipullot ja välipalapatukat on hankittu aina yhteistyössä lähimmän kaupan kanssa, tällä kertaa kumppanina oli Keski-Lohjan K-Marketista.

Teematapahtumien ketju käynnistyi Tyttöjen päivästä syksyllä 2018, jolloin Lohjan Zonta-kerho järjesti kiusaamisen ja välivallan vastaisen teemapäivän Nummen yhtenäiskoulussa. Vuosi sitten teemaa käsiteltiin Ystävänpäivän tapahtumana Mäntynummen yhtenäiskoulussa, ja syksyllä 2019 jälleen Tyttöjen päivän tapahtumana Järnefeltin koulussa. Tapahtuma viedään kaikkiin Lohjan kuuteen yläkouluun, joten näillä näkymin Tyttöjen päivää vietetään ensi syksynä Anttilan koulussa ja ystävänpäivää vuoden kuluttua Källhagenin koulussa.

–Jokainen teemapäivä pohjautuu kansainvälisen Tyttöjen päivän perusviesteihin, mutta päivän vietto muuntuu kunkin koulun ja ajankohdan mukaan, kertoo Marjaana Moring, joka Lohjan Zonta-kerho Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtajana on vastannut tapahtumien käynnistämisestä.

Teksti: Riitta Lehtonen

Pihalla tehtiin yhteistoimintaa vahvistavia harjoituksia. (Kuva: Marjaana Moring)