Jo perinteeksi muodostunut Degerby Delin kesätapahtuma eli heinäkuun Degerbyn Possujuhlat vetää tänä kesänä uuden ennätyksen, nimittäin keikkapalkkiossa. Heinäkuun 8.päivä lauantaina Degerbyssä esiintyy Smokie – brittipopin elävä legenda. Smokien lämppäreinä esiintyvät 60-vuotisjuhliin valmistautuva Topmost (perustettu 1964) sekä Easy – The Eagles Tribute Band, eli hyvää musiikkia 70-luvun tunnelmissa on luvassa jälleen kerran Possujuhlissa.

Possujuhlat 18.kerran ja lipunmyynti käy jo kiivaana

Degerbyn Possujuhlat järjestetään ensi kesänä Inkoossa jo 18. kertaa. Hyvän mielen Possujuhlien tavaramerkkeinä ovat nostalgisen aikuismusiikin lisäksi vuodesta toiseen olleet herkullinen ruokatarjoilu ja ainutlaatuisen lämmin tunnelma.

Tapahtuman järjestäjä, ansioituneena musiikkialan vaikuttajana, muusikkona ja kyläkauppiaanakin tunnettu Kisu Jernström ei anna periksi siitä huolimatta, että uutiset tänä keväänä ovat kertoneet hänen terveydentilaansa liittyvistä vakavista huolista.

– Järjestän komeat Possujuhlat heinäkuussa, vaikka aika suuri osa kuluvasta keväästä onkin kulunut sairaalassa. Olen aina pysynyt optimistisena ja noudattanut filosofiaani: Elämässä pitää aina olla joku päämäärä, kertoi Kisu jo hyvissä ajoin keväällä.

Vaikka kovat hoidot ovat vieneet energiaa, on Kisu jaksanut järjestelmä tulevan tapahtuman asioita vaimonsa Tiinan kanssa samalla kun Degerby Deli tarjoilee paikallisille ja matkaajille palveluitaan.

– Possujuhlat on ollut viime kuukausille se hyvä päämäärä tekemiselle. Minulla on pienestä pitäen aina ollut päämääriä, joita kohti olen kulkenut, niin oman uran kanssa, kuin myös musiikkia tuottaessa, tätä kyläkauppaa pyörittäessäni sekä näitä tapahtumia tehdessäni. Päämäärät ovat hyviä olla olemassa, ja kun en vain voi olla, niin kehittelen aina uusia päämääriä, joita kohdin kuljen – nyt se on ollut tämä Smokien keikka meillä heinäkuussa.

Degerby Possujuhlat aina samassa paikassa

Degerbyn Possujuhlien perinteinen tapahtumapaikka on Kisun ja hänen vaimonsa Tiina Jernströmin omistaman tunnelmallisen kyläkaupan ja -kahvilan, Degerby Delin avara piha-alue Inkoossa. Matkaa Helsingistä Inkooseen on runsaat 50 kilometriä, Lohjalta noin 30 kilometriä ja Tammisaaresta noin 40 kilometriä.

Juhlilla ovat vierailleet lukuisat suomalaisen musiikin ehdottomat huiput kuten J.KarjalainenPepe Willberg, Saara Aalto ja Jari Sillanpää sekä Melodifestivalenin menestyvimpiin solisteihin lukeutuva ruotsalainen Sanna Nielsen, maailmallakin mainetta niittänyt ruotsalainen säveltäjä, sovittaja ja pianisti Robert Wells ja Euroviisutkin pariin kertaan voittanut irlantilainen viihdeveteraani Johnny Logan.

Kaikkien Degerbyn Possujuhlien housebändinä esiintynyt Topmost oli 1960-luvulla Suomen suosituin nuorisoyhtye, jonka keikkamatkat ulottuivat Ruotsiin ja Tanskaan saakka. Yhtyeen suosio perustuu suurelta osin puhtaaseen yhteislaulantaan sekä rhythm and blues- ja soul-musiikin hallitsemiseen. Yhtyeen levytyksistä ”Merisairaat kasvot”, ”Näen mustaa vain” ja ”Hän sinut jättää” nousivat listoille ja saavuttivat suuren suosion. Topmostin kokoonpanoon kuuluvat Gugi Kokljuschkin, laulu, Harri Saksala, laulu, Holle Holopainen, basso ja laulu, Eero Lupari, kitara ja laulu ja Tommi Lindell, koskettimet sekä tietysti Kisu Jernström, rummut ja laulu – Possujuhlien järjestäjä.

– Alun perin yhtenä ajatuksena silloin 2006 oli, että saadaan ainakin yksi Topmost keikka per vuosi, kertoo Kisu pilke silmäkulmassa. Toisena isona tekijänä oli Degerby Delin avaaminen Tina vaimon kanssa.

Nostalgiaa parhaimmillaan – pääesiintyjänä brittipopin elävä legenda Smokie

– Ensi kesänä tapahtuman pääesiintyjänä nähdään legendaarinen Smokie, jota olen monet vuodet yrittänyt saada Possujuhlille. Nyt se sitten vihdoin onnistui. Kyseessä on yksi omiin suosikkeihini jo vuosikymmeniä kuulunut ja lukuisia Suomessakin listoille nousseita hittejä tehtaillut brittikokoonpano. Olen todella innoissani, kun piskuiseen Degerbyn kylään saapuu vierailijaksi maailmanluokan hittibändi.

Smokie-yhtyeen maailmanlaajuisena läpimurtona pidetään vuonna 1975 julkaistua albumia ”Changing All Time”, jolta singleiksi poimittiin muun muassa sellaiset hitit kuin ”If You Think You Know HowTo Love Me” ja ”Don’t Play Your Rock ’n’ Roll to Me”. Seuraavina vuosina jatkoa hittiputkeen tarjottiin singleillä ”Something’s Been Making Me Blue”, ”Wild Wild Angels”, ”Lay Back In The Arms of Someone” ja ”I’ll Meet You at Midnight”, jonka Markku Aro levytti Junnu Vainion suomeksi tekstittämänä nimellä ”Keskiyön aikaan”. Marraskuussa 1976 julkaistu single ”Living Next Door To Alice” paalutti lopullisesti Smokien suosion niin Suomessa, Englannissa kuin muuallakin maailmassa. Suomenkielisestä versiosta vastasi Kari Tapio niin ikään Junnu Vainion tekemin sanoin nimellä ”Viisitoista kesää”. Smokien nykyisessä kokoonpanossa nähdään Steve Pinnell, rummut, Martin Bullard, kosketinsoittimet, Martinin poika Luke Bullard, basso, Mick McConnell, kitara & laulu ja Pete Lincoln, kitara & laulu, joka liittyi yhtyeeseen huhtikuussa 2021. Steve Pinnell ja Martin Bullard ovat kumpikin soittaneet yhtyeessä yli 30 vuotta ja Mick McConnell runsaat 20 vuotta.

Yksi monivuotinen haave toteutuu

– Smokien saaminen Suomeen ja Degerbyyn oli onnen kantamoinen, ja tämä kyseinen päivä oli ainoa vapaana oleva mahdollisuus saada bändi Suomeen. Olen jo kauemmin miettinyt näin kovan bändin tuomista meille, ja nyt se onnistui. Smokie lentää Suomeen lauantaiksi Tanskasta, ja lähtee sunnuntaina takaisin Englantiin. Nyt vain toivotaan, että ihmiset lähtevät nauttimaan hyvästä musiikista ja hyvästä ruoasta.

– Hyvä ruoka ja hyvä musiikki ovat aina olleet näiden vuosien aikana Degerbyn Possujuhlien sisältönä. Kisu itse kertoo, ettei silloin alussa halunnut tehdä mitään sikajuhlia, kun sillä nimellä oli vähän huono maine, mutta Possujuhlat sopivat oikein hyvin – vaikka tarjolla possun lisäksi on myös kanaa ja vege-vaihtoehtoja.

– Liput ovat jo myynnissä niin lippu.fi kuin täällä Degerbyn Delillä, joten mikäs sen parempi, kuin käydä kahvilla Delillä ja ostaa liput heinäkuun ainutlaatuiselle keikalle.