Kirsikkakummina pääset mukaan tukemaan alueen museotoiminnan kehittämistä

Tänä vuonna 380-vuotisjuhliaan viettävälle Billnäsin ruukille on viime ja tämän vuoden aikana istutettu yhteensä kolmesataa kirsikkapuuta. Valtaosa istutetuista puista edustaa rusokirsikan eri lajikkeita, mutta mukana on myös harvinaisempia lajikkeita, kuten Japanin kirsikkapuistoista tuttua yoshinonkirsikkaa.

–Vanhan sanonnan mukaan paras aika istuttaa kirsikkapuu on 20 vuotta sitten. Toiseksi paras on tänään. Puiden istutuksella on toki monta tarkoitusta, mutta valmistaudumme nyt jo ruukin 400-vuotisjuhliin vuonna 2061, ruukin omistaja Olli Muurainen kertoo.

Istutetut kirsikkapuut ovat korkeudeltaan kahdesta kuuteen metriä, joten kirsikankukkien lumoa pääsee ihailemaan jo nyt.

–Kukinta on parhaimmillaan seuraavan 10 päivän ajan, intohimoisena puutarhurina tunnettu Muurainen kertoo.

Kesäkuun alussa alueella aloittavat kukintansa atsaleapensaat. Ruukkialueelle on istutettu paljon pensaita ja puita, joissa on syksyn tullen vahva ruskaväritys. Muuraisen mukaan sekä kirsikkapuiden että muiden kasvien istuttaminen Billnäsin ruukille jatkuu myös tulevina vuosina.

–Ruukkialueiden historiassa sekä hyötykasveilla että jalopuilla on merkittävä rooli. Ruukkien toiminta on ollut kaikilla vuosisadoilla kansainvälistä ja kantavana ajatuksena on ollut uusien toimintatapojen kokeilu. Tämä on näkynyt myös suhteessa kasveihin. Perunaa myöden monet uudet asiat ovat saapuneet Suomeen juuri ruukkien toimeliaisuuden ansiosta, Muurainen muistuttaa.

Erityisellä mielenkiinnolla Muurainen odottaa yoshinonkirsikan menestymistä Billnäsissä.

–Tokion yleisintä kirsikkalajiketta ei aiemmin ole Suomessa juurikaan nähty. Raaseporin ilmasto-olosuhteet ovat sille mielestäni otolliset, Muurainen tuumii.

Billnäsin ruukin omistaja Olli Muurainen toteaa, että sekä hyötykasveilla että jalopuilla on merkittävä rooli ruukkialueiden historiassa. (Kuva: Olli Muurainen)

Tule kirsikkakummiksi, tuet ruukin museotoimintaa

Yksityishenkilöillä, yhteisöillä ja yrityksillä on nyt mahdollisuus ryhtyä Billnäsin ruukkialueen kirsikkapuiden kummiksi. Kummiuden voi myös ostaa lahjaksi ylioppilaalle, hääparille tai syntymäpäiväsankarille.

–Billnäsissä on huonekaluista alkaen tehty kauniita asioita. Haluamme kummiuden kautta antaa ihmisille mahdollisuuden olla mukana rakentamassa alueen estetiikkaa. Kirsikkakummihankkeen tuotot ohjataan lyhentämättöminä Billnäsin ruukin museoyhdistykselle alueen museotoiminnan kehittämiseen.

Kirsikkapuiden kukinta on nyt parhaimmillaan. (Kuva: Olli Muurainen)