Asunnottomien yötä vietetään jälleen Lohjalla 17.10. eli YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tapahtuma pidetään klo 17-19 Kirkkokentän seurakuntasalin puoleisessa päädyssä.
– Sellainen asunnottomuus, joka pakottaisi ihmisen yöpymään kadulla tai hylätyissä rakennuksissa, on vähentynyt vuosien mittaan ja lienee Lohjallakin tuiki harvinaista, arvioi Lohjan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius.
Mutta tilastojen mukaan esimerkiksi häätöjen määrä on noussut viime vuonna 13 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Jotkut asustelevat tilapäisesti tuttaviensa nurkissa ja etenkin nuoret aikuiset myös vanhempiensa kotona.
– Asumisen ongelmat liittyvät lähes aina köyhyyteen ja syrjäytymiseen. Asunnottomien yössä pyritään kiinnittämään huomiota juurisyihin ja niiden ennaltaehkäisemiseen, Helenius lisää.

Monipuolinen ohjelma

Asunnottomien yön järjestelyissä on seurakunnan lisäksi mukana toistakymmentä eri tahoa. Siksi myös ohjelmaa on perinteiseen tapaan runsaasti. Tynnyrinpohjiin tulet sytyttävät Lohjan nuoriso– ja erityispalveluiden päällikkö Merja Hukkanen ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan varapuheenjohtaja Jani Méling, joka lausuu myös avaussanat.
Kulttuuripaja Hiiden Markojuhani Rautavaara ja Boris Hurme musisoivat ja yleisö saa näyttää taitojaan karaokessa. Nuorisotyöpaja Tuuman bussissa esitetään lapsille nukketeatteria, ja ulkona on keppihevosratsastusta ja onnenpyörää. Ohjaamon Katri Tamminen jakaa kirjoja ja Lohjan Sydämen edustajat opastavat senioreja digimaailman saloihin.
Lohjan maahanmuuttopalvelut tarjoavat ukrainalaispakolaisten johdolla ukrainalaisia herkkuja.
– Eikä unohtaa voi hernekeittoa, makkaraa ja nokipannukahveja, lisää seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Markku Toivonen.

JP

Kuvateksti:
Lohjan Asunnottomien yön järjestelyissä Seppo Alanko, Marja-Liisa Alanko, Markojuhani Rautavaara, Markku Toivonen, Anna Helenius, Laura Tuomola, Samuel Suokko, Armi Oksanen, Matti Hukkanen ja Mirjami Tuomikoski.