Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Ein Deutsches Requiem soi toivoa ja pelastusta

konsertti

Tommi Hakala.

 

Cantores Minores, Lohjan kaupunginorkesteri sekä solistit Helena Juntunen ja Tommi Hakala esittävät keskiviikkona 31.10. klo 19 Lohjan kirkossa ja perjantaina 2.11. klo 19 Helsingin Tuomiokirkossa Hannu Norjasen johdolla Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiem op.45.

Köyhän ja takkuisen lapsuuden elänyt Johannes Brahms oli säveltäjänä harkitsevainen. Vuosikausia luonnostelemansa sielunmessun hän viimeisteli 1860-luvun puolivälissä. Teoksen otsikko tulee kielestä: tavallisesti sielunmessut lauletaan raamatun tekstein latinaksi, Brahmsilla saksaksi. Myös Brahmsin kirjoittamat sävelet viestivät hänen omaa kieltään ja syvimpiä tunteitaan, sillä hänen äitinsä menehtyi juuri intensiivisimmän sävellyskauden aikoihin. Tapahtuma epäilemättä vaikutti Brahmsin tapaan ajatella kuolemaa ja kirjoittaa se musiikiksi. Nyt sielunmessu ei ole synkkä eikä pelottava teos, päinvastoin. Ein Deutsches Requiem soi toivoa ja pelastusta.

Helena Juntunen on valovoimainen, kansainvälisen uran luonut nuori sopraano. Hänen taipuisa äänensä herättää ihastusta raikkaudellaan. Lisäksi hänen fraseeraustaan kiitetään ilmeikkääksi ja luontevaksi. Helena Juntusen ura käynnistyi monista kilpailuvoitoista, tärkeimpänä Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan voitto 2002. Lokakuussa 2006 hänelle myönnettiin Karita Mattila -palkinto. Helena Juntunen aloitti lauluopintonsa 15-vuotiaana Airi Tokolan oppilaana. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi opettajanaan Anita Välkki.

Juntusen ammatillisena läpimurtona voidaan pitää Margarethan roolia Gounod’n oopperassa Faust Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002. Samalla roolilla hän debytoi USA:n Connecticutin oopperassa 2004. Euroopan sydämeen Juntunen lauloi Wienin Juhlaviikoilla 2006 Mozartin Taikahuilun Paminana. Paminan roolin hän on sittemmin esittänyt mm. Brysselissä, Nancyssa, Minnesotassa ja Wienissä.

Baritoni Tommi Hakalan alkuvuosi on vierähtänyt mielenkiintoisten ja vaiherikkaiden oopperatuotantojen parissa. Radion sinfoniaorkesterin kanssa hän lauloi Beethovenin ooppera Fidelion konserttiesityksessä. Normaalin kokoonpanon lisäksi estradilla Esko Salminen ja Kati Outinen näyttelivät Beethovenia ja hänen palvelijaansa konsertin oheen kirjoitetussa tarinassa. Tämän jälkeen Hakala siirtyi Torinon oopperatalo Regioon, jossa esiintyi Johannes Kastajana Richard Straussin oopperassa Salome.  Hakala on esiintynyt kevään mittaan Baselin sinfoniaorkesterin kanssa Wagnerin Parsifalin 3. näytöksen konserttiesityksissä Amfortaksen roolissa. Kyseistä roolia hän pääsi jatkamaan kokonaisen oopperan merkeissä Helsingin Kansallisoopperassa. Hakala esiintyi myös elokuussa Lohja Soi –festivaaleilla.

 Lippuja Lohjan konserttiin voi ostaa ennakkoon Netticketistä ja tiskiltä mm. Lohjan kaupungintalon asiakaspalvelusta, Lohjan Matkailusta ja Prismojen infosta Lohjalla sekä Nummelassa. Helsingin konsertin liput myy Ticketmaster.

 

BRAHMS REQUIEM

ke 31.10.2018 klo 19 Lohjan kirkko

pe 2.11.2018 klo 19 Helsingin tuomiokirkko

Helena Juntunen, sopraano

Tommi Hakala, basso

Cantores Minores

Hannu Norjanen, johtaa

Lohjan kaupunginorkesteri