Uusien asuntolainojen kysyntä jatkoi kasvuaan Uudenmaan alueen Nordean konttoreissa myös vuoden toisella neljänneksellä vaikka kevät on ollut koronapandemian vuoksi monella tapaa poikkeuksellinen. Nordea myönsi Uudellamaalla huhti-kesäkuussa 5,79 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin viime vuoden vastaavalla neljänneksellä. Lohjalla asuntolainojen kasvu oli muuta Uuttamaata kovempaa, yli 15 %.

Tämän vuoden alussa entisestään kiivastunut asuntolainojen kysyntä ei pysähtynyt Uudellamaalla koronaan. Koko Suomessa vuoden ensimmäisellä puolikkaalla asuntolainojen kysyntä kasvoi Nordeassa 21 prosenttia edellisvuoden vastaavaan verrattuna. Kevään aikana hakemuksia tuli ennätysviikkoina jopa 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Ihmisten tarpeet ja unelmat asumiseen liittyen eivät näytä merkittävästi koronan seurauksena muuttuneen. Pidemmällä aikavälillä on toki vielä vaikea arvioida minkälaisiksi koronan vaikutukset asuntomarkkinoihin ja esimerkiksi asuntojen hintoihin muodostuvat, Nordea Lohja-Nummelan asuntorahoitusjohtaja Eija Mäkinen kertoo.

Onko Nordealla ollut havaittavissa Lohjan ulkopuolelta tulevien uusien asiakkaiden mökkihankintoja?

Mökkihankintoja on ollut paljon, ostajia myös muualta kuin Lohjalta lähinnä pääkaupunkiseudulta. Nyt mökkikauppa on rauhoittunut, keväällä (toukokuussa) mökkilainaneuvotteluita oli todella paljon.

Kevät on lisännyt asiakkaiden yhteydenottoja pankkiin myös asuntorahoituksen osalta.

Koronakriisin puhjettua asuntolainojen lyhennysvapaat puhuttivat asiakkaita paljon. Melko pian kuitenkin huomasimme, että asuntolainahakemusten määrä ei laskenut vaan ennemminkin lisääntyi. Neuvottelut rahoituksesta on järjestetty pääasiassa verkkotapaamisina, ja asiakkaat ovat ottaneet tämän hyvin vastaan. Myös kokonaan digitaalisesti toteutettavien asuntokauppojen määrä on tänä keväänä lisääntynyt. Nordeassa erilaiset digitaaliset ratkaisut ovat olleet arkipäivää jo aikaisemmin, joten korona ei ole tuonut isoja muutoksia esimerkiksi asuntolainaneuvojien työhön. Verkkotapaamisissa pystymme palvelemaan asiakkaita myös muualle Suomeen, vaikka työpaikat olisivat Lohjan tai Nummelan alueella, Mäkinen jatkaa.

Entä mennyt kesä, onko tänä kesänä ollut keskimääräistä vilkkaampaa loma-asuntojen kauppa?

Loma-asuntojen kauppoja/lainaneuvotteluita on ollut selvästi aikaisempaa enemmän, kertoo Mäkinen.

Lyhennysvapaiden ansiosta vältyttiin maksuvaikeuksilta

Koronapandemia ja sen aiheuttama taloudellinen epävarmuus on näkynyt asuntorahoituksessa merkittävästi kasvaneena lyhennysvapaiden määränä. Nordeassa lyhennysvapaata on koko Suomessa myönnetty maaliskuun puolen välin jälkeen 28 000 asuntolainaan. Maksuvaikeudet eivät asunto-lainoissa koronakeväänä kasvaneet.

On hyvä, että ihmiset ovat havahtuneet ajoissa taloudellisen tilanteensa muutoksiin ja hakeneet lainaansa lyhennysvapaata. Näin ei ole päässyt syntymään maksuvaikeuksia. Kun lyhennysvapaa loppuu, niin on niin ikään tärkeää olla valppaana oman taloutensa osalta ja olla tarvittaessa ajoissa yhteydessä omaan pankkiin, Eija Mäkinen jatkaa.

Nuoret ja ensimmäinen asunto

Miten nuoret aikuiset valmistuvat ensimmäiseen asuntokauppaa, ohjeita ensi asuntoa miettiville?

Nuorten, kuten kaikkien muidenkin, kannattaa hakea lainalupaus pankista etukäteen. Silloin voi tehdä pikaisesti tarjouksen, jos mieleinen kohde löytyy ja saa helpommin haluamansa kohteen. Hyvät kohteet menevät nopeasti kaupaksi. Toki kohde pitää hyväksyttää pankilla. Tämä koskee erityisesti ok-taloja, joissa on remonttitarvetta. Ok-talojen osalta on erityisen tärkeää, että kiinteistössä suoritetaan kuntokartoitus ja sen perusteella mietitään, mitä remontteja ostettava koti vaatii. Asunto-osaketta ostettaessa pitää huomioida tehdyt ja tulevat remontit. Pitää myös kiinnittää huomiota kuinka iso yhtiölaina asuntoon kohdistuu ja mikä sen korko on. Jos kyseessä on uusi/lähes uusi kohde usein yhtiölainasta maksetaan aluksi vain korkoja. Kun lyhennykset alkavat maksut nousevat paljon. Kun kohde löytyy, katsomme mielellämme kohteen tietoja yhdessä asiakkaan kanssa, neuvoo Mäkinen                                            

Asuntomessut tulossa

Onko puheissa ollut jo 2021 asuntomessut?

Asuntomesut on ollut puheissa jonkun verran lähinnä lohjalaisten asiakkaiden kanssa.  Edelleen asuntokauppa/lainarintamalla on kiireistä aikaa, siksi neuvotteluaika-aika kannatta varata ajoissa, vaikka vielä ei kiikarissa sopivaa kotia. Lainalupaus on voimassa 6 kk, jos asiat eivät ole muuttuneet. Näin ollen asiakkaalla on hyvin aikaa etsiä sopivaa kotia itselleen, kertoo Mäkinen.