Oletko miettinyt lainojesi uudelleen järjestelyä, mutta haluaisit tehdä sen mahdollisimman pienellä vaivalla? Ei hätää, tässä sinulla hyvä vaihtoehto: Rahalaitos. Se auttaa, ja hankkii tarjoukset useammalta rahoittajalta. Rahalaitos on suosituin suomalainen lainanvälityspalvelu. Rahalaitos on kilpailuttanut ja yhdistänyt satojatuhansia lainahakemuksia suomalaisten eduksi vuodesta 2011.

Lainan valinnanvaikeus

Lainojen hallinnointiin ei pidä mennä liikaa aikaa. Elämän erilaisten tilanteiden lainoittaminen on ihan tavallista, ja kuuluu normaalitalouksien arkeen, mutta pidemmän päälle omista lainoista on hyvä ottaa selvää, ja varmistaa, ettet maksa liikaa korkoja tai kuluja.

Lainan kilpailuttaminen Rahalaitoksen kautta on helppo ja nopea prosessi:

– Yhdellä hakemuksella tavoittaa jopa yli 25 lainanmyöntäjää.

– Asiakas voi itse vertailla omalla sivullaan saamiaan tarjouksia.

– Palvelu on maksuton eikä sido hakijaa mihinkään.

– Vakuudetonta lainaa voi hakea jopa 70.000 €.

– Maksuaika 1-15 vuotta.

– Rahalaitos on tunnettu ja suosittu lainanvälityspalvelu.

Rahalaitos tarjoaa sinulle siis mahdollisuuden saada jopa yli 25 lainoittajalta tarjous omaan tarpeeseesi – se, saatko niin montaa tarjousta riippuu luonnollisesti monista asioista, ja ennen lainanhakemista suosittelemme, että tarkistat itse oman taloutesi taloudellisen tilanteen.

Talous tasapainoon

Tasapainoinen talous tarkoittaa, että sekä menot että tulot ovat vähintäänkin tiedossa, jotta voit oikeasti päättää ostoksistasi ja taloutesi kulurakenteesta – ja vain sitä kautta voit päästä myös tasapainoiseen talouteen.

Oman talouden hallinnassa ja raha-asioiden hoidossa on kyse tulojen ja menojen kartoittamisesta, elämisen ja hankintojen rahoituksesta ja maksujen käytännön järjestelyistä. Talouden hallintaa auttaa, kun teet taloussuunnitelman, johon merkitset käytettävissä olevat tulosi sekä elämiseen ja asumiseen liittyvät menot. Näin voit etukäteen arvioida, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä kuukausittain pakollisten menojen jälkeen. (Lähde Kuluttajaliitto)

Oman talouden hallinta edellyttää sitä, että tiedät millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Tulot voivat koostua muun muassa palkasta, mahdollisista sivutuloista, palkkioista, pääomatuloista sekä tulonsiirroista (esim. asumistuki, toimeentulotuki, opintotuki, lapsilisät, elatustuki ja -apu).

Arvioi kuukausittaiset menosi

Listaa maksamattomat ja tulossa olevat laskut. Voit käyttää apuna esimerkiksi edellisten kuukausien tiliotteita. Selvitä kaikki velkasi sekä niiden kuukausittaiset korot ja lyhennykset. Menoihin luetaan esimerkiksi:

  • velkojen lyhennykset ja korot
  • vuokra/vastike ja muut asumiskulut (sähkö, vesi, vakuutukset, kiinteistövero)
  • välttämättömät elinkustannukset (ruoka, hygienia, käyttövaatteet)
  • sairauskulut (vakituinen lääkitys, säännöllinen hoito)
  • vakuutukset
  • matkakulut
  • elatusapumaksut
  • päivähoitomaksu
  • puhelin- ja internet-liittymät, lehtitilaukset
  • harrastukset

Toimiva arki – avain taloudenhallintaan

Kiire, stressi ja arjen epäsäännöllisyys vaikeuttavat talouden tasapainottamista. Kiireessä tulee tehtyä heräteostoksia, kun haluaa itselleen nopeasti mielihyvää. Jos ruokakaupassa asioiminen on liian epäsäännöllistä, voi olla vaikea tietää, kuinka paljon rahaa kuluu. Kun menot ovat suuret verrattuna tuloihin, ruoka on yksi suurimmista menoeristä. Suunnitelmallisuudella, hintojen vertailulla ja kotiruualla voi säästää suhteellisen suuren summan. Oman talouden hallinta pohjautuukin toimivaan arkeen. Jos oma arki tuntuu kaoottiselta, kannattaa miettiä, kuinka arkeen voisi lisätä säännöllisyyttä ja rytmiä. Tärkeä osa arkea on myös rentoutuminen ja mielihyvää tuottava tekeminen.

Kulutat liikaa -mitä tehdä?

Tulotasosta riippumatta voimme joutua sellaiseen taloudelliseen ahdinkoon, josta eteenpäin pääsemiseksi on vähennettävä kulutusta. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos menot nousevat tai tulot putoavat äkillisesti. Tilanne on vaikeampi, jos molemmat tapahtuvat samaan aikaan. Säästöt tai auttavat sukulaiset voivat helpottaa tilannetta, mutta ahdingon kokemusta apu ei välttämättä poista. Säästöt loppuvat yleensä aikanaan ja läheisten avun pitkäaikainen vastaanottaminen voi hankaloittaa ihmissuhteita.

Menojen tarkasteluun ja vähentämiseen kannattaa tarttua heti, kun huoli rahan riittämisestä on herännyt. Vaikka tilanne tuntuisi vaikealta, lykkääminen ja siirtäminen eivät helpota tilannetta. Monet säästökeinot ovat yleisesti tiedettyjä ja voivat tuntua itsestään selviltä. Säästövinkkejä kannattaa kuitenkin käydä läpi, sillä kaikkea ei ehkä ole huomannut itse.

Esimerkiksi.

Suosi joukkoliikennettä

Vähennä henkilöauton käyttöä, suosi joukkoliikennettä ja pyöräile tai kävele lyhyemmät matkat. Se tekee myös hyvää keholle. Valitse kotimaisia tai naapurimaiden lomakohteita. Vältä lentämistä ja tee lomamatkat junalla tai bussilla.

Pohdi kulutustasi

Harkitse, tarvitsetko oikeasti haluamaasi tavaraa. Jos tarvitset, mieti, voisitko vuokrata tai lainata sen ostamisen sijaan. Suurimman osan tarvitsemistamme tavaroista voi ostaa myös käytettynä. Jos tavara tai vaate on rikkoutunut, selvitä, voisiko sen korjata uuden ostamisen sijaan.

Monille shoppailu on vain ajanvietettä ja tavaroita ostetaan ajattelematta yhtään tarvetta tai seurauksia. Tekeekö ostetun tavaran omistaminen sinusta onnellisemman? Tarvitsetko tuotetta vai haluatko vain jotain uutta? Pitääkö sinunkin saada koska muillakin on?

Mieti ennen tuotteen tai palvelun hankintaa:

  • Tarvitseeko sitä todella? Onko sille varmasti käyttöä? Onko se hintansa arvoinen?
  • Tuoko se oikeasti onnellisuutta tai hyötyä tms. mitä tuotteelta haet?
  • Voiko tuotteen lainata tai ostaa yhdessä jonkun muun kanssa?
  • Älä keskity siihen mitä pitäisi hankkia, vaan siihen mitä jo omistat. Käy läpi omistamiasi tavaroita ja mieti olisiko sinulla jo vastaava tuote.
  • Kannattaisiko vanha vielä korjata?
  • Voiko tuotteen ostaa käytettynä?

Säästäminen ja sijoittaminen

Yleinen neuvo on aina ollut: älä lähde sijoittamaan lainarahalla. Tänään juuri oli viimeksi tästä ympäri maailman isoja otsikoita kun kirjoitettiin, että Teslan arvosta on kadonnut puolet – ja monet yksityiset ovat sijoittaneet Teslan osakkeisiin lainarahalla – tämä siis tarkoittaa, että mikäli tilanne ei parane, täytyy näiden henkilöiden kattaa tuo osakkeen arvonlasku jollain muulla varallisuudella.. ja jos on nimenomaan otettu lainaa osakkeita varten, joiden arvosta on laskenut jopa 50 %, voidaan olla ongelmissa.

Säästäminen ja sijoittaminen ovat hyviä asioita opiskella ja tehdä, mutta pyri tekemään se rahalla, joka sinulla on – älä rahalla, mitä sinulla ei ole.