TA-Asumisoikeus Oy on voittanut asuntomessujen Vihreä teko -palkinnon. Vihreä teko on Lohjan asuntomessujen ja Lohjan kaupungin jo tontinhakuvaiheessa lanseeraama kampanja, jolla haluttiin kannustaa messukohteita ottamaan huomioon talojen ilmastonäkökulma. Palkinto jaettiin Lohjan asuntomessuilla 26.7.

Palkinnon sai TA-Yhtiöihin kuuluvan TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeuskerrostalo Sahapiha 6. A-energialuokan kerrostalossa tekoäly optimoi huoneistokohtaisesti kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä ja asukkaat voivat seurata omaa veden- ja sähkönkulutustaan. Autokatoksessa on valmiina kymmenen sähköauton latauspistettä, ja polkupyörille on toteutettu runsaasti säältä suojattuja pysäköinti- ja säilytystiloja. Viherkatot, kattopuutarha ja korttelin yhteispiha tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Ympäristöystävällistä asumista myös pieni- ja keskituloisille

Lohjan Hiidensalmessa näytetään mallia niin kerros- kuin omakotitalojenkin ilmastoystävällisessä rakentamisessa. Ammattitaitoisen suunnittelun ja rakentamisen merkitys korostuu, kun halutaan rakentaa energiatehokas ja vähähiilinen talo.

Valitsijaraati totesi, että on tärkeää, että myös pieni- ja keskituloisille tarjotaan mahdollisuuksia asua ilmasto- ja ympäristöystävällisesti ja viihtyisästi. Asiantuntijaraadin Jyri Seppälä kommentoi raadin valintaa seuraavasti:

–Kaikelta asuntotuotannolta, kohtuuhintaiseltakin, on edellytettävä laatua ja osallistumista rakentamisen päästöjen vähentämiseen. TA-Asumisoikeus Oy osoittaa Lohjalla tason, johon jokaisen kerrostalohankkeen Suomessa nykyisin vähintään tulisi yltää.

Valinnassa painoi myös TA-Yhtiöiden pitkäaikainen työ ympäristöystävällisen rakentamisen ja asumisen puolesta.

–Olemme jo vuosien ajan määrätietoisesti ja järjestelmällisesti kehittäneet kohtuuhintaista asuntotuotantoa ympäristövaikutukset kokonaisvaltaisesti huomioivaan suuntaan. Tämä on hieno kunnianosoitus siitä pitkäjänteisestä työstä, joka jatkuu messujen jälkeenkin, TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen sanoo.

Palkinnoksi TA-Yhtiöt sai tehdä 1 000 euron lahjoituksen valitsemalleen hyväntekeväisyysjärjestölle.

–Valitsimme lahjoituksen saajaksi Luonnonperintäsäätiön metsien suojelun. Asuntorakennuttajana meille on tärkeää, että metsistä pidetään hyvää huolta, Mustonen kertoo.

Valitsijaraadin muodostivat puuarkkitehtuurin professori ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen jäsen Pekka Heikkinen(Aalto-yliopisto), johtava rakennustarkastaja Paula Mäenpää(Lohjan kaupunki), toimitusjohtaja Mikko Nousiainen(Green Building Council Finland), Suomen ilmastopaneelin jäsen ja kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja professori Jyri Seppälä(Suomen ympäristökeskus) sekä ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen(Rakennusteollisuus RT Ry).

Kattoterassilta löytyy asukkaiden käyttöön tarkoitettuja viljelylaatikoita.

Asuntomessukerrostalon sauna saanut myös kunniamaininnan

TA-Asumisoikeus Oy:n asuntomessukerrostalo on saanut messuilla myös toisen huomionosoituksen. Sauna from Finland ry palkitsi messujen elämyksellisimmät saunat, ja Sahapihan huipun yhteissauna sai kunniamaininnan. Perusteluissa mainittiin yhteissaunan turvallisuus ja esteettömyys, kestävät ja helposti siivottavat materiaalit sekä upeat näköalat ja saunan yhteydessä oleva kattoterassi.

Asuntomessut järjestetään Lohjan Hiidensalmella 9.7.–8.8. TA-Asumisoikeus Oy on messuilla mukana kolmella messukohteella, joihin messukävijät pääsevät tutustumaan. TA-Asumisoikeus Oy:n messukohteet ovat numerot 22 Seilori, 23 Colori ja 24 Sahapihan huippu.

TA-Yhtiöt