Tänään: 19.07.2024

Päätoimittaja

Dixi on yhä nuorten mieleen

dixi, lohja, nuoret

Nuorisotalojen näivettymistä on povattu siitä lähtien, kun nuoret pääsivät nettiin kotoaan käsin. Vai olisiko ensimäiset synkät ennusteet langetettu jo 1960-70-luvuilla, kun pelättiin tv:n vievän voiton ajankäytössä.
Mutta Lohjan nuorisokahvila Dixi Harjulassa on porskuttanut yli 50 vuotta eikä hätäpäivää näy.
– Toimintamuodotkin ovat osittain samat. Pingis, biljardi ja lautapelit pitävät pintansa, Uno-kortteja unohtamatta, vastaava nuoriso-ohjaaja Olavi Turpeinen kertoo.
Dixi on auki tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, minkä lisäksi maanantai-iltaisin tila muuttuu Pelitalo Baseksi, digipelaajien kultamaaksi. Alkusyksystä kävijöitä on ollut keskimäärin parisenkymmentä iltaa kohti.
– Dixissä on ollut pelikonsoleita jo 1990- tai 2000-luvulta lähtien. Mutta viitisen vuotta sitten saatiin valtakunnallista hankerahaa 10 uuteen tietokoneeseen, jotka nuoret saivat rakentaa mieleisikseen ohjaajien valvonnassa. Pelitalo vetää varmasti jonkin verran porukkaa, joka muuten saattaisi jäädä kotiin pelailemaan yksikseen, Turpeinen arvioi.

Kulttuurijuhla Dixi-fest

Syksyn kohokohtana Harjulassa on Dixi-fest, joka järjestetään lauantaina 23.9. Se on nuorten kulttuuritapahtuma, jossa on tarjolla eritoten musiikkia ja teatteria. Kaupungin nuorisotyön ohessa järjestelyistä vastaavat elävän musiikin yhdistys Lemmy sekä Teatteri Aploodi, Teatteri Trala ja JOKO-teatteri..
– Idea liittyy Lohjan 700-vuotisjuhliin. Mutta järkeilimme, että virallisten syntymäpäiväjuhlien aikana nuoret olisivat vielä enimmäkseen kesälaitumilla, joten tapahtuma päätettiin pitää silloin, kun mahdollisimman moni olisi saapuvilla, Olavi Turpeinen sanoo.
Dixin lavalle pääsevät muun muassa lohjalaiset nuorisobändit, joilla on omat soittimet.
– Bändien pitää kuitenkin ilmoittautua etukäteen, ja mukaan mahtuu enintään seitsemän bändiä korkeintaan 30 minuutin setillä, Turpeinen sanoo.
Teatterit järjestävät työpajoja, joihin voi ilmoittautua paikan päällä. Aploodi vetää improvisaatiopajaa ja Trala ja JOKO opastavat hahmon rakentamisessa esimerkiksi kehon, puheen, vaatetuksen ja muun rekvisiitan kautta.
– Estradi on vapaa myös karaokelaulajille, stand up -koomikoille tai runonlausujille. Esiintymispakkoa ei tietenkään ole, vaan voi tulla vain hengailemaan toisten seurassa ja nauttimaan esityksistä.

Sosiaalisuuden voima

Dixi-festin ikärajana on 12 vuotta. Myös viikkokävijät ovat Olavi Turpeisen mukaan 12-17-vuotiaita Lohjan keskustasta tai lähialueilta.
– Jonkin verran käy täysi-ikäisiä, eikä heitäkään käännytetä pois, koska useimmat ovat tuttuja. Täysi-ikäisille lankeaa luonnostaan jonkinlainen apuohjaajan rooli, hän sanoo.
Vaikka toimintamuodot ovat Turpeisen mukaan melko vakiintuneita, saatetaan joskus irrottautua tavanomaisesta iltaohjelmasta.
– Käytössämme on hiukan toimintarahaa, ja jos porukka haluaa vaikkapa kokata, niin käymme hankkimassa tarvikkeet.
Dixin kävijämäärät ovat vähintään tyydyttäviä. Olavi Turpeisen mukaan toiminnan arvoa ei voi kuitenkaan punnita pelkällä määrällä.
– Sosiaalisilla kontakteilla on todella iso merkitys. Kun paikka on avattu remontin tai koronarajoitusten jälkeen uudelleen, tarve on käynyt entistä selvemmin ilmi.

Lautapelit ovat säilyttäneet Dixissä suosionsa. Ennen ovien aukenemista ohjaajat Olavi Turpeinen ja Turo Aarnio ehtivät ottaa shakkimatsin.