Alttoviulutaiteilija Atte Kilpeläinen oli vasta teini-ikäinen Lohjan musiikkiopiston opiskelija päästessään ensimmäisen kerran ammattiorkesterin riveihin. Orkesteri oli Lohjan kaupunginorkesteri, jonne hän nyt palaa lämpimien muistojen kera.

Kilpeläinen on Meta4 -jousikvartetin jäsen ja Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulun äänenjohtaja. Hänen suunnittelemansa konsertin avaa amerikkalaisen Nico Muhlyn Big Time (2012) jousikvartetille ja lyömäsoittajalle. Muhly on musiikissa täysin vapaasti liikkuva säveltäjä, jonka yhteistyökumppaneita ovat yhtä lailla Björk ja Pekka Kuusisto kuin Englannin kansallisoopperakin.

Saksalaisen Heribert Breuerin tekemä sovitus Brahmsin sonaatista pianolle ja sellolle on täyttä löytöretkeilyä.

–Ollaan todella jännän äärellä. Tätä versiota ei varmaankaan ole Suomessa koskaan soitettu, Kilpeläinen myhäilee.

Huomattavan innoissaan hän on myös ranskalaisen Louise Farrencin musiikista.

–On järjetöntä, ettei sitä kuule juuri missään!

Louise Farrenc on yksi niistä historian naisista, joiden nimi ja työ vaipui unholaan heidän kuoltuaan. Elinaikanaan Farrenc oli ihailtu säveltäjä, pianisti ja opettaja, jonka teosluettelossa on kolmen sinfonian lisäksi runsaasti kamari-, vokaali- ja pianomusiikkia. Nonetto op. 38 on vuodelta 1849.

Aten ilta on luvassa torstaina 28.10. klo 19.00 Puu-Anttilassa ja perjantaina 29.10. klo 19.00 Vihdin kirkkossa. Lippuja saa NetTicketistä.

Atte Kilpeläinen. (Kuva: Antti Hannuniemi)