Vaalit ovat ohi ja tulokset ovat selvillä. Ennen näitä eduskuntavaaleja mediassa kirjoiteltiin jonkun verran tulossa olevien vaalien äänestysvilkkaudesta, että nyt ihmiset lähtevät äänestämään. Näin ei kuitenkaan käynyt, eikä syyksi voi laittaa huonoa säätä tai sitä, ettei politiikassa ole ajankohtaisia aiheita. Eduskuntavaalien kokonaisäänestysprosentti Suomessa jäi 70,0 % ja Lohjalla se oli sitäkin alhaisempi, vain 67,9 %. Se siis tarkoittaa käytännössä, että yli kolme henkilöä jokaisesta kymmenestä lohjalaisesta aikuisesta päätti jättää äänestämättä.

Mitä äänestys kertoo tulostensa kautta lohjalaisista ja vihtiläisistä? Me kuulumme siuntiolaisten ja kirkkonummelaisten sekä Raaseporin ja Hangon äänestäjien kanssa samaan vaalipiiriin eli Uudenmaan vaalipiiriin ja kaikki annetut äänet menivät siis vaalipiiriin yhteenlaskettaviksi.

Lohjalaisten ääniharavia olivat Kokoomuksen Mikko Piirtola (1201), Vasemmiston Birgit Aittakumpu (777), Kristillisdemokraattien Ari Mönttinen (945), SDP:n Joona Räsänen (3579) sekä Perussuomalaisten Riikka Purra (2733). Vihdin puolella kärjessä olivat SDP:n Eeva Hiila (1642), Perussuomalaisten Veli-Matti Laitinen (1133) ja Riikka Purra (1358) sekä Keskustan Eerikki Viljanen (1156). Vihdissä äänestysvilkkaus oli 71,6%.

Vihdissä eniten ääniä eli 24,1% sai Perussuomalaiset, kakkosena Kokoomus 22,3% ja kolmantena SDP 20,5% kun vastaavasti Lohjalla ykkösenä oli SDP 25,0%, Perussuomalaiset 22,8% ja Kokoomus 18,6%.

Alueemme kansanedustajat

Nämä vaalit toivat meille alueelle uuden kansanedustajan SDP:n Joona Räsäsen sekä Vihdin puolelta jatkavan edustajan Keskustan Eerikki Viljasen, myös Inkoon RKP:n ehdokas Henrik Wickström (7302 ääntä) nousi uudeksi kansanedustajaksi. Lehtemme onnittelee alueemme kansanedustajia.

Vaalien tuloksesta

Mitä tämä tulos sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa ainakin sitä, että lähes 12 000 lohjalaista ei äänestäminen kiinnostanut lainkaan. Koko Suomen mittakaavassa se tarkoitti tällä kertaa, että lähes 1,3 miljoonaa äänioikeutettua ei ollut kiinnostunut vaaleista niin, että olisi käynyt äänestämässä.

Jokaisella äänestämässä käyneellä on varmasti oma mielipiteensä vaalien tuloksesta, mutta me lehdessä emme lähde spekuloimaan sen enempää, koska olemme lehtenä puolueeton ja toivomme vain, että suomalaiset tulevaisuudessa aktivoituisivat enemmän äänestämään ja kertomaan siten omat toiveensa tuleville vuosille.

Nyt on vuorossa uuden hallituksen järjestäminen ja kokoonkutsujana toimii Kokoomuksen Petteri Orpo ja seuraavat viikot näyttävät suomalaisille, millaisen Kokoomusvetoisen hallituksen Suomi saa.

Uudessa Eduskunnassa on nyt lievä miesenemmistö, miehiä ollessa 54%. Jo ennen vaaleja tiedettiin, että iso osa edustajista tulee muuttumaan ja niin kävikin, sillä 200:sta edustajasta uusia on tällä kertaa peräti 61 kansanedustajaa, keski-iän ollessa 47 vuotta.

Juhannukseen mennessä maassa on uusi hallitus.