Maailman urheilutilanne on tänä keväänä ollut erikoinen. Siinä missä kaikki tavalliset ja tutut urheilulajit ovat tauolla, on niiden tilalle tullut erilaisia virtuaalisia urheilutapahtumia, ja e-Urheilu on nostanut päätänsä entisestään – molempiin on tullut sekä uusia lajeja että aivan uusia innovaatioita.

Siinä missä jalkapallovedonlyönti on pakollisella odottelutauolla, ovat ohjelmistotalot olleet ahkerina ja lajeille on rakennettu virtuaalisia urheilutapahtumia, jotka ovat kuin todellisia otteluita, mutta täysin tietokoneella tehtyjä. Kuinka hyviä ne ovatkaan, niin et voi uskoa ennen kuin olet itse katsonut ja todennut sen omin silmin. Yksi esimerkki virtuaalisen urheilun ja oikean urheilijan yhdistelmästä ovat sitten esimerkiksi iRacing eli rallisimulaatio, joka on sitten varsinaisen virtuaalisen urheilun ja e-Urheilun välissä oleva lajityyppi. Nämä kaikki kertovat vain esimerkillään sen, kuinka kova kilpailuvietti ihmisellä on. Meilläkin täällä sivustolla on kerrottu lohjalaisen Sami-Matti Trogenin otteista eRallissa, jossa suomalaiset ovatkin menestyneet ihan hyvin.

Jalkapallokausi ohi?

Tällä hetkellä, kun lähestytään kesää, puhutaan yhtä eri maissa mahdollisuuksista pelata kausi tavalla tai toisella. Saksassa on palattu treeneihin ja Ruotsissa on treenattu käytännössä koko ajan ja Valko-Venäjällä jopa pelattu. On keskusteltu mahdollisuudesta pelata tyhjille katsomoille, mutta miten yhdenkään joukkueen kassa kestää tällaisen pelaamisen? Jo nyt ovat monet joukkueet joutuneet joko leikkaamaan palkkoja tai laittamaan henkilökuntaa ja pelaajia lomautuksille.

Alankomaissa tehtiin päätös, että kautta ei pelata loppuun eikä tälle kaudelle valita voittajaa. Mikäli UEFA:lle vain sopii, niin ensi kaudella Euroopan kentillä nähdään Ajax ja Alkmaar, jotka olivat kärjessä, kun kausi taputeltiin Alankomaissa.

Italiassa ei ole urheiltu sitten maaliskuun alun, ja jalkapallojoukkueet miettivät harjoitusten uudelleen aloitusta nyt toukokuussa. Serie A:n kaikki 20 joukkuetta ovat tehneet yhteisen periaatepäätöksen, että kausi pelataan loppuun, mutta lopullinen päätös tulee kuitenkin Italian hallitukselta toukokuun aikana.

Saksassa kauden pitäisi todellakin alkaa nyt toukokuun alussa. Ottelut tullaan ainakin aluksi pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta katsojat seuraavat peliä sitten joko televisoista tai suoratoistona tietokoneelta kotona istuen.

Espanjassa La Liga haluaisi saada joukkueet nopeasti takaisin aktiivisesti pelaamaan ja liiga olisi valmis teettämään virustestejä pelaajilla. Mutta liigapelaajat ovat CNN:n mukaan tyrmänneet ajatuksen.

Entä sitten suomalaisten hartaasti seurannassa olevat saarivaltio Englannin jalkapalloliigat, mitä kuuluu Englantiin?

The Times kertoi, että Valioliiga alkaa uudelleen kesäkuun alkupuolella ja ottelutapahtumiin päästettäisiin korkeintaan 400 katsojaa. Tällaisia keskusteluja on kuulemma käyty maan hallituksen, jalkapalloilun ja urheilujohtajien kanssa. Otteluita pelattaisiin vain paikkakunnilla, joilla julkinen terveydenhoito ei kuormittuisi liikaa ja stadioneille tehtäisiin ylimääräisiä tiloja vaihtopelaajille. Kauden jatkuminen edellyttäisi kuitenkin virustestit kaikille pelaajille, huoltomiehille, otteluvirkailijoille, toimittajille sekä järjestyksenhoitajille.

Aivan kuten muissakin maissa, myös Englannissa Valioliigaseuroilla on taloudellinen paine kauden jatkamiselle, jos kautta ei voida päättää pelaamalla voisi kyseessä olla pelkästään Englannissa kyse yli miljardista eurosta tv-rahaa.

Virtuaalinen urheilu – mitä se on?

Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, sisä, tietokone, kannettava
Kuvaus luotu automaattisesti
Kuva: Aleksi Virolainen vielä kun hän pelasi suomalaisessa ENCE joukkueessa. Nykyään Aleksi pelaa eurooppalaisessa OG tiimissä. kuva HLTV.org

Nykyaikainen virtuaalinen urheilu on tietokonepohjaista sattumaa, joka perustuu olemassa olevien joukkueiden tilastoihin vuosikymmeniltä. Tietokone animoidut pelaajat pelaavat toisiaan vastaan ottelussa, mikä noudattelee mahdollisimman paljon joukkueiden taitotasoja sisältäen kuitenkin satunnaismahdollisuudet erikoistilanteissa, harhautuksissa, koko ottelussa. Virtuaaliottelut kestävät yleensä muutaman minuutin ja koko jalkapallokausi pelataan yhdessä päivässä. Vedonlyönnin kannalta voidaan siis pelata mestaruudesta, vaikka joka päivä.

Virtuaalisessa urheilussa puhutaan itseasiassa enemmän simuloiduista urheilutapahtumista kuin virtuaalisesta urheilusta. Lajeina voi olla mitkä vain urheilulajit, kunhan lajista ja sen urheilijoista on tarpeeksi taustatietoa, jolla simulointi on mahdollista toteuttaa mahdollisimman todenmukaisesti.

e-Urheilu ja 2020-luku

e-Urheilusta puhutaan koko ajan ja laji on saanut entistä enemmän jalansijaa mediassa, mutta onko lajista jatkossakin nousevaksi genreksi? Tosiasia on, että tällä hetkellä lajia seuraa ja pelaa 18-26 vuotiaista nuorista aikuisista iso osa ja siksi laji on kiinnostava myös markkinoijille, mutta entä ammattilaislajina? Kyseessä on kuitenkin nuori laji, joka perustuu tietokonepeleihin, jotka ovat yritysten hallinnassa, ja jotka voivat kehittää niitä siihen suuntaan kuin itse haluavat. Tämä on se yksi iso ero urheilun ja tietokonepelaamisen välillä: urheilussa on selkeät säännöt, ottelupaikat ja välineet, mutta tietokonepelaamisessa koko peli voi muuttua hetkessä. Suomessa on jo muutama ammattilaisjoukkue e-Urheilussa ja tulevina vuosina niitä tulee varmasti lisää, ja vaikka joukkueet kuten HAVU ja ENCE hakevat jo nyt voittorahoja kansainvälisistä turnauksista, tarvitaan Suomeenkin isompia palkintorahoja kuin mitä nyt on tarjolla esimerkiksi Telian eSport Series turnauksissa. Telialla esimerkiksi CS:GO turnauksessa on jaossa 40 000 euroa, josta voittaja saa 14 000 euroa. Mutta jos mietitään että joukkueita on kahdeksan ja jokaisessa joukkueessa vähintään se viisi joukkueen jäsentä ja valmentaja, niin ei koko sarjan voittajajoukkuekaan hirveästi mestaruudestaan ansaitse. HAVU pelasi juuri kansainvälisessä seurassa Flashpoint turnausta ja vaikka hävisi välieräottelunsa, tienasi joukkue kivan 100 000 dollaria kulujansa peittääkseen.

Suomalaisen urheilun tulevaisuus

Tulevaisuus on varmasti urheilullinen, mutta mitkä lajit ja mitkä urheilijat osaavat markkinoida itsensä siten, että sponsoriraha löytyy heille, siitä on jatkossa kysymys. Ammattiurheilu on oikeastaan ainoa tapa pärjätä lajissa kuin lajissa maailmanhuipulle. Samalla kun yritykset miettivät entistä tarkemmin, mitä lähtevät sponsoroimaa, myös urheilijoilta odotetaan isompaa panostusta yrityksen näkyvyyden tukemisessa ja se on ammattiurheilua. Ammattiurheilija ei voi enää vain harjoitella hiljaisuudessa ja kilpailla tuhansien ihmisten edessä, hänen on myös osattava markkinointi.