Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Asunnottomien yö nostaa esille oikeuden asuntoon

asunnottomien yö, seurakunta

Asunnottomien yötä vietetään keskiviikkona 17.10. kello 17.00 – 21.00 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa, seurakuntakeskuksessa ja kirkkokentällä. Lohjan seurakunta järjestää tapahtuman yhteistyössä Lohjan kaupungin, vapaaehtoisten sekä lukuisten yhdistysten kanssa. Mukana ovat mm. Lohjan etsivä nuorisotyö, Lohjan kierrätyskeskus, Nuorisotyöpaja Tuuma, Lohjan seudun työttömät, Lohjan kulttuuripaja, A-Kilta ja Virkkalan VPK.

Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tapahtuma järjestetään Lohjalla jo seitsemättä kertaa. Asunnottomien yö vetää vuosi vuodelta enemmän väkeä.

-Olen nyt ensimmäistä kertaa itse mukana järjestämässä tapahtumaa, mutta kun katsoo soppatykistä jaetun ruuan määrää, kävijöitä on ollut noin 400-600, laskee vt. johtava diakoniatyöntekijä Eija Alatalo Lohjan seurakunnasta.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Kävijöitä riittääkin vauvasta vaariin.

-Tapahtumalla haluamme pitää pinnalla ihmisen oikeutta hyvään asumiseen. Tämän asian esillä pito koskettaa kaikkia, koska ihmisarvoinen asuminen kuuluu kaikille ja tuloihin nähden kohtuuhintainen asuminen on kaikkien oikeus, Alatalo sanoo.

 

Kohtuuhintaisia asuntoja tarvittaisiin enemmän

Alatalo näkee, että sekä Lohjalla että laajemminkin Suomessa asumisen kustannukset voivat muodostua ihmiselle suureksi ongelmaksi.

-Asuminen on kallista, sen olen diakoniatyöntekijänä huomannut. Jos ihminen on köyhä tai tulee jokin tilapäinen kriisi, se vie talouden heti tiukille. Asunnottomuuteen voi ajaa jokin yksittäinen asia tai kriisi, kuten työpaikan menetys tai avioero. Ne lisäävät myös tunnesyitä sille, ettei pysty hoitamaan asioitaan. Myös mielenterveys- ja päihdeongelmat lisäävät asunnottomuuden riskiä. Usein asunnottomuuden taustalla on jokin konkreettinen syy, Alatalo avaa.

Suomessa pyritään siihen, että kaikilla olisi turvaverkko asumisen suhteen, mutta kohtuuhintaisia asuntoja pitäisi olla enemmän.

-Se helpottaisi kurjistumista. Asumispalvelua pitäisi olla myös niille, jotka eivät pysty lopettamaan päihteiden käyttöä. Asunnon myötä heidät saataisiin muunkin tuen ja ohjauksen piiriin, Alatalo sanoo.

 

Nokipannukahvit, musiikkia, keppihevoskilpailut…

Asunnottomien yössä on jälleen luvassa monipuolista ohjelmaa.

-Eri paikkakunnilla järjestetään erilaisia tapahtumia. Tänä vuonna olemme Lohjalla halunneet nostaa esille perhettä ja asumista. Niitä käsitellään mm. paneelikeskustelussa. Myös lapsia on huomioitu aiempaa enemmän, Alatalo kertoo.

Lapsille ja nuorille ohjelmassa on askartelu- ja leikkinurkka, keppihevoskilpailut kello 17.00 – 18.30, nuorisobussi sekä nukketeatteria kello 17.00 – 19.00. Cafe Poste Restante tarjoilee kahvia ja pullaa, pihalla voi nauttia nokipannukahvit tai soppatykin antimia. Musiikista vastaavat bändit Pallosalama ja Love Bird. Noutonurkasta voi hakea mm. talvivaatteita, jos kokee tarvitsevansa niitä. Jaossa on myös Ehyt ry:n Neulo villasukat -kampanjan puitteissa neulottuja villasukkia. Lisäksi jaetaan kaupoista ylijäänyttä leipää. Paikalla on myös Lohjan ruoka-apuryhmä.

Kello 17.30 – 19.00 käydään paneelikeskustelu seurakuntakeskuksessa. Keskustelun aiheena on perhe ja asuminen, ja keskustelemassa ovat Teija Ahlroth (Lova), Sanna Asikainen (Me-koulu), Jonna Katainen (Lohjan ruoka-apuryhmä) ja Laura Skaffari (opinto-ohjaaja).

Asunnottomien yön symbolina ovat tuli ja kynttiläperinne. Tulet syttyvät kirkkokentällä kello 19.00, minkä jälkeen seurakuntapastori ja Asunnottomien yö Lohjan perustajajäsen Arja Majuri pitää juhlapuheen. Illan päätteeksi Lohjan Pyhän Laurin kirkossa kuullaan musiikkia kello 20.00 (Asemakirkon bändi) sekä hartaus kello 20.45.

 

Yhdessä hyvän asian puolesta

Vapaaehtoisilla on iso rooli Asunnottomien yön järjestämisessä. Yksi heistä on Leena Saari, joka on mukana jo kuudetta kertaa.

-Tehtäväni on ollut alusta asti koota ja organisoida paneelikeskustelu ja panelistit. Yhdessä ryhmän kanssa olemme miettineet teeman ja panelistit on pyritty saamaan teemaan liittyen. Ryhmässä olemme myös miettineet panelisteille esitetyt kysymykset, hän avaa tehtäväänsä.

Saari haluaa tuoda oman panoksensa tapahtumaan, koska asunto kuuluu ihmisen perusoikeuksiin.

-Asunnottomuus on yhteiskunnallinen ongelma ja tiedämme, että sillä on syrjäyttävä vaikutus. Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kotiin. Haluan olla omalta osaltani edesauttamassa ja tuomassa esiin meitä kaikkia koskettavaa ongelmaa. Jokainen on ehkä omassa elämässään kohdannut itse tai tietää ainakin jonkun, joka on asunnoton, tai jolta on asunto menossa alta. Yhdessä tekeminen hyvän asian eteen tuo myös itselle hyvää oloa ja mieltä.

-Tapahtuma on hyvä esimerkki siitä miten Lohjan Seurakunta, Lohjan kaupunki ja muut kolmannen sektorin toimijat voivat yhteistyössä toimia ja tuoda tietoisuuteen asunnottomuuteen liittyviä ongelmia. Tapahtuma on löytänyt paikkansa hyvin Lohjalla ja sitä tiedetään odottaa. Tapahtuma on koko perheelle tarkoitettu, vakavaa aihetta käsittelevä, lämminhenkinen tilaisuus, Saari sanoo.

SMS