Miten sinä muistat ystäviäsi, ja millainen asenne sinulla on maanantaina olevaa ystävänpäivää kohtaan?

Ystävänpäivä Suomeen yli 30 vuotta sitten

Ystävänpäivää vietetään ympäri maailmaa juuri helmikuun 14.päivänä, ja alun perin sen kerrotaan tarkoittaneen roomalaisille tutun jumalan Junon kunnioittamista sekä naisten ja avioliiton sekä luonnon jumalan Panin kunnioittamista. Mutta sen historiaan on liitetty myös Pyhä Valentinus ja tämän legendan mukaan päivä on sitten nimitetty Valentinuksen päiväksi ja meillä ystävänpäiväksi.

Ystävänpäivän viettäminen tuli Suomeen varsinaisesti vasta 1980-luvulla ja se merkittiin kalenteriin 1988. Kerrotaan, että ystävänpäivän olisi Suomeen tuonut Suomen Punainen Risti tarkoituksena juhlistaa vapaaehtoista ystävätoimintaa, mutta niistä päivistä ystävänpäivän viettäminen on muuttunut entistä markkinavoimaisemmaksi, eli päiväksi kun meille tyrkätään kaikkea mahdollista ostettavaksi ystäville ja rakkaille. Toinen selitys ystävänpäivän lanseeraamisesta Suomessa on Tampereen Sydänyhdistyksen oma punaisten sydänten kampanja jo ennen Suomen Punaista Ristiä.

Virallinen juhlapäivä jo vuonna 1537

Suomen Punainen Risti painatti kuitenkin Suomen ensimmäiset ystävänpäiväkortit, mutta on niitä ollut maailmalla jo 1800-luvulta lähtien. Esimerkiksi Englannissa Valentinuksen päivä julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537. Kun 1800-luvulla perinne sitten siirtyi Atlantin ylitse uudelle mantereelle. alkoi ystävänpäivä kehittyä nykyiseen muotoonsa kaikkina lahjoineen ja kortteineen – se sai todellisen kaupallisen kosketuksen.

Muista ystäviäsi

Miten sinä muistat ystäviä normaalissa viikkoaikataulussasi, vai tarvitsetko tällaista erillistä päivää vuodelle, jotta varmasti muistat ystäviäsi – onko sinulla tapana muistaa kenties niitä läheisempiä ystäviä 14.2. kortilla tai jopa lahjalla?

Ystävänpäivänä, jos sitten milloinkaan, on hyvä muistaa myös niitä ystäviä, jotka eivät asu aivan lähellä – soittaminen tai sosiaalisen median kautta yhteydenottaminen ei vaadi kuin pienen hetken, ja saattaa tuoda sekä sinulle että ystävällesi iloa ja lisäenergiaa.

Onneksi tämän vuoden ystävänpäivään liittyy myös varovaisen optimistiset ajatukset tulevista kuukausista, ja siitä, että kohta kenties voimme tavata toisiamme ilman rajoituksia.

Ystävänpäivä ei tarvitse olla vain lahjoja ja kortteja, vaan oikeasti ystävien huomioimista ja yhteydenpitoa – pidetään huolta toisistamme.

KO