Tulevana lauantaina 9.6. vietetään Avoimet kylät -päivää, joka kutsuu suomalaiset tutustumaan kylien elinvoimaan. Mukana päivän tapahtumia järjestämässä on yli 550 kylää ympäri Suomea.

kuvaaja: Albert Vallunen.

Avoimet kylät -päivä osoittaa, etteivät kylät ole suljettuja maaseutuyhteisöjä vaan kylätoiminta on yhteistä tekemistä ympäri Suomen.

-Tapahtumapäivä on hyvä muistutus siitä, että Suomessa on yhä tuhansittain elinvoimaisia kyliä, ja toisekseen siitä, että tällainen yhdessä tekeminen lisää asukkaiden hyvinvointia kaikkialla, sanoo Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Suomessa on 4300 kylää, joissa toimii 3200 rekisteröitynyttä kyläyhdistystä. Viime vuonna kylissä tehtiin 6,2 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä, joka lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia.

Perinteisesti kylät mielletään maaseudulle, mutta kylätoiminta taipuu myös kaupunkeihin. Avoimet kylät -päivään saavat osallistua kaikenkokoiset kyläyhteisöt:

-Meidän visiomme on, että kaikki asuvat kylissä. Kylälle ei ole mitään tiukkaa määritelmää, vaan se on siellä, missä ihmiset kokevat sen olevan. Muonion Kerässiepissä tai Espoon Kivenlahdessa, kaikki käy. Toimintaympäristö on tietysti erilainen, mutta yhdessä tekeminen on samaa kaikkialla, Rinne perustelee.

Samana päivänä vietetään myös Kyläkauppapäivää, johon osallistuu 950 pientä myymälää ympäri Suomen. Kaikki tapahtumapäivän 1500 kylää ja kauppaa löytyvät samalta kartalta: www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla

Mikä?

Avoimet kylät on vuodesta 2015 järjestetty valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona järjestetään kylätapahtumia ympäri Suomea. Päivä raottaa kylätoiminnan monipuolista sisältöä koko kansalle ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina. Tapahtumajärjestelyistä vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, ja yritykset. Tapahtumaa koordinoi Suomen Kylät ry yhdessä maakunnallisten kyläyhdistysten ja paikoin Leader-ryhmien kanssa. Tapahtumapäiväksi on vakiintunut kesäkuun toinen lauantai.