Lohjan teatteritaiteen perusoppilaitos Teatteri Aploodi on viettänyt kuluneen lukukauden 10. toimintakauttaan.

–Taiteen perusopetus on saanut iloksemme olla lähiopetuksessa koko kauden ajan, kertoo teatterin toiminnasta vastaava Sari Rautakoski.

Juhlavuonna Aploodi on järjestänyt näyttelyn Lohjan pääkirjastoon, missä oli esillä valokuvia, rekvisiittaa ja puvustusta aiempien vuosien esityksistä. Aploodi järjesti myös oppilailleen näyttelijävierailun, jossa Jenni Kokander kertoi näkemyksiään teatteriharrastuksen hyödyistä ja omasta tiestään näyttelijän ammattiin. Nyt juhlavuosi huipentuu Teatterifestivaaliviikkoon, joka pidetään 4.4.–10.4. Åsvallassa.

–Olemme niin iloisia että saamme vihdoin kahden vuoden tauon jälkeen esittää kevään esitykset live-yleisölle, hehkuttaa Rautakoski.

Teatterifestivaaleilla nähdään lavalla yhdeksän eri ryhmää ja yhteensä 19 esitystä. Paikan päällä kaikkina päivinä festivaalikahvio.


Karkkipäivä. (Kuva: Jenni Kanta-oksa)

Festivaalien näytelmät

7–9-vuotiaiden Karkkipäivä-näytelmässä seikkaillaan Karkkitehtaassa. Näytelmässä näytetään useita eri tunteita, joita ryhmän kanssa on mietitty ja esitetty koko kauden ajan. Mitä tunteita herää, kun karkkikone menee rikki, karkkia ei ole valmiina ja asiakkaat saapuvat jo ostoksille? Saadaanko karkkipäivä pelastettua ja kuka sen pelastaa?

7–12-vuotiaiden Pieleen mennyt taika näytelmässä on tulossa Igorin syntymäpäivä, valmisteluja pitäisi tehdä ja huoneetkin siivota eikä äiti anna taikoa kaikkea valmiiksi. Igorin sisko Linnea kertoo taiasta, jolla voi siirtyä huomiseen – hetkeen, jolloin kaikki työt on jo tehty ja synttärit alkaneet. Malttamattomina lapset päättävät kokeilla taikaa, mutta Igor, Linnea ja pikkusisko Lilli eivät päädykään seuraavaan päivään, vaan jonnekin aivan muualle.

7–12-vuotiaiden Ihan metsässä -näytelmä on ryhmän käsikirjoittama. He halusivat tuoda kiusaamisen ja siitä eroon pääsemisen esille. Näytelmän käsikirjoituksessa näkyy myös pieni pala taikuutta, joka on ollut esillä tämän kauden monissa piennäytelmissä. Mutta mitä siellä ihan metsässä sitten tapahtuu? Kuka kiusaa ja ketä? Miten siitä selvitään?

7–12-vuotiaiden Vanhan kartanon salaisuus -näytelmässä ystävykset Petteri, Peippo, Hilkka ja Siru ovat matkalla mökille, mutta autosta on loppunut bensa. Huoltoasema pitäisi löytää ja vettäkin juotavaksi. Metsässä he kohtaavat Pipsa-nimisen tytön, joka avuliaana kutsuu heidät mummolaansa. Kuulemma vanhassa kartanossa tapahtuu välillä kummia. Kartanon sisällä ystävykset kadottavat Pipsan ja lähtevät etsimään tätä. Pipsaa ei kuitenkaan näy missään, mutta sen sijaan kartanosta löytyy jotain hyvin hämmentävää ja pelottavaa.

12–17-vuotiaiden Paras loma ikinä -näytelmä kutsuu yleisön mukaan lomalle! Salmennon perheen matka ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan, sillä lentokone ehti jo lähteä. Mutta lomalle mennään, kun sellainen on lapsille luvattu. Matka onkin täynnä yllättäviä tilanteita ja mielenkiintoisia henkilöitä. Mutta miksei grilliltä saa ruokaa? Mikä on tuo outo pakettiauto, joka seuraa perhettä? Ja kuinka vaikea on muistaa tankata auto?

12–18-vuotiaiden Ihan tavallista elämää -näytelmä on kirjoitettu yhdessä nuorten kanssa. Paritalon toiselle puolelle muuttaa uusi naapuri. Kuka hän on ja minkälaisiin kommelluksiin uusi naapuri törmää heti ensimmäisenä päivänä? Näytelmässä kerrotaan ihan tavallisesta elämästä, mutta ihan vähän maustettuna ja huumorimielessä. Mitä kaikkea mahtuukaan yksinhuoltajaisän arkeen ja mikä näitä kahta eri asuntoa lopulta yhdistää?

Teinien Improvisaatio -ryhmän (12-18v) esitys perustuu showimpron tekniikoihin, jotka kutkuttelevat yllätyksellisyydessään nauruhermoja.

12–18-vuotiaiden Hissi-näytelmän keskeinen elementti on hissi, jolla pääsee toimistorakennuksen eri kerroksiin. Hissillä pääsee kulkemaan myös ihmismielen erilaisissa kerroksissa. Asetelma avaa ovia erilaisiin kohtauksiin. Tärkeä rooli näytelmässä on hissinkuljettajalla, joka on mystinen hahmo. Näytelmässä käsitellään ihmisten erilaisia ja inhimillisiä ominaisuuksia. Näytelmän tyylissä on mausteena goottilaista sävyä, ripaus kelttiläistä viisautta ja mystiikkaa, jännitystä, draamaa, komediaa ja yllätyksellisyyttä. Näytelmän aihepiiri ja osa runoista on syntynyt nuoria osallistaen.

Improvisoitu näytelmä muusikon kanssa ( yli 16v) on edistyneiden improvisaatio ryhmä, joka toteuttaa improvisoituja musiikkiteatterinäytelmiä. Teatterifestivaaleilla 4.4. nähtävän esityksen tyylilaji on perinteistä pitkää improa, kun taas viikonlopun 9.4. ja 10.4. esitykset ovat erityisesti lapsiperheille suunnattuja. Yleisö pääsee myötävaikuttamaan tarinaan ja nauttimaan siitä, mitä kaikkea syntyy spontaanisti suoraan yleisön edessä; tarina, roolihahmot, musiikki, laulut…!

Näytelmät ovat ohjanneet Jenni Kanta-oksa, Rosa Nyman ja Sari Rautakoski.


Paras loma ikinä. (Kuva: Rosa Nyman)

Uusia tuulia teatterilla

Åsvalla on soveltunut tilana hyvin teatterin toimintaan, mutta ensi kaudelle 2022–2023 Lohjan kaupungilta on kuitenkin luvassa uudet tilat keskustasta. Niissä on mahdollista käyttää teatteritekniikkaa. Myös tarpeet teatteritoiminnan pyörittämiselle on otettu huomioon.

–On upeaa, että saamme resurssit, joilla teatteritaiteen perusopetusta voidaan kehittää, iloitsee Rautakoski.

Uutena opettajana aloittaa puhe- ja draamataiteen opettaja Tomi Mielonen. Opetusryhmiin tulee uutena mukaan Esityksen valmistamisen perusteet. Ryhmä työstää pidemmän näytelmän, kuten Aploodin alkuvuosina toteutetut Kaunotar ja hirviö, Alladin ja Ihmemaa Oz. Näytelmä selviää lähempänä syksyä. Ryhmä on tarkoitettu jo kokemusta omaaville teineille ja nuorille aikuisille. Ilmoittautuminen avautuu heti Teatterifestivaalien jälkeen viikolla 15.

–Toivotamme lämpimästi mukaan kaikki uudet ja vanhat oppilaat! Tervetuloa festivaaleille juhlistamaan kanssamme juhlavuottamme! Rautakoski toivottaa.

Teatteri Aploodi

Teatterifestivaaliviikon ohjelma

Maanantai 4.4.

Klo 17.30 Teinien Improryhmä

Klo 19.00 Improvisoitu näytelmä muusikon kanssa

Tiistai 5.4.

Klo 17.30 Hissi

Klo 19.00 Paras loma ikinä

Keskiviikko 6.4.

Klo 17.30 Karkkipäivä

Klo 18.30 Ihan metsässä

Klo 19.45 Ihan tavallista elämää

Torstai 7.4.

Klo 17.45 Pieleen mennyt taika

Klo 19.00 Vanhan kartanon salaisuus

Perjantai 8.4.

Klo 18.00 Teinien Improryhmä

Klo 19.00 Hissi

Lauantai 9.4.

Klo 12.00 Tervetuloa 10. juhlavuoden festivaaliviikonloppuun

Klo 12.15 Koko perheelle improvisoitu näytelmä muusikon kanssa

Klo 13.30 Ihan metsässä

Klo 14.30 Vanhan kartanon salaisuus

Klo 15.30 Ihan tavallista elämää

Sunnuntai 10.4.

Klo 11.00 Karkkipäivä

Klo 12.00 Pieleen mennyt taika

Klo 13.00 Paras loma ikinä

Klo 14.00 Koko perheelle improvisoitu näytelmä muusikon kanssa