Aurinkolasit kannattaa kaivaa esiin, sillä Kino Iglun kevätkausi päättyy häikäisevästi Aki Kaurismäen elokuvaan Calamari Union (1985). Elokuva on tarina kuudestatoista miehestä, kaikki nimeltään Frank lukuun ottamatta yhtä Pekkaa, jotka yrittävät päästä Kalliosta Eiraan. Monet heistä sortuvat matkalla, mutta pääseekö kukaan lopulta perille? Vai onko Eira vain vaikeasti tavoiteltava unelma, kuten Ithaka oli Odysseukselle. Joka tapauksessa Frankit käyttävät aurinkolaseja.

Filmiltä näytettävän elokuvan tulevat esittelemään Kino Iglun kevätperinteiden mukaisesti ohjaaja Aki Kaurismäki ja kaksi Frankiä eli Sakari Kuosmanen ja Mato Valtonen.

Kaurismäki on vuoden aikana niittänyt mainetta uusimman elokuvansa Toivon tuolla puolen kanssa. Akateemikko Kaurismäki on palkittu myös elämäntyöstään arvostetulla Medalla de Oro -kunniapalkinnolla. Elokuvantekijöistä palkinnon ovat aiemmin saaneet sellaiset legendat kuin Luis Buñuel, Manoel de Oliveira ja Michael Haneke. Palkinnon myöntää vuonna 1880 perustettu Círculo de Bellas Artes de Madrid, joka on Espanjan arvostetuimpiin kuuluva yksityinen taideorganisaatio.

Sakari Kuosmanen ja Mato Valtonen tunnetaan useista rooleistaan Kaurismäen elokuvissa sekä laulajina ja muusikkoina yhtyeistä Leningrad Cowboys ja Sleepy Sleepers. 

Kino Iglun elokuvaesitys lauantaina 19.5. klo 16 Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4).

Ennakkoliput: Karkkilan Aito Kulta. Lippuvaraukset: www.kinoiglu.fi