3.11.2022 Lohjan Pyhän Laurin kirkko klo 19

Cantores Minores Helsinki, tuomiokirkko

Cantores Minores -poikakuoro

Johanna Isokoski, sopraano

Ruut Mattila, altto

Johan Krogius, tenori

Kristian Lindroos, baritoni

Hannu Norjanen, johtaa

Lohjan kaupunginorkesteri

Liput NetTicket

Lohjalaisilla on ilo päästä kuuntelemaan Lohjan kaupunginorkesteria ja sen pitkäaikaista yhteistyökumppania,70 vuotta täyttävää Cantores Minores -poikakuoroa, sekä upeita, nuoria  solisteja: Johanna Isokoskea, Ruut Mattilaa, Johan Krogiusta ja Kristian Lindroosia. Tällä kokoonpanolla Lohjan Pyhän Laurin kirkossa soi torstaina 3.11.2022 Domenico Cimarosan Requiem, jolla on aivan oma merkityksensä Cantores Minores -poikakuoron historiassa: Cantores Minores kantaesitti teoksen Suomessa vuonna 1971 sveitsiläisestä luostarista löydettyjen nuottikäsikirjoitusten pohjalta. Ne puhtaaksikirjoitettiin alkuperäismateriaalista kesällä 1971 kuoron musiikkileirillä silloisen johtajan professori Heinz Hofmannin johdolla. Edellisen kerran kuoro on esittänyt Cimarosan Requiemin vuonna 1980 Puolassa.

Requiemissaan Domenico Cimarosa osoittaa ammattilaisuutensa sekä kykynsä luoda kauniita melodioita, mitä W.A. Mozartkin Cimarosan musiikissa suuresti ihaili. Requiemin musiikki on kaunista ja puhuttelevaa, oopperamaista dramaattisuutta on teoksessa vähemmän. Mutta se on sekä kiitollista että inspiroivaa soitettavaa ja laulettavaa – ja kuunneltavaa. Teos on ennen kaikkea yksi, suuri kokonaisuus, jossa eri osat eivät erotu jyrkästi kokonaisuudesta erillisinä teoksina, vaan ne ovat osa samaa jatkumoa alusta loppuun. Cimarosan Requiem sai ensiesityksensä Pietarissa vuonna 1787.

Johanna Isokoski on valmistunut klassisen laulumusiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan pääaineenaan klassinen laulutaide. Johanna Isokosken sopraanoääntä on kuvailtu kristallinkirkkaaksi, helmeileväksi ja poikkeuksellisen kauniiksi, joka taipuu erilaisista oopperarooleista tunnetuimpien kirkkoteosten solistiosiin. Lisäksi hän on saanut kiitosta säteilevästä lavaolemuksestaan.

Ruut Mattila on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta opettajanaan Monica Groop. Useiden oopperaroolien lisäksi Mattilaa on kuultu konserttisolistina mm. Bachin Matteus-passion ja Jouluoratorion, Händelin Messiaan sekä Mozartin Requiemin altto-osissa.

”Tenori Johan Krogius on poikkeuksellinen kyky ja hyvin lahjakas taiteilija: hänellä on maailmanluokan ääni, jota hän osaa käyttää todella hyvin.” Tämä luonnehdinta kuultiin vuoden 2021 Timo Mustakallio -laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeffin suusta Krogiuksen voitettua laulukilpailun pääpalkinnon. Krogius on toiminut opiskelun ohella ahkerasti freelance-laulajana. Hänellä on kokemusta niin barokki- ja renesanssimusiikista kuin liedistä ja oopperasta. Hän konsertoi aktiivisesti oratorio-solistina, oopperalaulajana sekä lied-taiteilijana.

Baritoni Kristian Lindroos on nuoren polven laulaja, joka on ehtinyt niittää mainetta sekä oopperan että liedin saralla. Hänet tunnetaan erityisesti Lappeenrannan laulukilpailujen voittajana vuodelta 2016. Tämän lisäksi Lindroos on laulanut useimpien suurten suomalaisten orkesterien solistina.

Konsertin johtaa Cantores Minores -kuoron johtaja, kyseisessä kuorossa itsekin poikasena laulanut, vuodesta 2005 ”pikkukanttoreita” luotsannut MuT, kapellimestari Hannu Norjanen.