Lohjalainen kamariorkesteri Collegium Musicum Lohja pääsee vihdoin aloittamaan konserttisarjansa, jolla se juhlistaa 50-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden ensimmäinen konsertti ”Eklogeja” soitetaan Lohjan Pyhän Laurin kirkossa sunnuntaina 17.10. klo 17.00.

Konsertin alkupuolisko rakentuu Preussin kuningas Fredrik Suuren (1712–1786) ja hänen aikalaistensa säveltämästä huilumusiikista. Valistunutta itsevaltiutta kannattanut hallitsija oli paitsi taitava poliitikko myös lahjakas kirjailija, säveltäjä ja huilisti. Toistasataa teosta säveltäneellä kuninkaalla oli opettajanaan aikansa tunnetuin huilisti Johan Joachim Quantz. Preussin musiikkielämän keskeisiä vaikuttajia 1700-luvulla oli myös Johann Sebastian Bach jälkeläisineen.

Fredrik Suuren huilukonserton ohella ohjelmaan kuuluvat Wilhelm Friedeman Bachin Adagio ja fuuga jousille ja kahdelle huilulle sekä Quantzin konsertto kahdelle huilulle. Huilusolisteina toimivat Katariina Lehtinen ja Ilari Lehtinen.

Juhlakonsertin jälkiosassa kuullaan 1900-luvulla eläneen brittisäveltäjä Gerald Finzin Eclogue pianolle ja jousille. Solistina on siuntiolainen viininviljelijä, kirkkomuusikko ja pianisti Pami Karvonen. Lisäksi ohjelmassa on suomalaisen nykysäveltäjän, Harri Wessmanin Air jousiorkesterille.

Collegium Musicumin perustivat vuonna 1971 lohjalainen kanttori Olavi Nieminen, viulunsoiton opettaja Michael Ertz ja asianajaja Veikko Harjunkoski. Perustajista Michael Ertz toimii yhä orkesterin konserttimestarina. Taiteellisena johtajana on kanttori Harri Kerko.

Collegium Musicum toimii yhteistyössä Lohjan seurakunnan kanssa ja soittaa jumalanpalveluksissa säännöllisesti mm. virsisovituksia ja motetteja. Lisäksi orkesteri tunnetaan aktiivisesta konserttitoiminnastaan. Ohjelmistoon on kuulunut tuotantoa barokista nykymusiikkiin ja latinorytmeihin ja myös useita kantaesityksiä. Konsertteja on toteutettu niin huippusolistien kuin kuorojenkin kanssa.

Kotimaan lisäksi Collegium Musicum on esiintynyt kymmenessä Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa. Vuosina 2001–2019 orkesteri piti noin 117 konserttia ja esiintymisiä oli yli 500. Viime aikoina esiintymisiä on ollut vuosittain reilusti yli 30.

Koronapandemia hiljensi orkesterin tahtia tilapäisesti. Nyt se pääsee Harri Kerkon johdolla aloittamaan pitkään valmistellun viiden konsertin sarjan. Lokakuun jälkeen seuraavat konsertit järjestetään joulukuussa, huhtikuussa ja toukokuussa. Joulukuun konsertissa ”Urkumatka halki Euroopan” solisteina esiintyvät viulisti Laura Elo ja urkutaiteilija Ville Urponen. Kevään konserttien solisteja ovat kitaristi Janne Lehtinen, sähkökitaristi Seppo Tyni sekä pianistit Fanny Söderström ja Iiro Rantala.

Harri Kerko johtaa Collegium Musicum Lohjan juhlakonserttien sarjaa.