Pelitalo BASE:n toiminnasta on saatu nauttia vuodesta 2017, niin paikan päällä kuin etänä Discord-palvelussa. Vuosien aikana olemme ehtineet kokea paljon ja kohdata monta nuorta. Tässä yhden nuoren kertomus pelitalotoiminnasta. –Turo Aarnio, pelitalon ohjaaja

Pelitalossa on kyse siitä, että tuodaan persoonaltaan erilaisia ihmisiä yhteen, oli se sitten pelitalon

discordissa tai paikan päällä. Pelitalo BASE on erotettu Harjulan normaalista toimitilasta siten että sen parvi on nuorisolle auki. Tämä ei välttämättä kuulosta suurelta asialta, mutta se antaa sellaisille nuorille lisäaikaa pelata, jolta ei välttämättä löydy tietokonetta tai kone ei sovellu pelaamiseen.

Vaikka nimenä onkin Pelitalo, kokonaisuus on paljon suurempi kuin mitä nimi kertoo. Pelitalosta löytyy ihmisiä, jotka tykkäävät tietenkin peleistä, mutta siellä on myös ihmisiä, jotka osaavat piirtää, valokuvata, tehdä musiikkia tai viihdyttää, vaikka eivät koskaan näytä naamaansa.

Pelitalossa nuorisolla on vapaus ladata ja pelata kaikkea mitä heidän omalta käyttäjältään tai pelitalon käyttäjiltä löytyy, kunhan pelit alittavat 18 vuoden ikärajoituksen. (Pelitalossa noudatetaan ikärajoja kaikissa peleissä.)

Uusien pelien hankinta tapahtuu kuitenkin pääosin nuorison kautta. Kun nuoret pyytävät jotain tiettyä peliä, asia otetaan ohjaajien joukon kanssa puheeksi ja todetaan, että tähän peliin on kysyntää. Pelitalon jokaiselta koneelta löytyy nuorison pyytämiä pelejä, kuten Minecraft, Overwatch, Among us, Valorant… lista on pitkä ja valinnan varaa on!

Pelitoiminta on vielä niin ”uusi” käsite, että se saattaa aluksi kuulostaa vain hikiseltä peliluolalta, missä ei olla auringonvaloa nähtykään vanhempien silmissä. MUTTA se on tila, jossa on turvallista olla mahtavien nuoriso-ohjaajien takia. He yrittävät auttaa, jos jokin painaa päätä. Jos jännittää tulla käymään, niin sen tekee helpoksi ystävällinen nuoriso, jonka kautta teidän nuorelle saattaa löytyä uusia ja hyviä kavereita.

Itse olen ollut useampaan otteeseen Pelitalon ja Nuori Lohjan toiminnassa mukana ja satun hoitamaan huvikseni Pelitalo BASE infotukset maanantaisin. Siinä onkin ilmennyt tärkeä ja kuvaava motto, joka muuttuu joka infossa, mutta menee kutakuinkin näin ”Tervetuloa paikalle jos on tylsää, yksinäistä tai vaan ylimääräistä aikaa!” Yksinkertainen lisä, mutta se voi olla jollekin tärkeä lisä.

Daniel Malén, 17, pelitalon pitkäaikainen kävijä

Pelitalo sijaitsee Toimintakeskus Harjulassa, Nuorisokahvila Dixin tiloissa (Kullervonkatu 7, Lohja). Pelitalo on avoinna kaikille 12–20-vuotiaille arkimaanantaisin klo 16–20. (Lue lisää: nuorilohja.fi/base)

Ohjaaja Turo valmistelee maanantai-illan pelejä.