Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Elämää koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa

hyvinvointi, koronavirus, perhe, poikkeusolot

Koronaviruspandemia vaikuttaa laajasti monen suomalaisenkin elämään. Kysyimme yhden lohjalaisen perheen äidiltä, miten tilanne on otettu heillä vastaan, miten korona näkyy arjessa ja millaisia ajatuksia se on herättänyt.

Lohjan Oppaista ja Lohjan Viherpiipertäjät Oy:stä tuttu Riitta Laine vastaa puhelimeen yhtä pirteästi kuin aina ennenkin. Kun häntä kuuntelee, voisi viestin summata niin, että tämänhetkiseen tilanteeseen sopeudutaan, tehdään, mitä voidaan, kuten noudatetaan ohjeita, ja selvitään. Koronavirusepidemiaan varautumisen Laine aloitti hyvissä ajoin, kun koronaviruksen kuultiin uhkaavan Suomeakin. Ensimmäisinä mielessä olivat iäkkäät ja riskiryhmään kuuluvat lähisukulaiset.

–Mietin heti, mitä heidän eteensä pitää tehdä. Huolehdin mm. isäni lääkkeestä, käyn ostamassa ruoat hänelle ja vien ne rappusille, jotta isän ei tarvitse mennä kauppaan, Laine kertoo.

Kun iäkkäämpien läheisten asiat olivat hoidossa, Laine käänsi katseen perheeseensä. Koronan tuomien poikkeusolojen jälkeen Laineen perheessä on minimoitu kontaktit muihin ihmisiin ja keskitytty kotona oloon. Nyt koti toimii etätyöpaikkana ja etäkouluna, jossa tuoksuu usein vastaleivottu sämpylä.

–On ollut Muumimamma-fiilis, kun olen leiponut paljon. Kotona on kiva kokata, siitä tulee hyvä fiilis ja ruoan tuoksu tasoittaa haastavaa tunnelmaa, Laine sanoo.

Tilanne on saanut myös tunteet pintaan. Laineen tarmokkaalle isälle autettavan roolissa oleminen ei ole ollut aivan helppoa. Laine puolestaan kokee, että on kunnia, kun hän saa auttaa rakasta isäänsä. Välittämisen kyyneleet ovat valuneet poskille puolin ja toisin.

Elämä keskittyy nyt kotiin

Vaikka korona aiheuttaa huolta, arki sujuu hyvin ja tekemistä riittää. Laineet ottivat 14- ja 16-vuotiaat poikansa pois koulusta jo paria päivää ennen kuin suurin osa muistakin oppilaista siirtyi etäopetukseen. Alkuhässäkän jälkeen opiskelu on sujunut hyvin.

–Kun kuuntelee opetusta luurit korvilla omassa huoneessa, voi pystyä keskittymään jopa vähän paremmin kuin koulussa. Opettajat ovat kyllä tehneet hurjasti töitä pika-aikataululla, että etäkoulu mahdollistui, Laine toteaa.

Hän tuntee olevansa elementissään huolehtiessaan perheenjäsentensä hyvinvoinnista. Hänen omat työnsä joustavat nyt, mutta tekemistä löytyy silti.

–Ei tämä tilanne rasita minua, koska tästä noustaan vielä. Nyt teen remonttisuunnitelmia ja seuraan remonttien edistymistä. Suunnittelen myös tulevia projekteja. Lisäksi olen Länsi-Uudenmaan urheilijoiden hallituksessa. Olemme miettineet mm. harrastusmaksuja nyt, kun monen perheen tilanne on vaikea, Laine kertoo.

Sosiaalinen elämä on rajattu perhepiiriin.

–Pojat eivät nyt tapaa ystäviään eivätkä mene edes kauppaan. Olemme olleet tästä ehdottomia. Minä hoidan ruokaostokset. Pojat ovat ottaneet tilanteen hyvin, Laine kertoo.

Sen sijaan harrastuksiin on panostettu hankkimalla pojille kotiin välineitä, kun tavanomainen harjoittelu ei onnistu.

–Mutta kyllä täällä yksi kovasti odottaa, että lämpenee ja saa laittaa piikkarit jalkaan ja juosta harjun kentällä sekä tavata kaikki läheiset treenikaverit, Laine kertoo.

Hän itse kutoo lapasia ja puuhailee pihalla.

Riitta Laine kokkaamassa juureskeittoa poikiensa Simo (vas) ja Ville Laineen kanssa.

Epätietoisuus rasittaa

Yleistä epävarmuutta herättää se, ettei ole tietoa, miten koronatilanne tulee kehittymään tulevaisuudessa.

–Kuinka kauan tartuntavaara pysyy ja miten asiat muuttuvat. Epävarmuus siitä, kuinka kauan tämä tilanne kestää, rasittaa. Huolta lisää myös se, että tauti voi olla vakava nuorille ja terveillekin, Laine sanoo.

Hän kertoo, että Uudenmaan rajojen sulkeminen muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä on tuntunut hurjalta, mutta se ei ole rajoittanut hänen menemisiään, sillä pojan urheiluleiriä kummempaa syytä vaihtaa maakuntaa ei ole ollut näköpiirissä. Hän kuitenkin ymmärtää hyvin poikkeusolojen puitteissa toteutetut rajoitukset. Ruotsin linja sen sijaan hämmentää. Kun rajoituksia jossain vaiheessa aletaan Suomessa purkaa, Laine toivoo sen tapahtuvan rauhallisesti. Hänellä itsellään ei ole kiire esimerkiksi ulkomaille, vaan riittää, kun pääsee mökille hengittämään raitista ilmaa.

Positiivisin mielin eteenpäin

Laine kannustaa näkemään hyvät asiat huolen ja murheenkin keskellä.

–Tämä tilanne on hullu, mutta meillä on myös upeat kevätkelit nyt. Ihmiset ovat löytäneet luontoliikunnan uudelleen ja toivon, että se säilyisi. Nauttikaa aukeavista puidenlehdistä ja kukista. Luonto antaa paljon voimaa.

Hän vinkkaa pitämään positiivista asennetta yllä ja nauttimaan perheenjäsenten seurasta.

–Nautitaan siitä, että perheen kanssa voi olla nyt enemmän. Jos taas tarvitsee etäisyyttä, voi lähteä vaikka itsekseen lenkille. Nyt vaaditaan myös jaksamista ja pinnaa, mutta itseltään ei pidä vaatia liikaa, vaan olla armollinen. Ei ole myöskään häpeä pyytää apua.

Laine uskoo, että koronasta seuraa jotain hyvääkin.

–Toivon, että mm. kotimaanmatkailu hyötyisi tästä. Meillä on hienoja paikkoja ihan lähellä, Laine sanoo.

Työelämäänkin voi tarttua muutamia oppeja korona-ajoilta.

–Uskon, että yrityksiin jää uusia palveluja ja toimintatapoja.

Laine toivoo, että koronan jälkeenkin muistettaisiin kiinnittää entistä enemmän huomiota lähimmäisten huomioimiseen ja esimerkiksi yhteydenpitoon läheisten kanssa.

–Pääsemme varmasti tämän yli, kun kaikki vaan muistavat pyytää apua, jos sitä tarvitsevat. Ihmiset ovat aika sopeutuvaisia. Edessä on myös aina jotain positiivista. Jaksetaan tsempata ja hymyillä, Laine päättää.