AV-arkki ja Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura aloittavat yhteistyön Galleria LUTSissa kesällä 2023. Lohjan Galleria LUTSin alakertaan avautuu uusi mediataiteentila, jossa tullaan näkemään AV-arkin kuratoimia näyttelysisältöjä. Ensimmäinen urheiluteemainen teoskokonaisuus on nähtävillä 30.6.-22.7.2023. Mediataiteenilan sisällöt kuratoi vuoden 2023 aikana AV-arkin Tuure Leppänen.

Noora Geagea ja Maija Saksman

Ensimmäisessä teoskokonaisuudessa nähdään Noora Geagean teos Competition (2021) ja Maija Saksmanin teos Good Afternoon (2014). Ulkokuoreltaan kepeät ja liikunnalliset teokset kommentoivat molemmat omilla tavoillaan sääntöjen noudattamista ja kuria.

Competition on videoteos, joka on uudelleeneditoitu ja sämplätty vanhoista 1990-luvun VHS-nauhoista, joilla taiteilija esiintyy nuorena kilpailunhaluisena rytmisenä voimistelijana. Teos korostaa liikkeiden kauneutta mutta myös tämän tason täydellisyydentavoittelun tuhoisaa valtaa. Teoksessa taiteilija muistelee urheilulajin armeijamaisia menetelmiä.

Good Afternoon-teoksessa kolme naista lenkkeilee ympäri puistoa löytämättä mihinkään. Äänenä videossa on 1950-luvun englanninkielinen opasnauha turisteille.

Noora Geagea on suomalais-libanonilainen kuvataiteilija ja ohjaaja Helsingistä. Hänen monipuolinen tausta ulottuu tanssista kamera-assistentin töihin kokoillan elokuvissa. Geagea on asenteista ja rakenteista kiinnostunut tarinankertoja.

Maija Saksman on kotimaisen mediataiteen pioneereja. Hän on opiskellut kuvataidetta, musiikkia, mediaa ja journalismia. Saksmanin tekee monialaisia video- ja ääniteoksia, musiikkia sekä performansseja. Teoksia voi kutsua eräänlaiseksi videoherbaarioksi, joka koostuu taiteilijan ympäristöstään löytämistä ja näkemistä asioista, joille hän antaa uudenlaisia merkityksiä.’

AV-arkki

AV-arkki on tehnyt uraauurtavaa työtä kokeellisen audiovisuaalisen taiteen levittäjänä  jo  vuodesta  1989,  ja  myötävaikuttanut  suomalaisen  mediataiteen kansainväliseen menestykseen. Kesästä 2019 Lohjan keskustassa toiminut Galleria LUTS on Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura ry:n galleria ja taidelainaamo, joka tarjoaa ammattitaiteilijoille uuden mahdollisuuden tuoda taidetta esiin Lohjalla.