E-urheilusta on tullut muutamassa vuodessa ympäri maailman perinteiset lajit harrastajamäärissä ohittava vapaa-ajan tekeminen. Osittain syynä on varmasti pelaamisen helppous, ja toisaalta sen tarjoamat mahdollisuudet.

Jos vielä 90-luvulla tietokonepelejä ja konsolipelejä pelasivat vain nörtit, on ny 2020-luvulla pelaaminen koko perheen juttu aina lähes vauvoista vaareihin ja kaikkiin sillä välillä – jokaiselle on peli olemassa.

Nykyään e-urheilu ja suoratoiston kautta välitettävät urheilulähetykset ovat esimerkiksi yrityksille paras kanava tavoittaa 15-25 vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset ja e-urheilun ympärillä mainosmäärät ja tapahtumat vain lisääntyvät ja kasvavat.

Dota 2, League of Legends, CS:GO, PUBG, Fortnite, Valorant ovat nimikkeitä jotka yhdistetään termiin eSports eli e-urheilu, ja monet muut genreen kuuluvat pelit.

Suomalaiset ja e-urheilu

E-urheilu tuli koko kansan tietoisuuteen viimeistään siinä vaiheessa kun presidentti Sauli Niinistö kutsui 2018 e-urheiluammattilaisia Presidentin linnaan itsenäisyysjuhliin, ja e-urheilun noustessa nopeasti myös monen ammatillisen oppilaitoksen uudeksi ammattialaksi – nykyään voit lukea itsellesi ammatin e-urheilusta ja hyvällä onnella ja kovalla työllä saada siitä myös oikeasti ammatin.

Kutsut saivat mm. strategiapeli Dota2-pelaajat Topias ”Topson” Taavitsainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka, jotka molemmat ovat miljonäärejä Dota 2 peli ansiosta. Jesse sittemmin lopetti jo pelaamisen, mutta Topias on 22-vuotiaana yhä mukana ammattipelaajana kiertämässä maailman turnauksia. Myös Starcraft 2 pelin Joona ”Serral” Sotala sai kutsun, ja hänkin on omassa pelissään maailman parhaita. Dota 2 mestari Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen sen sijaan ei saanut kutsua 2018, vaikka on pelin eittämätön suomalainen legenda.

Mutta tosiasia on, että helpommalla saat ammatin oikeastaan mistä tahansa muusta kuin e-urheilusta, sen verran vähän on maailmalla oikeasti e-urheilulla leipänsä tienaavia, joskin on myös miljonäärejä. Myös Suomessa on jo useampi e-urheilusta eli tietokonepelejä pelaamalla miljoonat ansanneita.

Harrastus vai ammatti

Nuoren pelaajan on kuitenkin hyvä tietää, että päästäkseen ammattilaistasolle, e-urheilu vaatii paljon. Se vaatii sekä omistautumista lajille, että lukemattoman määrän harjoitustunteja. Se vaatii myös synnynnäistä silmää ja osaamista pelaamiselle, sekä lopulta myös onnea, jotta tiet ja ovet aukeavat oikeaan suuntaan ja oikeasti ammattilaisorganisaatiosta aukeaa paikka. Esimerkiksi CS:GO peliä pelatann noin miljoonan pelaajan voimin joka kuukausi, mutta todellisella ammattilaistasolla pelaajia on kenties vain noin pari tuhatta…

Olisitko sinä valmis katsomaan kortit, ja kuluttamaan muutaman vuoden elämästäsi tietokonepelejä pelaamalla, vai onko sinulla yritys, joka löytää aivan uuden kanavan tulla esille tämän genren kautta? Vai tyydytkö normaalin sohvaurheilijan tavoin katselemaan eri tietokonepelien turnauksia Twitchin, tai vaikkapa Elisa Viihteen kautta?

E-urheilun maailmanlaajuisen suosion kasvu on alkanut näkymään Suomessa konkreettisesti. Alalle on Suomessa lyhyessä ajassa rakentunut ammattimaista toimintaa niin turnausten, joukkueorganisaatioiden, kumppanuuksien kuin tuotantojen ympärille. Elisa Viihde Sport on ollut tärkeässä roolissa tuodessaan e-urheilua suuren kansan tietoisuuteen Suomessa. Elisa Esports tuottaa lähetyksiä, turnauksia ja tapahtumia kilpapelaamisen ystäville. Syksystä 2018 alkaen olemme tuottaneet tuhansia tunteja esports-lähetyksiä mm. Counter-Strike: Global Offensiven, PUBG:n ja Rocket Leaguen parissa. Tällä sivustolla julkaistaan sisältöömme liittyviä uutisia ja ennakoita. Lähetyksiämme voi katsoa sekä Twitch-kanaviltamme että Elisa Viihde Sportin kanavilta.

Elisa Esports

E-urheilu ei ole siis urheilua, mutta se on tietokoneella, konsolilla tai mobiililaitteella toisten pelaajien kanssa käytävää kamppailua, missä voi olla palkintona miljoonia euroja ja miljoonien lajia seuraavien katsojien fanitus.

Minkälainen on sinun kosketuspintasi pelaamiseen, haluaisitko sinä olla mukana rakentamassa e-pelaamisen ekosysteemiä Suomessa, vai oletko sinä tulevaisuuden suomalainen e-urheilu ammattilainen ja seuraava e-urheilun miljonääri?